Brexit: O „telelovelă” din ce în ce mai încâlcită

1

Patru milioane de britanici au semnat o petiție a răzgândirii. Un milion, după unele aprecieri, au manifestat în stradă, sâmbătă, la Londra, cerând organizarea unui nou referendum. Parlamentul a decis, marți, preluarea controlului procesului de ieșire din Uniunea Europeană. Premierul Theresa May se joacă de-a demisia încât i-a amețit pe toți cu declarațiile care par a se bate cap în cap și își apără ca o leoaică acordul negociat, până acum, imposibil de votat în Camera Comunelor. Între timp, s-a „consumat” o reuniune a Consiliului European din care fiecare a înțeles ce-a vrut.

Miercuri seară, anunță agențiile de presă, preluate de principalele portaluri de știri, parlamentarii au respins nu mai puțin de opt moțiuni, care ofereau variante de ieșire din criza momentului. Iată-le, în ordinea în care au căzut la vot:

  1. moțiunea care prevedea părăsirea uniunii fără acord la 12 aprilie, potrivit calendarului stabilit de liderii europeni;
  2. moțiunea care prevedea un acord de aderare la Piața unică europeană și un aranjament vamal;
  3. moțiunea care sugera ca Marea Britanie să rămână Spațiul Economic European și să adere la Acordul de Liber-Schimb;
  4. moțiunea care propunea ca acordul de ieșire din Uniune să facă parte dintr-un angajament de negociere a unei uniuni vamale permanente;
  5. moțiunea care relua planul propus de Partidul Laburist pentru o uniune vamală și o aliniere strânsă la Piața Unică;
  6. moțiunea care propunea direct o revocare a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care în final să ducă la anularea Brexit;
  7. moțiunea care cerea un nou referendum, dar pentru a confirma acordul de ieșire, oricare ar fi acesta;
  8. moțiunea care sugera ca Marea Britanie să caute o formulă de Brexit fără acord administrat/gestionat, dacă orice alt acord nu va fi posibil.

De remarcat este că aceste propuneri au venit de pe linia conservatoare, care nu obosește în a-și exprima speranța că tratatul de ieșire susținut de Theresa May va întruni cumva, printr-o minune, o majoritate în Camera Comunelor. De asemenea, se observă că problemele gravitează în jurul Pieței Comune și a Uniunii Vamale. (R.E.D.)

Actualizare (29 martie):

Guvernul condus de Theresa May are ocazia, astăzi, să se prezinte în fața Camerei Comunelor pentru un nou vot în privința Brexit. Propunerea este diferită de cea respinsă de două ori, de această dată fiind vorba doar de Acordul de retragere, fără declarația privitoare la viitoarea relației dintre Londra și blocul Comunitar. Președintele Camerei, John Bercow, anunțase de săptămâna trecută că nu va accepta reluarea votului pe același pachet de acte.

Dacă membrii parlamentului din Regatul Unit aprobă acordul încheiat în noiembrie, liderii UE 27 sunt de acord cu amânarea Brexit până pe 22 mai. Termenul de inițial de ieșire fusese astăzi, 29 martie. Altfel, rămâne în picioare decizia de a nu accepta o prelungire a datei efective de „divorț” dincolo de 12 aprilie, deși Camera Comunelor solicitase o amânare cel puțin până pe 30 iunie.

Cu toate acestea, riscul unui Brexit fără acord nu a fost înlăturat.

Sursa: stirinationale.eu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelu spune

    Piata și Uniunea , Corect. deoarece. Au și Ei niste Investitori. Străini. care dețin niste fabrici ,uzine la Ei în REGAT , electronice și casnice , auto Nissan in Sunderland Honda , Toyota și Opel Vauxhall la ei , BMW cu MiniCooper , care. in momentul când Au ieșit din U E se Vamuiessc , aplica TAXE care cresc. Prețul de achiziție și implicit Numai sunt avantajoase că cele de la Concurență . Și de o parte și de alta a CANALULUI .Taxe de tranzit , pe A urî la Ei toate autostrăzile sunt A ,ca la Noi Numai că Au mai multe de 2 a ! Ptr feribot și tren , etc , Nu e chiar o bagatelă ce Pierderi vor fi .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate