”Bătrânețe Liniștită”, un proiect inedit demarat de Fundația de Îngrijiri Comunitare

0

Proiectul  intitulat ”Bătrânețe Liniștită”, demarat în urmă cu un an de Fundația de Îngrijiri Comunitare (FIC) Piatra-Neamț și care a ajuns la sfârșit, a fost prezentat, marți, 19 aprilie, la sediul fundației, autorităților publice locale și județene, dar și reprezentanților Fundației Comunitare din Bacău.
Proiectul a fost unul inedit pentru județul Neamț și a fost posibil cu finanțare prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG, în România.3-DSC_0024 

„Proiectul nostru a deservit 4 comune: Gârcina, Dobreni, Bodești și Girov având ca scop reabilitarea vârstnicilor cu tulburări de memorie. M-am oprit asupra acestui aspect pentru că majoritatea persoanelor fără puteri materiale se adresează Fundației de Îngrijiri Comunitare. Au venit la noi foarte mulți aparținători care aveau în familie persoane cu tulburări de memorie. Se poate spune că tulburările de memorie au devenit o epidemie, ajungând să fie o problemă mondială”, a declarat dr. Elena Hâncu, președintele FIC Piatra-Neamț.

Pe scurt, proiectul a a fost gândit pentru: persoanele în vârstă cu diferite forme de demență și alte tulburări de memorie, persoane cu vârsta peste 45 ani din mediul rural care au fost evaluate psihologic în vederea depistării precoce a eventualelor tulburări de memorie și nu în ultimul rând membrii familiilor persoanelor de vârsta a III-a, îngrijitori sau aparținători ai acestora.
Chiar dacă la început beneficiarii au fost mai reticenți și mai neîncrezători, la finele fiecărui ciclu de activități aceștia au devenit mai optimiști și mai comunicativi, îmbunătățindu-și vizibil relațiile socio-familiale.
Deoarece rezultatele obținute au fost pozitive, Primăria comunei Gârcina, la finalul proiectului, a pus la dispoziția echipei FIC sediul fostului Centru Social al Comunei. Astfel, activitatea echipei FIC a putut continua sub formă de voluntariat.
„Acum, ne aflăm în faza în care, în urma multiplelor solicitări, echipa noastră a convenit să lucreze în sistem de voluntariat, deoarece mai avem încă o grupă pe care nu am putut să o lăsăm în voia sorții.
Chiar în lipsa fondurilor și a finanțării, vom relua, pentru că avem un centru foarte dotat aici la sediul din Piatra Neamț, aceeași terapie cu cei din oraș”, a mai precizat dr. Elena Hâncu.
La finalul prezentării au fost demarate discuții pentru găsirea unor soluții ca acest gen de proiect să continue în zonele rurale din Neamț.

1-DSC_0021

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate