Cafenea Publică “No Hate speech de la A la Z” în Piatra Neamț

0

creedProiectul “No hate speech de la A la Z” (parte a Campaniei “No hate speech movement” demarată anul trecut de Consiliul Europei) are ca scop combaterea discursului instigator la ură, și se încadrează în contextual anului 2015, în care Consiliul Europei pune accent pe promovarea toleranței și a drepturilor fundamentale ale omului.  Sunt 16 super evenimente “No hate speech de la A la Z” organizate în 12 județe din țară. Printre acestea, cel din județul Neamț, a fost organizat de Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare (CREED) pe 14 februarie 2015, la Ceainăria Teaz din Piatra Neamţ.
Scopul evenimentului facilitat de către CREED a fost ca tinerii să își împărtășească opiniile și să contribuie cu idei astfel încât să găsească soluții în ceea ce privește combaterea discriminării pe criteriu de vârstă.
Conform formatului de eveniment Cafenea Publică, tinerii prezenți au fost împărțiți în 4 grupe care au dezbătut anumite aspecte cu privire la acest subiect complex. Pe parcursul activității au existat 4 runde de discuții, tinerii participând la discutarea fiecărui subiect în parte. Printre subiectele dezbătute s-au numărat forme de manifestare a discursului instigator la ură, domenii / locații/site-uri în care apare discursul instigator la ură, conștientizarea impactul discursului instigator la ură asupra tinerilor și modalități concrete de combatere a discriminării.
Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă și plăcută, au existat multe discuții libere în care au fost împărtășite părerile fiecăruia. Ca urmare, participanții au fost foarte activi și și-au susținut punctele de vedere, lucru pe care organizatorii au fost bucuroși să-l observe.
Una dintre persoanele care au fost prezente ne-a spus părerea despre eveniment:
“Mi s-a părut foarte frumoasă activitatea. Mi-a plăcut organizarea și locul în care s-a desfășurat. Inițiativa a fost una super bună. Totul s-a petrecut într-o atmosferă familiară. Am fost motivați să interacționăm și să ne prezentăm liber ideile. Chiar și puținele critici care au mai fost, au fost unele constructive care m-au ajutat.” – Olivia Cojocaru
A fost un eveniment ce și-a atins obiectivul țintă, a reușit să atragă atenția asupra unei probleme importante, despre care mai mult ca sigur nu vorbim în mod normal, unul din rezultatele activității fiind reprezentată chiar de conștientizarea de către tinerii prezenți a impactului negativ pe care îl poate avea un discurs instigator la ură.
În continuarea activității, pe data de 17 Februarie 2015, CREED România a organizat pentru voluntari și un curs pe tema Discriminarea și egalitatea de șanse. Rolul și importanța acestora în societate, facilitat de Ștefania Timofte, trainer CREED România. Organizația își propune să continue aceste demersuri și să contribuie pe termen lung la promovarea solidarității și toleranței, precum și la creșterea coeziunii comunității.

Ruxandra Spiridon

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate