Campania „Pelerinaje pentru Suflet”

1

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” continuă în această săptămână Campania “Pelerinaje pentru Suflet” cu descrierea oazelor de românism din Ţara Sfântă prin materialul –Aşezământele româneşti din Israel”. Campania “Pelerinaje pentru Suflet” constă în descrierea celor mai frumoase destinaţii de pelerinaj de pe harta creştinătăţii, debutând cu prezentarea obiectivelor de pelerinaj din Ţara Sfântă.
Proiectul va continua în săptămânile următoare cu prezentarea – Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim şi Pelerinaj la Hozeva– Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.
“Drumul oricărui pelerin ce trece prin Ţara Sfântă nu poate ocoli așezământele românești din Ierusalim și Ierihon. Oazele de românism ne reprezintă la Sfintele Locuri credinţa, tradiţiile şi spiritualitatea noastră specifică. Pelerinii români vor găsi întodeauna dacă ajung în aceste locuri o uşă întodeauna deschisă şi vor simți din plin ospitalitatea tradițională românească”, a declarat domnul Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj „Sfânta Parascheva”.
Pe lângă destinaţii din Ţara Sfântă, campania Pelerinaje pentru Suflet va continua cu prezentarea principalelor destinaţii de pelerinaj din Grecia, Ucraina, Italia, Turcia, Serbia şi România. Materialele realizate în cadrul campaniei alături de galaria foto vor fi postate şi pe site-ul Centrului de Pelerinaj Sf Parascheva, la adresa web www.centruldepelerinaj.ro.

Pentru informaţii suplimentare despre campanie, va rugăm să contactaţi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, folosind următoarele date de contact:

Persoane de contact:: Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj „Sfânta Parascheva”.
Adresă: B-dul Stefan cel Mare şi Sfânt, nr. 16, Iaşi, România
Telefon: +40232/276907
E-mail: damiancostel@gmail.com,
site: www.centruldepelerinaj.ro

 

Oaza de românism din Ţara Sfântă

Deşi aflate în inima comunităţilor de evrei ultra religioşi sau a celor de arabi, aşezământele românesc din Ierusalim, Ierihon sau Iordan au reuşit să păstreze oaza de românism pentru miile de pelerini români veniţi în Ţara Sfântă.

Situate în puncte nevralgice în care tensiunile şi conflictele religioase sunt tot mai frecvente, preoţii şi măicuţele din cele trei mănăstiri româneşti au învăţat cum să-şi ducă crucea în astfel de condiţii.

Asezământul românesc de la Ierusalim se află în apropierea Sfintei Cetăţi a Ierusalimului, fiind, de altfel şi reprezentanta Patriarhiei Române la Sfintele Locuri. Obştea monarhală formată din trei măicuţe şi un preot au misiunea de a reprezenta Biserica Ortodoxă Română la Mormântul Domnului Iisus Hristos şi la celelalte locuri sfinte din Palestina biblică. Păstrând specificul zonei, întregul aşezământ este grupat asemenea unei cetăţi cu biserica în interior, iar în părţile laterale sunt alipite căminul şi clopotniţa. Întreaga construcţie se desfăşoară pe trei nivele urmate de o terasă, turnul clopotniţei şi rotonda biserici fiind elementele cele mai înalte ale aşezământului.

Oază de România la poarta Ierusalimului

Poate cea mai frumoasă şi mai grăitoare imagine de aici este icoana Maicii Domnului ocrotitoarea României, icoană care o prezintă pe Sfânta Fecioară cu Pruncul în braţe acoperind cu un steag protector România mare.

Aşezământul romanesc de la Ierusalim este o oază de România aici la poarta Ierusalimului.

Cunoaştem bine realităţile românilor stabiliţi în Israel, precum şi greutăţile muncitorilor, enoriaşii noştri, care găsesc la acest aşezământ un colţ românesc printre străini. Serviciile religioase şi slujbele săvârşite în limba română, sunt un bun prilej de a se destăinui lui Dumnezeu, sau de a se întâlni prin rugăciune cu toţi cei de acasă. O altă misiune la fel de importantă a bisericii române din Ierusalim este aceea de a răspunde solicitărilor spirituale, dar şi celor de cazare şi pelerinaj, pentru credincioşii pelerini români veniţi la locurile sfinte”, a precizat maicuţa stareţă Nicoliţa.

Din cauza condiţiilor stricte de securitate în zilele de duminică la slujbă nu sunt mai mult de 2-3 persoane iar în nopatea de Înviere cel mult de 20 credincioşi.

”Când sosesc mai multe grupuri de pelerini în mijlocul nostru simţim un Paşte în mănăstrirea noastră. De regulă, numai în noapte de Înviere se strâng mai mulţi credincioşi români din împrejurimi, însă, nu sunt mai mult de 20 de persoane”,ne-a mai spus maica stareţă a Aşezământul Romanesc de la Ierusalim.

 

Așezământul românesc din Ierihon

Drumul oricărui pelerin ce trece prin Ţara Sfântă nu poate ocoli Ierihonul, stravechiul oras biblic – acesta este considerat cel mai vechi oraş din lume.

Ierihonul mai este cunoscut şi drept oraşul aflat la cea mai joasă altitudine, aproximativ 250 de metri sub nivelul mării. Situat la nord-est de Ierusalim, la 40 de kilometri distanţă, Ierihonul este în prezent o „insula” palestiniană in teritoriul Israelului

La Aşezământul Românesc de la Ierihon ajung zilnic sute de români veniţi în Ţara Sfântă. În anul 1995, datorită afluenţei pelerinilor români, s-a decis construirea unui nou Aşezâmant Românesc la Ierihon. Arhitectura locaşului este impresionantă, cu biserica ortodoxă în centru şi clădirile înalte de trei etaje care o înconjoară, şi care formează de fapt imprejmuirea propriu-zisa, circulară, a aşezamântul.

“În fiecare zi avem cel puţin trei grupuri de români, pe unii îi cazăm având capacitate pentru cel mult 80 de persoane.Atmosfera este încordată în lumea arabă, însă, în zona noastră populaţie este foarte ospitalieră.Având posiblitatea de a primi pelerini putem să-i ajutăm pentru că singura lor sursă de venit este turismul. Pelerinii vin pentru că vor să vadă aşezământele româneşti plus de asta pot vizita Dudu lui Zaheu care datează de pe vreme lui Hristos şi Izvorul Sfântului Elisei ucenicul procorului Ilie”, a precizat maica Evaghenia Pasca, stareţa Aşezământul Românesc din Ierihon, ce poartă şi hramul Naşterea Domnului şi Sfinţii Români.

Biserica nu este foarte mare, dar impresionează prin frumuseţea şi eleganţa stilului arhitectonic specific bizantin, în formă de cruce. Este de fapt o biserică specific românească ce îmbină fericit cele mai frumoase elemente arhitectonice româneşti cu elementele specifice Orientului creştin. Coloanele din pridvorul mănăstirii ca şi pereţii exteriori ai bisericii, sunt acoperite cu plăci din piatră în formă de benzi şlefuite şi aşezate după nuanţe care dau sfântului locaş o frumuseţe aparte, dar şi unicitate în Ţara Sfântă. Deasupra naosului tronează o turlă înaltă cu ferestre alungite în chipul unor raze care permit o bună luminozitate în interior. În partea cea mai de sus a turlei stă aşezată pe un glob o cruce ca chip al pământului peste care stă aşezat semnul biruinţei lui Hristos.

Așezământele românești ne reprezintă la Sfintele Locuri credinţa, tradiţiile şi spiritualitatea noastră specifică. Pelerinii români care ajung să se închine la așezământele românești din Țara Sfântă, vor găsi întodeauna o uşă deschisă şi vor simți din plin ospitalitatea tradițională românească.

Oaza de românism din Ţara Sfântă

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Valentina spune

    Am fost si este foarte adevarat. Dar cu toate rertrictiile se merita macar o data sa ajunga fiecare crestin. Mai ales’ acum ca sa facut si prima liturghie la biserica construita de sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Doamne ajuta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate