Campania naţionala de combatere a muncii la negru, în judeţul Neamţ

0

Comisia de Dialog Social constituită la nivelul judeţului Neamţ s-a întâlnit astăzi, 24 august a.c., într-o şedinţă de lucru care a avut ca temă de discuţii rezultatele Campaniei naţionale de combatere a muncii la negru, în judeţul Neamţ.

În cadrul întâlnirii inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă a prezentat sintetic rezultatele campaniei precizând că, în judeţul Neamt, munca “la negru” se întâlneşte în construcţii, prestări de servicii, comerţul organizat şi neorganizat, stradal, în pieţe, târguri dar şi în sectoare greu accesibile cum sunt agricultura şi exploatările forestiere. Există muncă “la negru” şi în activităţile industriale şi de tip industrial, dar fenomenul nu este de amploare.

Au mai fost prezentate formele de muncă în afara cadrului legal, cauzele, dezavantajele şi modalităţile de combatere a muncii la negru, tipul de sancţiuni aplicate angajatorilor care practică acest procedeu, precum şi metode de semnalare a muncii la negru.

Cauzele muncii “la negru” sunt extrem de variate, au o determinare multifactorială şi ţin de situaţia economică a angajatului şi angajatorului la un moment dat, de nivelul de instruire a acestora şi nu în ultimă instanţă, de cadrul legal şi regimul sancţionator” a precizat inspectorul şef Ioan Popescu.

În judeţul Neamţ pe primele 7 luni ale acestui an inspectorii de muncă au efectuat 2355 de controale. Unităţile controlate au avut un număr total de 28287 angajaţi, fiind depistate 213 persoane fără forme legale. Pentru această neregulă au fost aplicate 160 de sancţiuni în valoare de 639.000 lei şi au fost înaintate organelor abilitate 19 dosare de urmărire penală.

România şi-a asumat măsura creşterii intensitătii controalelor privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, prin Memorandumul de Întelegere între Comunitatea Europeană şi Romania, semnat în data de 23 iunie 2009. Pentru îndeplinirea acestei măsuri a fost elaborat Planul de intensificare a controalelor atât sub aspect cantitativ, cât şi calitativ, în vederea monitorizării permanente a măsurilor întreprinse pentru diminuarea acestui fenomen. Prin urmare, începând cu luna iulie 2009 se desfaşoară saptamânal, concomitent în toată ţara, în aceeaşi zi, Campania Naţională ,,O zi pe saptamână”, în vederea identificării cazurilor de muncă nedeclarată. De aceea am dorit să dezbatem acest aspect în cadrul Comisiei de Dialog Social pentru că atât patronatele cât şi sindicatele sunt interesate de subiect.”  a declarat directorul de cancelarie a prefectului, Dana Mungiu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate