Când aruncați gunoiul neselectat, gândiți-vă la cei care fac asta în locul dumneavoastră, în condiții de muncă greu de imaginat (VIDEO)

5

Județul Neamț stă foarte prost la capitolul gestionarea deșeurilor. Circa 70% din gunoiul aruncat este neselectat, adică sunt aruncate la grămadă deșeuri nereciclabile cu deșeuri care ar putea fi reciclate.

Pe lângă faptul că gunoiul neselectat este mai scump decât cel selectat, efectele acestor deșeuri aruncate la grămadă se răsfrâng direct asupra angajaților care muncesc în condiții periculoase, în mirosuri groaznice și cu salarii mici pentru a selecta aceste gunoaie în vederea reciclării.

O parte dintre deșeuri ajung în stațiile de sortare unde pot fi selectate mecanizat, însă ceea ce rămâne ajunge pe niște benzi unde se face selecția manual. Ce văd acei oameni prin gunoaiele pe care trebuie să le aleagă este greu de descris în cuvinte, însă trebuie să știți că problema deșeurilor nu se oprește la tomberon, acolo unde merg cetățenii să le arunce.

Deșeurile sunt preluate tot de oameni în mașinile de gunoi, ajung în stațiile de sortare unde lucrează tot oameni, sunt selectate deșeurile reciclabile din maldărul de gunoi neselectat de alți oameni și ajung într-un final la reciclare sau la groapa de gunoi tot cu implicarea unor oameni. Chiar dacă ei există și sunt plătiți, de regulă prost, pentru a face această muncă, acești oameni sunt invizibili pentru majoritatea celor care aruncă gunoaiele neselectate, fără a vedea situația în ansamblul ei.

Vă recomandăm să urmăriți materialul video pentru a vedea drumul gunoaielor din Neamț și a înțelege că niște oameni sunt nevoiți să facă, manual, treaba celor care nu aruncă deșeurile selectate pe categorii: menajer, sticlă, metal, plastic și așa mai departe.

Dacă, pe de o parte, vom empatiza cu toții cu situația angajaților din stațiile de sortare, din gropile de gunoi și din firmele de preluare a deșeurlior și, pe de altă parte, vom încerca să creștem rata de colectare selectivă în întregul județ, prețul gunoiului va scădea și niște persoane, oameni, ca noi toți, vor lucra în condiții mai acceptabile.

În final, este important să înțelegem că procesul de colectare selectivă nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru viitorul nostru și al urmașilor noștri. Fiecare gest de responsabilitate individuală se reflectă în întregul lanț de gestionare a deșeurilor, contribuind la construirea unei comunități mai durabile și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii județului Neamț.

V-ați putea imagina o lume fără prezența vitală a angajaților din lanțul de gestionare a deșeurilor? Cum ar arăta ea?

Colectați selectiv! Dacă nu pentru un preț mai mic la gunoi, atunci măcar pentru a face munca mai ușoară celor care trebuie să îl selecteze în locul nostru! Acești oameni merită respectul și implicarea comunității, deoarece aleg să facă o muncă extrem de dificilă pentru ca noi să beneficiem de un mediu cât de cât curat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Marian spune

    Trebuiesc efectuate cursuri de educație în ce privește selectarea gunoiului, dar și cum se realizează compostul, locurile de depozitare, și apoi amendarea celor care nu respectă aceste proceduri, simple de altfel.

  2. Florin spune

    În multe localități gunoiul este strâns la grămadă. Oamenii din rural nici nu știu că pot selecta deșeurile.
    În oraș, exact cum a mai comentat cineva, containerele sunt insuficiente și se ajunge, vrem-nu vrem, la amestecarea gunoaielor.
    La Piatra Neamț a fost nevoie de zeci de semafoare, de sute de indicatoare de circulație, pe toate ulițele, de sute de piloni despărțitori…. șamd. Ce nevoie de sisteme de colectare selectivă? Ce nevoie de camere de supraveghere și amenzi?
    Omul sfințește locul. Sau îl spurcă.

  3. Dragos spune

    Cu tot respectul pentru cei care muncesc in aceste conditii.

    DAR. Din pacate nu suntem la acel nivel. Nici pe departe.

    Chiar daca unii dintre noi aruncam selectiv gunoiul unde trebuie, mai e mult pana departe.

    1. Lipsa de educatie
    2. Lipsa pubelelor corespunzatoare.
    3.

    Sunt locuri unde 6 containere deservesc asa in mare 5 blocuri a cate 4-5 scari fiecare * minim 15 apartamente pe scara * 2-3 persoane. Sunt prea putine pentru cati oameni produc gunoi. Si mereu in week end e jale ce e prin jurul acestora.

    Si oricum domnii de la salubritate cand vin, oricum le arunca pe toate in aceeasi masina.

    Asa ca despre ce vorbim?

    Se creeaza in mintea oamenilor ideea ca degeaba selecteaza gunoiul ca oricum se arunca in aceeasi masina amestecat.

    Pana ajungem noi ca-n Germania unde am vazut cu ochii mei un om care a desprins folia de plastic de pe un plic si a aruncat hartia intr-un loc si plasticul in alt loc. O folie minuscula si aparent nesemnificativa, vor mai trece minim 50 de ani.

    Asta e. Mereu solutia va fi cresterea pretului.

  4. Leo Taxil spune

    Problema gunoiului nu se va rezolva prin apel la conștiință (unii nici nu știu ce-i aia!). Trebuiesc luate măsuri drastice: agenți de la Poliția Locală în civil, dotați cu chitanțier, să patruleze prin zonă, și amenzi mari; de asemeni, imaginile cu infracțiuni prinse de camerele video (care sînt oare funcționale, sau s-au finanțat niște firme de partid?) să fie transmise la asociațiile de proprietari cu amenzile aferente (tot mari), amenzi care să fie repartizate pe toți locatarii! Eu zic că rezultatele ar apărea imediat!

    1. GIGI BECALI spune

      In Dumbrava Rosie se ridicat selectat pana recent. Ne obisnuisem ca in a 2a si ultima saptamana din luna sa scoatem gunoil selectat. Acum nu mai vine nimeni sa il ridice, se da la gramada. Problema nu este la locuitori ci la autoritati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate