Cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr.2 promovează și valorifică tradițiile populare

1

Luni, 12 decembrie, la Școala Gimnazială nr.2 din Piatra-Neamț s-a desfășurat o activitate în cadrul proiectului „Sărbătorile Românului”. Proiectul se află cea de-a VIII-a ediție și este structurat pe două etape „Cizmulița Moșului Nicolae” și „Sărbătorile Pascale în suflet de copil”.  Scopul acestui proiect este de a înțelege, de a aprofunda și de a căuta în lada de zestre a bunicilor, a părinților, noțiuni noi și originale despre tradițiile populare. Una dintre metode o reprezintă și activitățile practice, astfel elevii au posibilitatea să colaboreze și să socializeze.

„Acum opt ani m-am gândit, alături de colegele mele, să promovăm tradițiile pierdute, să reînviem acele gânduri frumoase legate de sărbători primite de la bunicii și străbunicii noștri. Acest lucru poate fi obținut îmbinând metodele tradiționale cu cele moderne. În urmă cu opt ediții era foarte greu să pătrunzi în atmosfera acestor sărbători și să-i faci pe copii să înțeleagă esența acestor tradiții, iar o metodă de a-i atrage a fost prezentarea în PowerPoint a acestor activități. La început a fost o formare pentru toate cadrele didactice. Am apelat la informaticienii școlii și am învățat să lucrăm în PowerPoint, după care am început să facem prezentări în cadrul activității noastre legate de această temă. Am prezentat povești, legende, poezii și așa, încetul cu încetul, am reușit o frumoasă colaborare atât cu elevii, cât și cu părinții.  Astfel, la cea de-a opta ediție, au ajuns copiii să creeze povești, să culeagă, să meargă împreună cu bunici să caute în lada cu zestre informații despre cum se sărbătoreau tradițiile de iarnă. ” a declarat prof. înv. primar (Școala Gimnazială nr.2) Mary Claudia Luca, una dintre inițiatoarele acestui proiect.

În cadrul activității de cunoaștere a tradițiilor populare, copiilor, părinților și cadrelor didactice din Piatra-Neamț le-au fost prezentate în PowerPoint două materiale extrem de interesante. Primul, denumit „Activitățile extrașcolare, modalități de păstrare și  promovare a tradițiilor populare a fost prezentat de prof. înv. primar  Șova Maria, de la Școala Gimnazială nr.2. Cea de-a doua prezentare a aparținut muzeografului  Florentina Buzenschi, care a adus în atenția celor prezenți informații inedite despre „Sărbătorile de iarnă în satul de altădată.”

De asemenea, în cadrul activității educative a putut fi admirată și o expoziție de valoare în care stau la loc de cinste o diplomă de învățător din anul 1911, costume naționale purtate de cadrele didactice ale Școlii generale nr.2 în anii copilăriei, ii vechi de peste o sută de ani, covoare și fețe de masă încărcate de simboluri.
Totodată, manifestarea a fost asezonată de colindele și cântecele de iarnă care au răsunat din glasurile micuților elevi ai Școlii Gimnaziale nr.2 din Piatra-Neamț.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Sova Maria spune

    Va multumin pentru ca ati fost alaturi de noi!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate