Caravana Vaccinării #OAMENICAMINE vine în Neamț

0

PESTE 1.500 DE PERSOANE AU ALES SĂ SE VACCINEZE DE LA ÎNCEPUTUL CAMPANIEI.

• Caravana campaniei #OAMENICAMINE, singura dedicată educației despre sănătatea publică în context pandemic, organizată și susținută de mediul privat din România, a ajuns și în județul Galați. A luat startul anul trecut în București și a călătorit în Dolj, Olt, Argeș, Tulcea, Ialomița, Galați și Mureș (imagini din Craiova, Frățila, Slatina, Pitești, Tulcea, Babadag, Topolog, Slobozia, Făcăeni, Bordușani, Galați, Liești)
• Peste 1.500 de persoane s-au vaccinat în timpul prezenței caravanei, în centrele mobile organizate de către Direcțiile Județene de Sănătate sau în cabinetele medicale din localități.
• Peste 30 de medici au transmis informații despre vaccinul împotriva virusului COVID-19 în toate cele șapte județe unde a ajuns caravana până în prezent. Aceștia au răspuns la întrebările și nelămuririle formulate de cetățeni, legate de vaccinare.

Între 22 și 24 februarie, județul Neamț găzduiește caravana #OAMENICAMINE, dedicată educației despre sănătatea publică, în context pandemic. Locuitorii județului Neamț au ocazia să participe la sesiuni informative, cu caracter educativ, dedicate importanței, necesității și beneficiilor vaccinării împotriva virusului COVID-19, în cadrul cărora vor putea interacționa cu medici și specialiști, care le vor răspunde la întrebări. Totodată, persoanele care doresc să se vaccineze vor putea opta pentru centrele existente în proximitatea caravanei.

Caravana #OAMENICAMINE va fi prezentă în următoarele locații din județul Neamț:
22 februarie, între orele 10:00 – 14:00 – Municipiul Piatra Neamț, (Shopping City Mall)
23 februarie, între orele 9:00 – 12:00 – orașul Târgu-Neamț
23 februarie, între orele 14:00 – 17:00 – comuna Vânători
24 februarie, între orele 9:00 – 12:00 – comuna Borlești
24 februarie, între orele 14:00 – 17:00 – comuna Tazlău
În continuare, vă prezentăm câteva dintre mărturiile medicilor care au interacționat cu publicul în
timpul caravanei #oamenicamine, în județele unde a ajuns caravana:

Dr. Andreia Radu, președinte Asociația Medicilor de Familie Ialomița: „Am vaccinat peste 10.000 de oameni, nu am întâlnit niciun caz de miocardită”

Temerea oricărui părinte este dacă copilul lui va ajunge să facă o formă gravă. În general, pacienții
mei știu foarte bine ce au de făcut, ne contactează la primele semne de boală și primesc indicațiile
încă de la bun început, suntem alături de ei, atât profesional, cât și emoțional. Acum, cu forma aceasta a virusului, Omicron, în care evoluția simptomelor se desfășoară pe o perioadă de trei, patru zile și, după aceea, apare starea ușor spre bine, panica nu mai este atât de mare, cel puțin ca în valul trecut. Sunt și cazuri în care post Covid se dezvoltă alte afecțiuni, care devin cronice pe termen lung. Riscul apariției miocarditei după vaccinare este infim, comparativ cu riscul pe care îl are copilul sau adultul, prin trecerea prin boală. Nu este un risc major. Am vaccinat peste 10.000 de oameni, nu am întâlnit niciun caz. Cele mai grele momente cu care m-am confruntat au fost cele în care băiețelul meu mă întreba: “mami, stai și astăzi până noaptea?”

Dr. Delia Oana Ciulache, DSP Tulcea: „Asistenții comunitari ne-au ajutat foarte mult, au mers din poartă în poartă”

Avem două rețele pe care ne-am bazat la DSP: rețeaua de medicină de familie și cea de asistenți comunitari. Ne-am făcut diferite instruiri repetate în ceea ce privește vaccinarea, dar și modele de
întrebări, cum să răspundem cetățenilor de rând, dar și celor cu studii mai înalte. Asistenții comunitari ne-au ajutat foarte mult, au mers din poartă în poartă, au distribuit flyere cu informații autorizate, ca să îi convingem pe oameni..

Dr. Anca Viviana Donciu, boli infecțioase, Colegiul Medicilor Tulcea: ”Cea mai puternică
reacție a fost frica de ac”

Niciun medic din județul Tulcea nu are o muncă ușoară. Medicii de familie au căpătat niște responsabilități îngrozitor de mari, li s-au adăugat extrem de multe lucruri grele, lăsând la o part partea scriptică. Ei trebuie sa facă o diferențiere între pacienții lor tradiționali cronici, care nu sunt puțini, și bolnavii de covid. Oamenii aceștia s-au adaptat și fac tot ce pot. Au fost cei mai năpăstuiți. Vaccinează, testează la cabinet, plus vaccinările tradiționale la copii. Este foarte greu să discerni în folosul propriilor tăi pacienți. Eu reprezint centrul de vaccinare al Colegiului medicilor care a debutat în forță și am oferit vaccinare medicilor pensionari, farmaciștilor. Reacțiile post vaccinale au fost ușoare. Nu știu cum să facem să îi informăm pe oameni despre reacțiile post vaccinale care sunt prost înțelese. De vaccin nu se moare. Există reacții adverse, orice medicament are o reacție adversă. Ce am putut observa e că cea mai puternică reacție a fost frica
de ac. Discuțiile cu oamenii despre vaccin sunt delicate. Medicii care nu cred în vaccin ar trebui să repete facultatea.

Dr. Dumitru Vulcu, medic de familie, specialist în medicina de urgență, prezent în comuna
Topolog, Tulcea:„ Autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să atragă oamenii și să le explice”

Informarea în mediul rural a ajuns foarte târziu sau nu a ajuns deloc. În localitățile izolate, oamenii poate nici nu știu sau sunt derutați de avantajele vaccinării. În anumite sate, poate că nu există un dispensar, nu există centre de vaccinare. Unii nici nu se uită la posturile de televiziune. Sunt localități fără asistență medicală, unde nu a ajuns nicun fel de informare. Sunt mulți reticenți, unii nu știu aproape nimic despre vaccin, alții sunt nelămuriți. Topolog are 7 sate în componență și suntem la 25% rata de vaccinare, e foarte puțin raportat la numărul de cazuri de infectare. Vaccinarea este singura metodă. Autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să atragă oamenii și să le explice că acest vaccin este cel mai bun medicament și protector. Oamenii sunt în dubiu dacă să îl facă, pentru că lipsesc informațiile.

Dr. Alexandru Vlad, coordonatorul Centrului de Vaccinare din Babadag, Tulcea: „Trebuie să
fim uniți!”

Am încercat de fiecare dată nu neapărat să îi convingem, pentru că vaccinarea nu este obligatorie, dar să îi facem să conștientizeze că este necesar. Noi îi îndrumăm să înțeleagă. Poate că am încercat prea puternic să îi convingem și nu am reușit să îi facem să înțeleagă, nu am încercat să coborâm în mijlocul oamenilor, să le explicam ce înseamnă și de ce acest vaccin. Cei care nu au trecut prin boală sau printr-un deces printre apropiați pot spune că nu există virusul, e doar o răceală. Însă în momentul în care îți pierzi un membru al familiei, atunci marea majoritate conștientizează că nu este atât de ușor, că este cât se poate de real. În momentul acela își pun semne de întrebare, dacă ar fi făcut ceva, dacă s-ar fi vaccinat. Cred că a fost de ajuns timpul în care am suferit și nu doar uman, ci și emoțional, social, economic. Când se va termina odată, să putem să ne revenim? Nu ne-am săturat de toate perioadele astea? Am avut o familie în Stejaru care nu credea în vaccin și două persoane au decedat. Odată cu acest eveniment, s-a conștientizat adevărata problemă la nivelul întregii comunități. Din acel moment, în acea comună a crescut procentul de vaccinare. Nimeni nu poate să garanteze ce se întâmplă peste cinci ani. Nimeni nu știe câte zile avem, nu noi decidem asta. Trebuie să fim uniți, pentru că suntem mai mult dezbinați.

Șeful secției ATI de la Spitalul COVID Mioveni (Argeș), medicul Adrian Ciocănea, a povestit despre realitatea dură din zonele cel mai greu încercate ale spitalelor: „Toți vaccinații transmitem boala de la unul la altul, facem forme ușoare, 1 din 100 fac o formă gravă. Gândiți-vă că între noi vine un nevaccinat. Probabilitatea de a face o formă foarte gravă există. Dacă el nu se protejează, atunci noi trebuie să ne protejăm sistemul sanitar. Fiecare caz e șocant pentru noi toți. Își pune o amprentă asupra psihicului nostru. Chiar dacă nu plângem cu lacrimi, suferim pentru fiecare pacient. Sunt cazuri de pacienți tineri pe care i-am pierdut, sunt cazurile care nu au nicio soluție cu final fericit, sunt cazurile care ne bucură pentru fiecare pacient care este bine. Cred că suntem câteodată prea tehnici, făcând abstracție de gradul de cunoștințe medicale al oamenilor. Dincolo de aceste cifre seci, sufletele oamenilor de la ATI sunt rupte. Toți regretă o decizie luată la un moment al dezinformării. Avem pacienți care stau de 52 de zile în Terapie Intensivă. Totul înseamnă această blestemată de boală, este un blestem asupra legăturilor noastre interumane, al legăturilor noastre de familie”.

Marilena Madan, medic Epidemiolog DSP Olt: ”Dacă ești infectat și după aceea faci
vaccinul, nu vei păți nimic rău”

Trăim cu toții realitatea care ne înconjoară, numărăm îmbolnăviri, forme grave, numărăm decese, în acest moment suntem puși în situația de a lupta la efecte, să demontăm temerile de unde vine vaccinul, care este originea. Acest tip de informații circulă mai repede decât informațiile științifice despre vaccinuri, ceea ce face ca anxietatea, teama, neîncrederea populației față de aceste măsuri de sănătate publică să apară’’

Gin Sorescu, primar Frățila (Dolj): „Vaccinarea a avut succes mulțumită domnului doctor”

La început a fost greu, în sensul că oamenilor le era teamă ce se întamplă după vaccin. S-a auzit un zvon, cum că persoanele au murit din cauza vaccinului, dar apoi, când s-a vaccinat primul lot de oameni din Frățila, aceștia au dus mesajul mai departe. Au văzut că nu s-a întâmplat nimic și s- a dovedit că persoana vaccinată, chiar dacă s-a îmbolnăvit, a fost o simplă răceală, o formă mult mai ușoară”, a adăugat dr. Hisham Tageldin de la Centrul de Permanență Fix și Mobil din Frățila, Dolj.

Ioana Mîndruță, medic neurolog la Spitalul Universitar București: „Vaccinarea face diferența!”

Am fost practic copleșiți de cazurile care au necesitat spitalizare. Salvările au stat la coadă să ajungă în unitatea de primiri urgențe. Paturile sunt insuficiente și trebuie să organizăm ad-hoc puncte în care pacienții să poată primi oxigen și îngrijire medicală. În secția de Neurologie sunt mulți pacienți tineri care vin cu accidente vasculare, pacienți care nu se cunoșteau cu boli anterioare. Dacă îi intrebăm, singura diferență între ei și cazurile cu forme ușoare, este aceea că nu s-au vaccinat’’.

Dl. Col. Dr. Constantin Vlase, comandantul Spitalului Militar de Urgență „Aristide Serfioti”, a trecut în revistă acțiunile derulate de unitatea medicală pe care o conduce, atât pe linie profilactică în ce privește infecția cu virusul SARS COV2 cât și curativă, menționând că în centrul de vaccinare de la spital, precum și în centrul mobil au fost administrate, de la începutul anului trecut, peste 40 de mii de doze de vaccin.

Dna. Dr. Adina Ghiorghiță, din partea DSP Galați, coordonatorul județean al activității de vaccinare, a subliniat faptul că succesul campaniei de vaccinare depinde de implicarea primarilor, a reprezentanților cultelor și de colaborarea strânsă cu autoritățile medicale. În localitățile unde a existat această colaborare, s-a înregistrat un procent ridicat de vaccinare.

În fiecare oraș de reședință, caravana a debutat cu o conferință de presă la care au luat parte reprezentanți din sfera medicală, medici de la spitalele din județe, medici de familie, dar și reprezentanți ai autorităților naționale și locale. În timpul Caravanei au rulat pe ecrane filme cu conținut educațional și de încurajare a vaccinării: Profesorul de Sănătate, interviuri cu medici, personal administrativ și medical,
epidemiologi, personalități din industria de televiziune și showbiz, influenceri, dar și filme realizate în secțiile de Terapie Intensivă.

26.01.2022.Prezentare_campanie_OameniCaMine

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate