Ca la noi, la nimenea: Romania majoreaza cu 10% pretul gazelor si energiei electrice, Ungaria si Bulgaria scad pretul cu 10%

2

In Romania si, evident, si in Neamt, se anunta un an nou cu majorari de preturi, in special in ceea ce priveste gazele si energia electrica. Majorarea vehiculata la gaze si energie electrica este de 10% (in medie) pe motivul ca Romania trebuie sa se alinieza la preturile europene. „Aceasta crestere este vitala, altfel ar fi periclitat intreg sistemul energetic national si ar fi adusi in incapacitate de plata toti producatorii de energie”, a declarat Remus Borza, administratorul financiar al Hidroelectrica, pentru Digi24.
stiri neamtPotrivit calendarului de liberalizare a pretului curentului electric, consumatorii nu vor mai avea doar preturi stabilite de stat, iar furnizorii de electricitate vor vinde populatiei si energie cumparata de pe bursa, la preturi cu peste 200 de lei/MWh mai mari decat cele reglementate de stat.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor vor fi liberalizate integral, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% in 2013 si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari periodice.
In 2013 sunt asteptate doua scumpiri ale gazele naturale pentru populatie: 8% la inceputul lunii iulie si 2% in octombrie. ANRE estimeaza ca, dupa liberalizare, preturile pentru gaze vor ajunge si in Romania la aproximativ 400 de euro pe mia de metri cubi fata, de 285 de euro, cat este in prezent.
Cu toate acestea, presa din Bulgaria, tara la fel de europeana ca si Romania, anunta o scadere de 10% a pretului gazelor si energiei electrice. Reducerea pretului la gaze va fi valabila in primele trei luni ale anului, iar ulterior se va decide daca se vor scumpi din nou sau vor stagna. Bulgaria a gasit solutia: a redus accizele si a negociat un pret mai mic cu 20% pentru importuri din aprilie.
Si Ungaria a redus de la 1 ianuarie tarifele pentru gaze naturale, electricitate si energie termica livrata populatiei tot cu 10%. Ieftinirile nu se opresc aici: preturile vor scadea din nou in aprilie.
Ungaria si Bulgaria au demonstrat ca se poate, chiar in conditii economice slabe, sa aduca un beneficiu populatiei prin reducerea preturilor la gaze si energie electrica. In Romania nu se poate. Nu putem inca sa ne dam seama daca este vorba de incompetenta in administrare, indiferenta sau jaf la drumul mare. Cert este ca anul 2013 a intrat in zodia scumpirilor. Va fi un an in care cei saraci vor deveni foarte saraci, iar cei bogati vor deveni si mai bogati.
Toate-s vechi si noua toate…

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. ciubotaru spune

    Bun articolul!Halal conducători!Popor deşteaptă-te!

  2. marius spune

    Nu-i chiar culmea,ca o tara inca bogata in resurse(minerale,energetice) sa fie una din cele mai scumpe la capitolul gaz,electricitate,combustibili?
    E,da’ce sa-i faci?!
    In1989,cand pe 22 dec.,unii din noi(pe vremea aia destul de maturi),”plangeam”de bucurie ca schimbam regimul,ca scapam de securitate,de smecherii care-ti pretindeau spaga pentru un tv.,aparat de radio,covor,ulei,zahar,carne,cafea,delikat si multe,multe altele,visand la o societate si un trai mai bun,nu ne inchipuiam ca : scapam de dracu si dam de tac-su!
    Din 1990 ne-am democratizat,chipurile,am distrus economia,am privatizat pe un dolar(in contul statului) si pe spagi grase in conturi personale,am devalorizat moneda si cu ocazia asta am inceput sa crestem preturile. SUS,SUS,TOT MAI SUS.
    Totul,pentru ca o mana de oameni sa faca PROFIT.
    Am dat gazul,petrolul,apa la straini,ca noi,chipurile nu le puteam exploata.
    Si strainul,azi ne vinde produsul pamantului asta la pret de import,asezonat de catre stat cu tot felul de taxe(accize,tva)
    Intram in UE si suntem obligati sa ne aliniem preturilor de acolo,dar,nimeni nu pomeneste nimic despre faptul ca ar trebui sa aducem si castigurile salariale la nivelul UE.
    Un exemplu:supermaeketurile,vand la preturi ce uneori depasesc preturile occidentale,avand profit maxim,iar angajatii sunt platiti cu salarii romanesti,de mizerie
    Cat priveste electricitatea,o producem in proprtie mare in regim hidro,fiind deci si foarte ieftina. Vine badia FMI si ne someaza sa ne vindem hidrocentralele,termo si atomo centralele ca deh,nu stau bine in patrimoniul Romaniei. Si fiti siguri ca le vom da si pe astea cine stie carui investitor strategic pe o mana de euroi.
    Asa ca eu cred ca scumpirile astea,vin sa ne pregateasca pentru vremea cand vom cumpara energie de la privat.
    Inchei cu un vers al poetului Octavian Goga:
    “Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”
    Si asa vom face atata timp cat ne vor guverna niste oameni slabi,preocupati de punga lor si nu de traiul populatiei.(ma refer la toti,nu numai la cei de azi)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate