Biserica veche din Galu, Poiana Teiului: Două secole de istorie și rugăciune

1

Bisericuța de lemn din satul Galu (comuna Poiana Teiului) este la ceas aniversar.

În acest an se împlinesc 200 de ani de la ridicarea acestui așezământ. Aceasta este una din cele trei biserici de lemn de pe Valea Bistriței, dar nu cea mai veche. Putem considera această biserică o bijuterie din punct de vedere arhitectural, datorită îmbinării de stiluri, moldovenesc cu influențe transilvănene. A fost construită în anul 1818 de către meșteri locali, prin contribuția exclusivă a comunității parohiale.

Biserica, ridicată pe o temelie din piatră de râu, este construită din bârne de molid, încheiate la colţuri „în coadă de rândunică”.  Este prevăzută cu un pridvor deschis, în stilul întâlnit la bisericile de lemn din Ardeal, cu câte patru coloane de lemn, pe fiecare parte, la intrare şi turnul clopotniţă ridicat deasupra pridvorului. Interiorul bisericii, căptuşit cu scânduri de brad, este împărţit în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Pronaosul este tăvănit, în timp ce naosul şi altarul au bolţi cu fâşii curbe pe plan octogonal.

Biserica, începând cu anul 1948, este înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ, fiind considerată unul dintre cele mai valoroase lăcașe din lemn din țară.

În 1964, Elisabeta Bostan, cea care a regizat filmul „Amintiri din copilărie“, a ales bisericuţa de lemn din Galu pentru a turna câteva dintre scene de început ale acestui film. Întreaga zonă fiind parcă desprinsă dintr-o poveste, cu o natură hărăzită de Dumnezeu să-i sporească frumuseţea. Locuri frumoase cu oameni frumoși și o bisericuță, ancorată parcă în timp, frumoasă prin simplitatea ei.

Bisericuţa de la Galu păstrează patrimoniul iconografic original. Astfel, catapeteasma datează de la 1818, iar o serie de icoane provin chiar de la bisericuţa arsă în 1812, cea care data încă de dinainte de 1800. Catapeteasma, deşi foarte veche, nu a fost niciodată restaurată.

„O parte dintre icoanele de pe catapeteasmă se crede că ar proveni de la vechea biserică de lemn, cea care a ars“, spune pr. Manuel Dorneanu. Catapeteasma este pictată de Ioan Zugravul, artist instruit la Şcoala de pictură de la Ceahlău, acesta pictând mai multe biserici vechi de pe Valea Bistriţei.

Problema, la fel ca în cazul multor astfel de biserici monument din Moldova, este dificultatea cu care se pot restaura și conserva. Aceasta din cauza hăţişului absurd al legislaţiei în cazul acestor monumente. Preotul paroh Manuel Dorneanu, încearcă de câțiva ani să învingă aceste cutume legislative, pentru  salvarea  acestui monument al Neamțului. Deşi de o rară și reală valoare arhitecturală şi deşi a rezistat în timp fără prea multe intervenţii, biserica de lemn de la Galu necesită astăzi un cât mai grabnic şi amplu proces de refacere.

Mai multe foto și video aici.

Surse: doxologia.ro , cesavezi.ro(Diana Anton)

Cristian M.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Amalia spune

    Cel mai frumos loc de pe pământ.Scene din filmul Ion Creanga,aparțin acestui loc
    Mă emoționează ori de câte ori îl văd deoarece cei dragi mie,parinti,frați,vecini își duc somnul,in acest mirific spatiu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate