Blestemul Crocodilului: drogul care te mananca din interior

0

Mai multe centre de recuperare din vecinatatea Moscovei, conduse de penticostali, primesc zilnic persoane dependente de droguri. Pacientilor li se acorda doua saptamani de recuperare din sevraj, dupa care sunt implicati in diverse activitati casnice. Irina Pavlova a supravietuit efectelor distuctive ale dependentei de krokodil (crocodil), cel mai nou drog rusesc. Nu exista o explicatie medicala pentru recuperarea Irinei. Un consumator obisnuit de krokodil, un var indepartat al morfinei, foarte popular in randul tinerilor rusi, nu traieste mai mult de 2-3 ani de la debutul consumului, iar cei care reusesc sa se lase sunt desfigurati pe viata. Irina Pavlova e un caz mai special.

Ea si-a injectat krokodil timp de 6 ani, invatand sa isi prepare drogul in bucataria fratelui sau. Cu toate acestea, consumul zilnic de krokodil a afectat-o si pe ea. Urmarile se manifesta la Irina prin dificultatea de a vorbi, iar privirea ei pierduta poarta ceva din privirea pacientilor care au suferit o lobotomie (operaţie constând în tăierea unor fibre nervoase din creier.) Irina a inceput sa consume inca din adolescenta un drog injectabil numit khanka, opium extras din bulbi de maci, apoi a trecut la heroina si de la 27 de ani a inceput sa consume krokodil, deoarece avea aproximativ aceleasi efecte cu heroina, dar era de trei ori mai ieftin si foarte usor de preparat.

ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! EFECTELE DROGULUI

Substanta activa din drog este codeina, un calmant care se poate gasi in farmacie si care nu este toxic. Insa, pentru a produce krokodil, al carui termen medical este desomorfina, este necesar un mix de ingrediente precum benzina, diluat, tincture de iod, acid hidrolcloric si fosfor rosu obtinut din capetele chibritelor.

In 2010 se inregistrau milioane de cazuri de consum de krokodil in Rusia, singura tara in care consumul a devenit epidemic. Se pare ca a aparut pentru prima oara in Siberia in 2002, insa abia in ultimii 3 ani s-a raspandit in restul Rusiei. De la inceputul anului, politia rusa a confiscat peste 65 de milioane de doze. S-a raspandit in special in zonele sarace si izolate din Rusia, precum Vorkuta, un fost Gulag, situat la 161 de km distanta de cercul polar. Iernile dureaza acolo 8 luni pe an, iar tinerii sunt cel mai adesea deprimati sau plictisiti. Majoritatea sunt alcoolici si nu lucreaza.

Irina isi aduce aminte ca in orasul sau natal facea parte dintr-un grup de mai multi tineri dependenti de krokodil, din care toti, cu exceptia ei, sunt morti. S-au imbolnavit de pneumonie, au suferit infarcturi, meningita, iar cei mai multi au putrezit de vii. Procesul de putrefactie a dat si numele drogului. In locul unde s-a injectat drogul (oriunde de la degetele picioarelor pana la frunte), pielea consumatorului capata o nuanta verde si devine solzoasa, precum cea a crocodilului, deoarece vasele de sange se sparg iar tesutul din jur moare. Cangrenele si amputarile sunt frecvente, deoarece tesutul osos incepe sa se sfarame din cauza aciditatii drogului. Sistemul de recuperare din Rusia este foarte prost pentru ca guvernul nu aloca fonduri speciale acestor cazuri. Medvedev a pus problema interzicerii codeine si impunerea testelor in scoli pentru a identifica tinerii consumatori. In schimb, penticostalii conduc peste 500 de centre de recuperare in Rusia fara a beneficia de ajutor din partea statului.

Sursa: The Curse of the Crocodile: Russia’s Deadly Designer Drug

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate