Biblioteca Judeteana „G.T. Kirileanu” continua drumul spre disparitie dar are un director nou

2

Nealiniata la timpurile in care traim, Biblioteca Judeteana „G.T. Kirileanu” este o alta institutie de cultura menita sa se inchida deoarece oamenii care sunt pusi la conducerea institutiei sunt niste valori culturale incontestabile dar fara viziune economica.

Astazi am asistat la schimbarea fostului director domnul Constantin Bostan cu noul director pus pe functie dupa un concurs penibil, domnul Adrian Alui Gheorghe. Ambi domni sunt oameni de cultura recunoscuti in judet si nu numai, doar ca viziunea pe care se merge este una total gresita. In timp ce toate marile biblioteci din lume investesc peste 50% din bugetele alocate pentru virtualizarea cartilor ca sa ajunga ele in casele oamenilor si nu oamenii la biblioteca, institutia nemteana face tocmai invers, vrea sa aduca oamenii la biblioteca ignorand parca ca ne aflam in anul de gratie 2013. Ca sa nu mai spunem ca am auzit ca vor sa investeasca o mare suma de bani in extinderea unei biblioteci de prin Darmanesti unde, va dati seama, cererea de carte e fantastica, se sta ca la paine calda.
Tendinta mondiala in materie de biblioteci esta clar canalizata spre accesul electronic si mentinerea fondului de carte pentru studiu local in cadrul institutiei, dar dinozaurii nostri culturali se fac ca uita chiar linia impusa la Conferinta Internationala de Biblioteconomie si Stiinta Informatiei BIBLIO 2010 de la Brasov, unde ca subiect a fost tocmai „Inovatiile in biblioteci” si unde Z Spot Media a prezentat in colaborare cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti scanerul de carte explicandu-se ca cine nu trece in virtual dispare in maxim 10 ani .
Asadar, cu tot respectul pentru veleitatile culturale ale noului director, cred ca ideea cu adusul nemtenilor la biblioteca este total neinspirata si in neconcordanta cu ce se intampla in lume, iar daca se vrea cu adevarat salvarea Bibliotecii Judeteane „G.T. Kirileanu” trebuie sa ne uitam la calendar, sa vedem ca suntem in 2013 si sa ne comportam ca atare, nu sa investim in betoane sau extinderi de constructii prin Darmanesti.
Statistic vorbind, bibliotecile care au trecut de la imprumutat carti in varianta fizica la varianta virtuala si-au marit de 5 ori numarul de abonati, iar cele care raman blocate in istorie, cunosc scaderi de abonati de la an la an, pana ce inevitabil isi vor pierde scopul existentei .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. domnu' dan spune

    Desi nu prea-l duc pe stimatul Adrian Alui Gheorghe (scriitorii cu adevarat mari au un dispret, aproape olimpian, pentru inaltele dregatorii administrative)nu pot decat sa ma bucur de faptul ca din cercul iluminat de intelectuali, aflat la stanga, la dreapta si-n spatele magnificului nostru presedinte al Consiliului Judetean, nu si-a exprimat niciunul dorinta de a-si sacrifica priceperea intru propasirea culturii nemtene. Mai putin pompos zis, aia de la TCE 3 Brazi citesc doar la litru. In rest, numai de bine d-lui Bostan. Am fost surprins, spre rusinea mea cu ceva ani in urma, de organizarea bibliotecii, de curatenie si de amabilitatea personalului.

  2. Pietreanca spune

    In primul rand, felicitari domnului Adrian Alui Gheorghe pentru castigarea dificilei competitii cu el insusi! Cred ca a avut ceva batai de cap in ceea ce priveste autodepasirea. In al doilea rand, ce pretentii sa ai de la un sistem care refuza vehement sa angajeze specialisti? De ani de zile posturile sunt blocate, acum am inteles ca au fost radiate complet. Nu exista suflu nou, pentru ca majoritatea angajatilor sunt cu un picior in pensie. Sunt perfect de acord cu aceasta teorie a virtualizarii colectiilor de biblioteca, insa nu poti anula complet ideea de cladire-biblioteca si nici cea de carte. Scanner-ul despre care vorbiti costa foarte, foarte mult. Nu orice biblioteca isi poate permite o asemenea investitie. Plus ca ce te faci cu cartile noi… care se lovesc de legea dreptului de autor timp de 75 de ani. Nu le poti scana… si daca le poti scana ar trebui sa impui un abonament care ar respinge din start cititorii. Cat despre baze de date cu colectii electronice nici nu poate fi vorba in Piatra Neamt. Astia nu sunt in stare sa faca o (1) angajare noua si ii vedeti cumparand scannere si baze de date? :)) Ma faceti sa rad. As fi vrut, totusi, un alt director in fruntea bibliotecii. Cred ca as fi agreat un director din interiorul bibliotecii, nu unul din afara ei. Dar… in fine… poate ne spuneti si noua cat mai avem de asteptat pana la pensionarea d-lui Alui Gheorghe. Poate abia atunci mai avem o speranta.

    ADMIN : Un scaner de carte pt. o biblioteca mica ca a noastra costa 10-20.000 euro si se poate incepe prin virtualizarea cartilor ce trebuie citite obligatoriu de elevi. Orice drum incepe cu un pas, ideea e sa il faci in directia care trebuie .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate