Cât de eficientă este zgarda ștrangulantă? Cu ce poate fi înlocuită?

0

Zgarda ștrangulantă este un instrument tradițional de dresaj și de antrenament pentru câini. Majoritatea stăpânilor folosesc o astfel de zgardă pentru a-și învăța câinii să meargă la pas sau pentru a-i prezenta în cadrul unei competiții. Atunci când își dresează câinele să meargă la pas, stăpânul nu mai este nevoit să tragă de lesă. Totuși, ceea ce trebuie să știe toți stăpânii de câini este că zgarda ștrangulantă, dacă nu este folosită corespunzător, poate provoca daune care pot duce în cele din urmă la răni grave.

Cum se folosește o zgardă ștrangulantă?

Din gama variată de zgărzi pentru câini, puteți alege mai multe tipuri de zgărzi ștrangulante, inclusiv lanțuri ștrangulante din metal sau piele și zgărzi reglabile. Funcția principală, așa cum sugerează și denumirea, este aceea de a crea disconfort câinelui sau de a-l sufoca atunci când trage singur de lesă sau atunci când stăpânul îl trage. Totuși, zgarda ștrangulantă nu este recomandată pentru a vă dresa câinele, mai ales când vine vorba de a-l dresa să învețe anumite lecții pe care le poate învăța foarte ușor prin alte metode, de exemplu prin metoda recompensei. Utilizarea unei zgărzi ștrangulante provoacă foarte multe probleme, și nu doar de ordin fizic.

Câinele nu înțelege de ce este sufocat, iar confuzia îl face și mai încordat, mai neliniștit și mai stresat. Cu siguranța, zgarda ștrangulantă nu reprezintă cea mai bună metodă de a vă învăța câinele să fie mai ascultător. În plus, câinele poate fi victima unei răni fizice din cauza folosirii zgărzii pe gât, gâtul fiind o zonă foarte sensibilă. Printre leziunile care pot să apară se numără colapsul traheal, sensibilitate, răni deschise, durere, tuse, leziuni tiroidiene, afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni ale sistemului limfatic, afecțiuni ale sistemului circulator, presiune intraoculară, glaucom, siringomielie, nervozitate, anxietate, stres, agresivitate și frică.

Cum vă puteți împiedica animalul de companie să tragă de lesă?

În primul rând, trebuie să știți că este foarte ușor și simplu să vă învățați câinele să nu mai tragă de lesă. În locul unei zgărzi ștrangulante, puteți opta pentru un ham anti-tracție, potrivit atât pentru câinii mici, mijlocii, cât și pentru câinii de talie mare. Un astfel de ham este inofensiv și vă permite să vă învățați câinele să meargă într-un ritm domol fără să tragă de lesă și fără să îi provocați răni.

Odată ce câinele dă semne că a renunțat la obiceiul său de a trage de lesă, este timpul să vă plimbați câinele într-o manieră corectă. Mulți stăpâni nu înțeleg că plimbările reprezintă o recreere pentru câine și o oportunitate ca acesta să adulmece, să își facă nevoile și să facă mișcare atât cât dorește. După o astfel de plimbare, câinele va fi mai calm, mai liniștit și eliberat de stres. În timpul plimbărilor, nu ar trebui să îi provocați stres cu o zgardă ștrangulantă, deoarece este total contraproductiv pentru starea sa de sănătate fizică, psihică și emoțională. Odată ce câinele și-a rezolvat toate nevoile, puteți începe să îl antrenați ușor și să îl învățați câteva instrucțiuni de antrenament pentru a merge la pas, pentru a alerga împreună, pentru a alerga alături de bicicletă sau pentru a face orice alt tip de exercițiu fizic specific câinilor.

Există mai multe metode care pot fi folosite pentru a preveni câinele să tragă de lesă, dar cea mai potrivită este prin oferirea de recompense, deoarece îl ajută pe câine să se simtă mai motivat și să învețe mai ușor și mai rapid.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate