Care sunt diferențele dintre RAM și ROM?

0

Toate computerele au nevoie de mai multe tipuri de memorie pentru a lucra împreună. Avem memorie de stocare, dar avem și RAM și ROM , două tipuri de memorie care pot naște uneori confuzie. Cu siguranță probabil știți ce este memoria RAM, deoarece este una dintre componentele despre care vorbim de obicei când vine vorba de hardware-ul computerului și poate fi achiziționată de la orice magazin de computere. Cu toate acestea, deși este posibil să nu știți, computerele au și memorie ROM și este esențială pentru funcționarea sa. Vom vedea ce este fiecare dintre aceste tipuri de memorie și la ce servește să le cunoaștem diferențele.

Memoria RAM

Memoria RAM este numită prin acronimul în engleză Random Access Memory sau memorie cu acces aleatoriu. Numele său este acesta tocmai pentru că conținutul său este în continuă schimbare, în funcție de ceea ce are nevoie PC-ul în permanență și este gestionată de procesor. Este folosită pentru a stoca programele și datele care sunt utilizate în orice moment, astfel încât procesorul să aibă acces la ele imediat, în timp real, de fapt.

SSD – idei

Acest tip de memorie este volatilă, ceea ce înseamnă că orice informație stocată în ea dispare atunci când oprim computerul. De aceea este necesară o memorie secundară pentru a stoca programele pe care PC-ul le va executa. Această memorie ar fi secundară, dimpotrivă, RAM-ul nu este folosit pentru a executa programe, deoarece nu este suficient de rapid.

Tipuri de memorie RAM

Printre tipurile de RAM existente, în prezent putem găsi două tipuri:

DRAM : înseamnă Dynamic RAM și este cel mai utilizat în PC-uri și, de fapt, în aproape orice dispozitiv, inclusiv smartphone-uri. Acest tip de memorie este alcătuit din condensatori care necesită controlerului să stocheze datele stocate în ea de mai multe ori pe secundă, astfel încât să nu se piardă. Este folosit pentru memoriile RAM convenționale și, spre deosebire de SRAM, trebuie să fie reîmprospătat din când în când pentru a păstra datele.

SSD – oferte

SRAM : înseamnă Static RAM și, așa cum sugerează și numele, este static. În acest caz, datele sunt stocate până când sursa de alimentare este întreruptă, fără ca controlerul să trebuiască să reîmprospăteze datele. Este mai rapid și folosește mai puțină energie decât DRAM, dar este folosit mai puțin, deoarece este mai scump de fabricat și permite densități (capacități) mult mai mici. SRAM este utilizat pentru cache-uri și registre atât pentru procesoare, cât și pentru GPU-uri.

Pe de altă parte, ar trebui clarificat faptul că NVRAM, RAM non-volatilă, se referă la memoria Flash NAND, în special la modulele de memorie DIMM care integrează cipuri de memorie Flash NAND în loc de RAM convențională. Indiferent de tipul de memorie flash, acesta nu este utilizat ca memorie RAM, cu excepția componentelor care funcționează la viteze de ceas foarte mici.

Memorie ROM

Memoria ROM este numită prin acronimul în limba engleză Read Only Memory sau memorie read-only. Cea mai mare diferență între RAM și ROM este că ROM-ul este non-volatil, adică informațiile stocate sunt păstrate chiar dacă oprim computerul. Acest tip de memorie are o capacitate mult mai mică decât memoria RAM și este, de asemenea, mult mai lent. În primele computere, deoarece memoria de stocare care a fost utilizată a fost foarte lentă, deoarece discurile magnetice sau casetele au fost utilizate, a inclus un ROM în care sistemul de operare și BIOS-ul său erau încărcate.

SSD – oferte

Memoria ROM a încetat să fie folosită imediat ce viteza a depășit-o și latența de utilizare a crescut prea mult. Când s-a produs acest fenomen a fost momentul în care hard disk-urile au început să se standardizeze pe PC-uri. În memoria ROM este stocat, de exemplu, BIOS-ul (care, după cum știți, poate fi actualizat), precum și firmware-ul dispozitivelor.

Acestea sunt principalele tipuri de memorie ROM utilizate astăzi:

Mask ROM : acest tip de memorie este utilizat în timpul procesului de fabricație a dispozitivelor și, odată ce datele sunt scrise, nu pot fi modificate.

PROM : înseamnă „ROM programabil” și, după cum indică și numele, datele pe care le stochează pot fi programate (spre deosebire de Mask ROM, după procesul de fabricație). Are particularitatea că, odată ce i-au fost scrise, aceste date nu mai pot fi modificate.

EPROM : înseamnă „ROM programabil electric” și este similar cu PROM, dar permite ștergerea datelor în condiții specifice (în principal prin expunerea la lumină UV de intensitate ridicată).

EEPROM : înseamnă „ROM programabil ștergibil electric” și este cel mai utilizat tip de ROM deoarece permite ștergerea și rescrierea datelor de un număr nelimitat de ori.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate