Bill Gates vrea să salveze planeta cu praf de cretă

0

Bill Gates, când nu se ocupă cu pandemia, finanțează un experiment, alături de alți filantropi, care ar urma să aibă loc în iunie, dacă se obțin aprobările, în zona Kiruna din Suedia. Scopul experimentului este să găsească, în teorie, soluții pentru încălzirea globală. Practic, misiunea are rolul de a lansa în stratosferă 2kg de praf de cretă cu ajutorul unui balon. Experții de la Harvard susțin că această metodă ar putea limita radiațiile solare și ar putea să răcească planeta, precizează Daily Mail.

Ideea a fost criticată încă din faza incipientă, unii specialiști afirmând că această tehnică neobișnuită ar putea cauza dezastre meteorologice în moduri care nu pot fi anticipate.

Conform planului experimentului, balonul va ridica în aer echipamente științifice la 12 mile deasupra suprafeței orașului arctic Kiruna. Praful de cretă lansat în stratosferă ar urma să acopere câțiva kilometri, timp în care echipa de cercetare va studia cum interacționează particulele de carbonat de calciu cu aerul.

Una dintre principalele temeri ale scepticilor este aceea că praful din stratosferă ar putea să afecteze stratul de ozon care ne protejează de radiațiile ultraviolete. De asemenea, criticii din zona ecologiei susțin că această metodă, dacă va funcționa, nu face decât să încurajeze poluarea excesivă a planetei printr-o „undă verde” dată emisiilor toxice.

Date despre experimentul SCoPEx pot fi citite aici – click.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate