Biblioteca Județeană “G.T. Kirileanu” Neamț face loc democrației

1

Afis_Cuib Neamt_final_A2Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț și Fundaţia Progress invită cetățenii, reprezentanții ONG-urilor și ai mediului de afaceri, precum și angajații instituțiilor publice din  orașul Piatra Neamț să participe în data de 23 noiembrie, ora 13.30, la inaugurarea Cuibului Democrației – o agora amenajată în incinta Bibliotecii Județene “G.T. Kirileanu” Neamț de către voluntarii proiectului „Al treilea spațiu al cetățeniei active”.

Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Cuibul Democrației din orașul Piatra Neamț urmărește crearea și promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, programul FOND ONG România, astfel că, din data de 23 noiembrie, ora 13.30, Cuibul Democrației din orașul Piatra Neamț va fi deschis celor care au nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking, schimb de idei. Cuibul oferă acces gratuit la internet, instrumente de training, un spațiu modern adecvat lucrului în echipă și dezbaterii publice, precum și o comunitate de suport pentru dezvoltarea inițiativelor civice.

Inaugurarea Cuibului Democrației va fi marcată printr-o conferință de inaugurare, vizitarea spațiului nou amenajat din cadrul Centrului de Informare Comunitară, discuții panel pornind de la întrebarea:  „Cum încurajăm cetățenia activă în comunitatea nemțeană? și abordând subiecte precum: oportunități, bariere și bune practici privind implicarea tinerilor, promovarea lecturii și dezvoltarea colaborativă a serviciilor BIBLIOTECII, printr-un parteneriat între instituții, ONG-uri și locuitorii cartierului Speranța. La discuții vor participa reprezentanții administrației publice locale, ai ONG-urilor nemțene și cetățenii activi formați în cadrul proiectului.

În plus, evenimentul va avea și o componentă de fundraising pentru victimele incediului din clubul Colectiv, București. Mai multe detalii privind participarea la eveniment pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu, precum și prin email, la adresa [email protected] sau [email protected].

 Persoană de contact din partea Bibliotecii Județene G.T. Kirileanu Neamț: Mereuță Mihaela, Șef Serviciu Relații cu publicul, informare bibliografică și comunitară, tel.: 0752105083

Persoană de contact din partea Fundației Progress: Ramona Sinca, Responsabil Comunicare, tel: 0735 678 011.

***

 Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a Românieiși cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în ulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

 

Despre Bibliotecă: Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ, prin Centrul de Informare Comunitară oferă o gamă variată de servicii dedicate comunităţii nemţene, cu accent pe comunicarea informaţiei europene, facilitând accesul liber la informaţia publică în scopul conştientizării şi stimulării participării cetăţenilor la formarea spiritului civic critic privind drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, politicile publice, actul administrativ şi judecătoresc în contextul promovării şi asumării valorilor europene de către societatea românească. Centrul de Informare Comunitară organizează  evenimente cu vocație europeană, paralel cu promovarea culturii și valorilor comunității locale, contribuind în mod constant  la consolidarea rolului bibliotecii publice de factor activ în procesul educaţional şi cultural local.
Activităţile ce se desfășoară în cadrul Proiectului Al Treilea Spatiu al Cetățeniei Active contribuie la creşterea gradului de cunoaştere, conştientizare, implicare a cetăţenilor în viaţa comunităţii, la înţelegerea conceptului de cetăţenie europeană activă, democraţie participativă, a drepturilor şi libertăţilor cetățenești,  exersarea unor comportamente civice responsabile la nivel local..

 

Despre Fundația Progress: Înființată în 2002 în Bistrița, Fundația Progress este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-) incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel național ca bune practici, inovatoare și de impact. În central abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județeneși locale ca hub-uri de învățarepe tot parcursul vieții și centre de inovare socială; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că „small is beautiful”, ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto- ul programelor fundației este: „Small steps, giantleaps!” Prin pași mici, salturi uriașe) .Informații suplimentare despre activitățile Fundației Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. AntiProști spune

    Cuibul democrației de sistem sau hai să ne facem că facem democrație! Că doar e pe bani, granturi și alte kkaturi. Sunteți penibili!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate