Câteva cuvinte despre Rădașcă. O insectă pe cale de dispariție, văzută în Piatra-Neamț

5
FOTO: Facebook

Rădașca este o insectă din ordinul coleopterelor, de culoare neagră-castanie, masculul prezentând două mandibule puternice ca niște coarne de cerb. Aspectul său impresionant poate crea stări de teamă în rândul persoanelor care au diverse fobii, mai ales că este și zburătoare, însă sunt de notat câteva aspecte.

Pe rețelele de socializare, astăzi s-a semnalat faptul că un locuitor al municipiului Piatra-Neamț a văzut o asemenea insectă prin spațiile verzi. Descrisă drept „o insectă hidoasă”, apare, în mod evident, teama că unii copii ar putea fi răniți de rădaște, ducând astfel la inevitabila ucidere a acestor insecte, până ca vreun specialist să aibă timp să intervină…

În realitate, însă, insecta este inofensivă pentru om. În ciuda aparenței înfricoșătoare, cleștii sunt folosiți doar în luptele cu alți masculi ai speciei. Mușcătura unei asemenea insecte este inofensivă pentru „cei cu două picioare” și nu pune viața în pericol. Și o altă realitate este că… omul este, de fapt, un real pericol pentru această insectă deosebită, pe cale de dispariție, după cum vom explica mai jos.

Luptă între masculi:

Rădașca este cel mai mare coleopter din România. Este o apariție obișnuită în special pe versanții însoriți ai dealurilor. Preferă pădurile de stejar ca habitat. Caracteristice sunt mandibulele mari și roșcate ale masculului, care seamănă cu coarne de cerb și pot fi mișcate ca un clește. La exemplare mari, lungimea coarnelor poate atinge aproape jumătate din lungimea totală a gândacului, care este 25 – 75 mm. Femelele sunt ceva mai mici decât masculii și nu au „coarne”. În schimb, au un „clește” mic de care se folosesc și pentru a accesa hrană.

Au o speranță de viață scurtă,  adultul trăind doar din mai-iunie până în august-septembrie. Prin urmare, în această perioadă este sezonul lor.

Din păcate, această insectă începe să devină pe cale de dispariție în Europa Centrală și Sudică. Fenomenul este cauzat de dispariția pădurilor de stejari și a altor arbori pe care îi preferă, de exploatarea comercială a pădurilor și îndepărtarea „lemnului mort” și a arborilor bătrâni.

Rădașca este prezentă ca specie protejată în anexa nr. III a Convenției privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979, pe care România a ratificat-o în anul 1993. Lucanus cervus este înregistrat și în Directiva de habitate a Uniunii Europene din 1992, care cere ca statele membre să desemneze regiuni speciale de conservare pentru speciile înregistrate.

De asemenea, rădașca este trecută pe Lista Roșie a IUCN, ca fiind aproape amenințată cu dispariția (Near Threatened/NT), conform Wikipedia.

Înțelegem nemulțumirile cetățenilor legate de spațiile verzi neîngrijite și de diversele insecte care apar, sunt nemulțumiri și temeri justificate, însă am dorit să prezentăm câteva informații despre rădașcă. Având în vedere aceste clarificări, încercați să nu le faceți vreun rău, ci să le mutați într-un loc mai izolat, cu arbori. Nu este vina lor că li s-au distrus habitatele.

Apropo de dispariție… ați mai văzut cărăbuși?

Puteți urmări filmarea de mai jos pentru a vedea o demonstrație a mușcăturii de rădașcă. În ciuda dramatizării cinematografice :), veți vedea că acești clești nu au forța necesară să străpungă pielea umană.

De asemenea, în a doua filmare, puteți vedea o rădașcă în zbor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Ciprian Bos spune

    Astăzi culegeam cireșe din copacul din fața casei mele , când am coborât de pe scară am văzut o caradașcă , foarte entuziasmat că nu văzusem din copilărie , nici nu știam că mai sunt, la scurt timp am mai găsit două , foarte frumoase , le-am lăsat libere apoi

  2. Andreea spune

    Am văzut una acum o lună de zile, în spălătoria de mașini de lângă giratoriul de la ieșirea spre Bicaz. Mi-am spălat mașina mai mult cu ochii la ea. :))) Nu m-a lăsat inima să-i fac ceva, dar nici teama să o iau de acolo. Am lăsat-o în pace, ceea ce sper că au făcut si ceilalți care au venit după, sau măcar au mutat-o de acolo.

  3. jiji spune

    Mergeam la bureti prin padurile din zona Pascaniului, era plin de asemenea insecte. Ce pot sa spun? Am supravietuiiiiiit! :))))))). Serios acum, erau si sunt inofensive.

  4. Savu C. spune

    Nu am mai vazut una de cca. 25 de ani. Carabusii de mai (sau de grau) au disparut. Ceilalti carabusi mai mari sunt de asemeni doarte rari. Cred ca pesticidele si alte insecticide sunt responsabile.

  5. Alex spune

    Radasca e pe cale de disparitie .Iar mintea oamenilor se face din ce in ce mai ingusta pana ajunge SI EA pe cale de disparitie. TOTALA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate