Belgia dezbate legea eutanasierii in privinta copiilor

0

injectieDupa ce au legalizat eutanasia in cazul persoanelor de peste 18 ani, guvernul belgian ia in calcul un amendament care sa le permita și copiilor și persoanelor in faza incipienta de demența sa opteze pentru aceasta varianta de a-și pune capat vieții.

Sustinatorii acestei inițiative susțin ca eutanasierea copiilor, cu acordul parinților, le ofera acestora ocazia de a pune capat unei situații extrem de dureroase. Oponenții insa pun la indoiala ca micuții pot lua o asemenea decizie in mod rațional.

Inițiatorul acestui proiect legislativ este Partidul Socialist, aflat la putere. In schimb, Partidul Creștin Democrat Flamand a anunțat ca se va opune proiectului și ca va sesiza Curtea Drepturilor Omului.

In prezent, proiectul este dezbatut la Senat, votul final urmand a fi dat de catre Parlamentul reunit, fapt ce ar putea avea loc peste cateva luni.

„Este ciudat ca minorilor nu li se permite sa se casatoreasca, dar ar putea lua o decizie cu privire la momentul in care sa moara”, a declarat in fața Senatului arhiepiscopul catolic Andre-Joseph Leonard.

Arhiepiscopul a mai precizat ca exista alternative care fac eutanasia inutila, dand drept exemplu „sedarea terminala”, care presupune sedarea pacienților și deconectarea lor de la aparatele de menținere a vieții, iar in decurs de cateva zile aceștia vor muri prin infometare. In opinia arhiepiscopului, o asemenea metoda ii cruța pe medici de povara de a-și ucide pacienții.

Pe de alta parte, adepții acestui proiect atrag atenția ca nu este corect ca doar unii oameni sa poata apela la eutanasie.

„In prima faza, eutanasierea copiilor poate parea o masura dura, șocanta, dar totul pornește de la un sentiment de compasiune și protecție. Și este incorent ca eutanasia sa fie legala doar pentru unii oameni și pentru alții nu (in acest caz copiii), deși situația lor ar fi identica”, susține John Harris, profesor de bioetica la Universitatea din Manchester.

Tarile unde eutanasia este legala

Belgia este unul dintre statele pionere cu privire la eutanasiere, aceasta metoda fiind legalizata acum 11 ani. Numarul persoanelor care au apelat la aceste metode a crescut, de la 235 in 2003 la 1432 in 2012. In cele mai multe cazuri, medicii le administreaza pacienților un sedativ inainte de a le injecta o substanța care sa le faca inima sa se opreasca.

La nivel mondial, eutanasia este legala in doar cateva țari. In Olanda, spre exemplu, eutanasia este legala in anumite situații bine stabilite și in cazul copiilor cu varste peste 12 ani, dar numai cu acordul parinților. In restul Europei, numai in Luxemburg mai este legalizata eutanasia, in timp ce in Elveția este permisa sinuciderea asistata de catre medici, aceștia neavand insa voie sa se implice activ.

In SUA, doar statul Oregon are o legislație similara, ce vizeaza adulții de peste 18 ani aflați intr-un stadiu terminal.

 

 

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate