Bienala Naţionala de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediția a XV-a, sub semnul bucuriei și emulației

0

Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ a găzduit vineri, 10 noiembrie,  vernisajul celei de-a XV-a ediţie a Bienalei Naţionale de Artă Plastică „Lascăr Vorel”. Manifestarea a fost organizată de Fundaţia „Vorel” în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean  Neamţ și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La  Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din acest an, care marchează 20 de ani de la relansare, au răspuns invitației 139 de artiști din aproape toată ţara, cu 177 de lucrări de pictură, sculptură și  grafică.

Public a fost unul numeros, iar alături de el s-au aflat vicepreședinții CJ Neamț Ion Asaftei și Laurențiu Dulamă, dar și primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, care au transmis salutul lor și și-au exprimat bucuria de a lua parte la o astfel de manifestare.

Fundația „Vorel” încearcă să readucă în memoria dumnevoastră ceea ce a însemnat pentru acest ținut Lascăr Vorel, ceea ce a însemnat familia Vorel. A fost o familie extraordinară,  de farmaciști și de artiști, care  a dus mai departe știința medicamentelor din plante medicinale și știința artei plastice. Mulțumesc tuturor artiștilor din țară care au dat crezare acțiunii noastre și au trimis lucrările lor cele mai valoroase.” , a declarat doamna Elena Ionescu, preşedintele Fundației  „Vorel”.

Bienala „Lascăr Vorel” își propune din doi în doi ani să reunească la Piatra-Neamț artiști care au curajul să aducă în fața publicului tot ceea ce e mai frumos, mai bine realizat. Am început timid, dar de la ediție la ediție numărul participanților a crescut exponențial.”, a menționat  Dorin Nicola, directorul CMJ Neamț.

 Fundației  „Vorel” și-a dorit să facă un eveniment deosebit, pe care să îl regăsească vizitatorii orașului. Ne dorim un turism cultural. Alături de Festivalul de Teatru și de „Vacanțe Muzicale”, noi am ținut foarte mult să includem și această Bienală. Ne-am străduit să aducem la Piatra-Neamț critici de artă, șefi de catedră de la Universitățile de Artă, personalități.  Pot spune că ediția din acest an stă sub semnul bucuriei și emulației. a punctat și doamna Maria Huminiuc, coordonator al acestui proiect.

Punctul culminant al manifestării a fost cel al acordării premiilor  La această ediţie, juriul alcătuit din prof. univ. dr. Liviu Suhar, prof. univ. dr. Ilie Bostan (ambii de la Universitatea de Arte „G. Enescu” Iași), prof. univ. dr. Suzana Fântânariu (Universitatea de Vest Timișoara), prof. Vasile Duda (de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” Bistrița) și muzeograful Violeta Dinu (de la Muzeul de Artă Piatra-Neamț) a hotărât acordarea următoarele premii:

  • premiul pentru pictură, sponsorizat de firma Plantavorel,  a fost acordat pictorului Mihai Pamfil,
  • premiul pentru sculptură, sponsorizat de firma Petrocart Piatra-Neamț, a fost acordat sculptorului Lucian Tudorache
  • premiul pentru grafică,  Premiul UAP din România,  a fost acordat artistului Dinu Huminiuc
  • Marele premiu a fost obținut de sculptorul Simion Cristea

Expoziția poate fi vizitată de public în perioada noiembrie-decembrie. Așadar, nu ezitaţi să intraţi pentru a admira lucrările acestei bienale. Veți fi cu adevărat surprinși.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate