Campaniile contra cerșetorilor, ineficient gândite, au ca rezultate concrete doar pozele

4

Din păcate, pe lângă primăriile nemțene avem tot felul de forme de viață foarte slab pregătite care se ocupă de asistența socială și sfătuiesc prost primarii în mai tot ce reprezintă problemele sociale. Un astfel de exemplu sunt campaniile pornite de primarii din Piatra-Neamț și Târgu Neamț contra cerșetoriei.

Pentru că cei doi primari au cerut și ajutorul presei în combaterea cerșetoriei vom încerca să completăm lipsa de competență sau interes a celor plătiți din bani publici și vom ajuta, oferind soluții simple și aplicabile imediat.

  1. De ani de zile se tot fac campanii anti-cerșetorie axate pe asistarea cerșetorilor și educarea cetățenilor în sensul de a nu mai da bani sau bunuri celor care cerșesc. După cum am văzut cu toții, aceste campanii nu au reușit să aibă efectul scontat, deci NU SUNT EFICIENTE. Chiar și noi am încercat și am ajuns la această concluzie. Diferența este că cei de la primării nu funcționează doar pe baza de eficiență.
  2. De ce nu sunt eficiente campaniile clasice? Ar fi trebuit să se întrebe cei care se ocupă de asistența socială, dar nu se întreabă pentru că salariul lor de bugetari merge chiar dacă au sau nu rezultate în munca pe care o prestează în folosul comunității.
    Dacă ar fi studiat cu adevărat fenomenul ar fi observat că în dinamica acestuia mai apare o nevoie. Nevoia cetățeanului de a oferi bani sau bunuri. Motivația e amplă, plecând de la impulsuri religioase de a-l ajuta pe cel aflat în nevoi și până la spectrul afectiv. Deci printr-o campanie clasică anti-cerșit nu rezolvi și nevoia cetățeanului de a se simți om bun. Așadar nu ai cum sa eradichezi în veci fenomenul. Și atunci ce e de făcut?
  3. Cauți o metodă prin care să satisfaci și nevoia omului de a fi bun și de a da din ce are el altuia aflat în nevoi. De exemplu, în Piatra-Neamț s-a plasat un container unde oamenii pot dona hainele vechi, astfel că acestea nu mai sunt aruncate la tomberoane de unde să fie apoi luate de cei care umblă prin gunoaie și nici date aiurea cerșetorilor pe stradă. Tehnic vorbind, primăria a rezolvat nevoia omului de a oferi îmbrăcăminte și a creat în paralel o concurență serioasă cerșetorilor. Știm că sună ciudat ”să faci concurență cerșetorilor”, dar aceasta este soluția. Crearea unei concurențe care să ofere o variantă mai civilizată, sigură, facilă și legală celui care vrea să ofere.
  4. Exercițiu de imaginație pentru cei care chiar vor sa rezolve problema cerșetoriei. Închipuiți-vă că în locurile frecventate de cerșetori ar exista câte o urnă în care oameni să poată dona un ban pentru copiii săraci, una pentru copiii bolnavi, una pentru bătrânii aflați în nevoi și una pentru copiii olimpici. Câți dintre cei dornici de a ajuta vor mai oferi bani unui cerșetor care poate își cumpără băutură și nu vor oferi ce au de oferit unui copil olimpic sau bolnav, sau unui bătrân, donând un ban care să ajungă garantat la cei care merită?

Știm deja răspunsurile bugetarilor care se ocupă de asistența socială.
– ”Nu avem cadrul legal să facem asta.” Ba se poate crea un ONG la care președinte să fie persoană juridică UAT-ul.
– ”Vor fura urnele cu bani, nu se pot face sigure.” Se pot supraveghea video, se pot pune la agenții comerciali din zonă, se pot încaseta în pereți, se pot face în multe variante ca să fie sigure ca un bancomat.
Și multe alte scuze și explicații vor mai găsi bugetarii care ar trebui să aplice o astfel de soluție, deoarece ar însemna să muncească și când e de făcut ceva au bugetarii un talent de îți găsesc 20 de explicații pentru care nu se poate, dar nici o soluție ca să se poată.

Și la cerșetorie ca la orice alt fenomen ori problemă socială sau comunitară, ca să se rezolve, soluțiile găsite trebuie să fie inteligente, analizate de profesioniști în baza unui marketing social și aplicate de oameni care vor să evolueze și să facă performanță în domeniul lor de activitate. Din păcate la noi vine un politician și se plânge de fenomen, cheamă un bugetar care spune că nu se prea poate rezolva nimic, dar haideți să facem ceva să dea bine în poze, la final mai venim și noi presa care încasăm de o bomboană să facem publicitate și uite așa se mai face ceva fără eficiență.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. DAVID spune

    NU NUMAI in cazu , situatia de fata , tot in RO este = poza ,de Fatada ,.

  2. Mihai spune

    Bun de acord sa ei măsuri contra cerșetoriei, dar atâta vreme tu stat român nu i-ai oferit un loc de muncă, nu i-ai oferit o locuința, avem bătrâni fara nici un sprijin, a că tu i-ai oferit din cele mai sus amintite atunci ft de acord sa iei masuri de combatere
    Vedem că absolut nicio vorbuliță în ceea ce privește asistați social în scop electoral

    1. xx spune

      Lasati „batrinii ” in pace,sint niste trintori fara pereche.Aduceti-va aminte cei mai in virsta ca inainte de 90 daca te oprea militia pentru vreun control nu te intreba de buletin ci de legitimatie de serviciu iar daca nu aveai te ducea la ei si de dimineata pina pe la prinz erai angajat.Acesti „batrini” sint cei care in tinereta au tot fugit de militie sa nu-i duca la munca iar acum societatea ar trebui sa le dea case,pensii si mai ce?

  3. Stefan spune

    Mai sunt si alte solutii,de exemplu:
    -minorii prinsi la cersit sa fie pe loc ridicati din familii si plasati in grija statului.
    -amenzi marite si executarea silita a cersetorilor.Sunt destui care au conturi in banci, desi oficial nu au venituri!
    -anularea oricarei forme de ajutor social pentru cei prinsi la cersit.
    Ce ziceti?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate