Biserica din satul Moreni, comuna Văleni, a ars până la temelie

1

Duminică, 17 aprilie, în jurul orei 13:30, ISU Neamț a fost anunțat că biserica din satul Moreni, comuna Văleni – Neamț, a fost cuprinsă de flăcări. Inițial incendiul a mistuit turla, însă la fața locului pompierii au constatat extinderea incendiului pe întreaga suprafață a bisericii. În ciuda desfășurării impresionante de forțe ale ISU Neamț, pompieri și voluntari, nu s-a mai putut salva nimic. Biserica a ars complet, cu tot cu bunurile care includeau cărți și obiecte bisericești vechi. Au participat echipaje din Roman și Piatra-Neamț, precum și echipe de voluntari. Se pare că acum, în apropiere de Paști, localnicii nu vor mai avea unde să sărbătorească Învierea.

Comunicat ISU:

 La locul indicat s-au deplasat pompierii de la Detaşamentele Roman şi Piatra Neamţ cu şase autospeciale de stins incendii şi 12 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei, constatând că ardea turnul bisericii, acoperişul acesteia şi toate bunurile din interior. Exista posibilitatea extinderii flăcărilor la casa praznicală, aflată la mică distanţă de biserică, iar turnul acesteia s-a prăbuşit la mai puţin de cinci minute de la sosirea pompierilor militari.

Misiunea a început cu protecţia casei praznicale, pompierii reuşind să o salveze de incendiu, şi a continuat cu operaţiuni pentru stingere, care s-au încheiat în jurul orei 19:40.

Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat din două zone. În primă fază, apa a fost transportată din comuna Dulceşti. Ulterior, cu ajutorul pompierilor voluntari, a fost realizat încă un punct de alimentare aflat la aproximativ 300 de metri de biserică, respectiv dintr-un pârâu.

La stingerea incendiului au participat doi ofiţeri şi 26 de subofiţeri din cadrul ISU Neamţ.

Au ars biserica, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp., şi toate bunurile din interior. Cauza probabilă a incendiului: scurtcircuit electric produs la un conductor neizolat corespunzător.
În luna mai a anului trecut, Inspecţia de Prevenire a efectuat un control la acest obiectiv, constatând 2 nereguli privind apărărarea împotriva incendiilor – modul de deschidere a uşilor şi neafişarea planului de evacuare. Urmare a controlului, a fost aplicat un avertisment. Obiectivul funcţiona dinaintea apariţiei reglementărilor specifice şi nu avea obligaţia să obţină autorizaţie de securitate la incendiu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
 1. Ioan Taranu spune

  Daca a ars pana la temelie cum au reusit pompierii o asemenea performanta sa nu mai salveze nimic?.
  Dar au experienta in asa ceva avand in vedere ca piata centrala din P.Neamt a ars tot pana la temelie chiar sub nasul lor.
  Mai ramane sa arda chiar sediul lor nu ma- s mira deloc tot pana la temelie.
  Acolo sant angajati prin nepotism nu prin prisma profesionalismului de asta au numai esecuri la incendii.
  Dupa ce arde cladirea vin si ei sa distruga cu apa ce a mai ramas.
  Uitati- va la ultimile 100 de incendii si o sa vede- ti daca am dreptate sau nu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate