Câinii ciobănești lăsați liberi prin Gârcina terorizează localnicii

4

Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, filiala Neamț a primit o sesizare disperată de la niște localnici din zona Gîrcina care se confruntă cu o problemă ce persistă de câțiva ani în localitate. Încă din anul 2014, există persoane care s-au trezit cu animalele din curte atacate de câini agresivi de la stânele din zonă, lăsați liberi. Toate aceste persoane au fotografii cu incidentul, documente medicale și, desigur, sesizări depuse fie la primărie, fie la poliție. Instituțiile sesizate și-au făcut treaba, în limita legii, au existat persoane sancționate contravențional de poliție pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. În schimb, pentru măsuri mai concrete (reducerea numărului de câini, supavegherea lor constantă), oamenii au primit recomandarea de a acționa în instanță proprietarii de câini de la stână. Practic, nimeni nu-i ajută, pe cheltuiala lor trebuie să îi dea în judecată pe cei care nu țin cont de legi, de bun simț și de respect pentru oameni și animale.

„Deși poliția și-a făcut datoria atât cât legea-i permite, ciobanul are aceeași conduită. Practic, nu s-a schimbat nimic. Soțul a fost abordat de un angajat de la drumuri care amenajează strada din zonă, mirat la rândul său și temător că la stâna cu pricina vede că oile și caprele au fost însoțite în acea zi de 10 câini ciobănești agresivi. Se vede că oamenii care trec pe acolo sunt, la rândul lor, oripilati de lipsa de bun simț a ciobanului și de faptul că la doar 5 km de oraș se poate întâlni așa ceva. Problema este că nu se respectă nimic și această stână este un coșmar pentru toți. (…) Până la urmă, cine răspunde pentru faptul că, doar la 5 km de Piatra Neamț, un dezaxat are o stână cu cel puțin 8 câini nebuni care atacă mai ceva ca lupii? Care este organul abilitat să readucă liniștea în zona dealul Balaurului, deși există trei sesizări înregistrate la poliția Gîrcina în ultimii trei ani? Zona dealul Balaur are acum stradă asfaltată, traficul fiind destul de mare, însă ciobanul a rămas cu acealeați metehne.”, declară o femeie din zonă ai cărei câini au fost atacați de ciobăneștii de la stână.

Vezi întreaga postare aici.

Ce nu se spune clar este că aceste stâne care sunt în jurul municipiului Piatra-Neamț se afla în marea lor parte pe terenuri concesionate de la primăria Piatra-Neamț sau de la primăriile comunelor învecinate. Ar trebui ca aleșii locali ce zâmbesc prin consiliile locale din zonă să ceara respectarea unor reguli când se concesioneaza teren pentru astfel de exploatări de animele și în momentul în care polițiile locale sesizează că se încalcă reglementările impuse prin concesiune să se anuleze contractul de concesiune. Simplu și eficient. 

 

4 Comentarii
 1. Cristian spune

  Și când vine ursul la stână, trebuie să anunțe mai înainte ciobanul cu 3 zile, ca să pregătească moral câinii pentru a fi sloboziți din lanț…
  Eventual ne mai și mirăm că oile și caprele sunt însoțite de câini agresivi, nu de alta, dar ar trebui însoțite de câini care dau din coadă în caz că vine vreunul să ia o oaie…
  Eventual câinii de la stână ar trebui să nu fie lăsați în libertate, ci doar postați de decor, cu lanțul la gât pentru a da bine în fotografie.
  Cu toate cele de mai sus, dacă se poate ar fi bine să distrugem complet oieritul ca activitate economică și să importăm carne de oaie și lână integral, fiindcă ne deranjează ideea că în vremurile moderne oile și caprele încă mai trebuiesc păzite de câini.

  1. Bacosca Antoanela Iustina spune

   Domnule draga, la 5 km. de Piatra Neamt nu vine ursul….Zona unde pasc cornutele nu-i pustie. Sunt case, gospodarii, familii cu copii. Ciobanul cu turma face slalom printre terenurile agricole cultivate, padure, gospodarii, soseaua proaspat asfaltata etc. Au mai fost doua stane in zona si le-au desfiintat, tocmai din aceasta cauza: ca se chinuiau. Ei, uite ca aceasta stana rezista desi ar fi putut accepta un alt loc dat de primarie unde sa-i fie mult mai bine si sa nu deranjeze pe nimeni. Proprietarul se incapataneaza sa ramana unde nu ar mai fi trebuit sa zaboveasca…..Cine il pasuieste? Nici macar asta nu ar fi probelma. Sa zicem ca stana ramane aici sa supravietuiasca. Un numar de 10 caini la o stana mica este putin sau mult? Intrebare de 10 puncte? Ieri, paznicul la oi si-a continuat repertoriul de injuraturi nestingherit. Toata zona era animata de strigatele lui. La fiecare injuratura spunem si eu: Iarta-l, Doamne ca nu stie ce face! Despre ce vorbim? In zona sunt familii cu copii minori…..iar un om cu probleme psihice (paznic la oi, caci numele de „cioban” nu-l poate purta cu mandrie, pastoritul fiind o treba serioasa si o meserie nobila) bantuie saracul acolo pentru o bucata de paine. Asta nu s-ar intampla intr-un stat unde legile se respecta si sunt aplicate cu seriozitate de organele in drept. Asa ca, paznicul la cornute este mai tare decat toti!

 2. Răzvan Constantin Zbranca spune

  ala are zece caini la stana de parca ar fi in creierul muntelui, inconjurat de lupi si ursi.

 3. Sebastian Sebastian spune

  Arestati ciobani

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate