Unii ar vrea să uităm: Bătaie de joc totală la Curtea Domnească din Piatra-Neamț

8

Am văzut în ultima perioadă foarte multe discuții legate de evenimentele cu iz istoric care se fac la Curtea Domnească. Unii le critică, alții le laudă. Criticile bazate pe adevărul istoric au ancorarea lor în realitate, dar nefiind vorba de seminarii organizate de Complexul Muzeal, ci de spectacole unde lumea se simte bine și nu ia notițe, le considerăm utile, cu rol educativ și foarte bune pentru copii.

Toate aceste dezbateri legate de grija pentru adevărul istoric ni s-au părut de-a dreptul ipocrite.

În anul 2011, când începuseră lucrările de amenajare în zona Curții Domnești ne plimbam prin zonă și de după panourile de tablă ale șantierului iese un câine comunitar, cu o jumătate de femur de om în gură. Stupefiat de situație, am intrat, desigur ilegal, în zona de santier și, ce să vezi, mormanele de pământ scoase din săpături conțineau artefacte metalice și foarte multe oase de oameni, semn ca băieții băgaseră excavatoarele și târnacoapele în ”adevărurile și valorile istorice” ale Curții Domnești.

Ne-am certat cu câinele comunitar de la femur, am reușit să îl recuperăm și să îl punem înapoi lângă celelalte oase și am scris un articol intitulat Cu tarnacopul in capul mortilor de la Curtea Domneasca. După acest articol am așteptat să apara apărătorii ”adevărului și valorilor istorice”, dar nimic. Un consilier local și domnul Josanu de la Poliția Neamț, departamentul patrimoniu, au luat atitudine, în rest nici urmă de apărători de valori și adevăruri istorice, le dărdâiau izmenele pe ei să nu cumva să îi supere pe cei care aveau interese financiare la aceasta lucrare.

După multe presiuni, cei de la Complexul Muzeal, de la primărie și de la CJ Neamț ne-au mințit că se vor lua oasele și artefactele cu grijă, dar grija însemna un excavator și am scris din nou ( click aici pentru articol ) și din nou apărătorii adevărurilor și valorilor istorice nu erau de gasit și uite așa am luptat de unii singuri până ce o parte din oase au fost adunate și reînhumate în altă parte.

Am putea scrie mult și bine despre cum și-au bătut joc băieții deștepți de Turnul lui Ștefan, de Biserică, de Cetatea Neamț, de morminte, de tot patrimoniul istoric al acestui județ și apărătorii de adevăruri și valori istorice nu existau. Asta cu ”adevărul și valoarea istoriei” este o vrăjeală pentru cei care nu știu adevărurile istorice recente legate de distrugerea patrimoniului acestui județ.

Ce credeți că au pățit cei care și-au bătut joc de mormintele și artefactele de la Curtea Domnească? Ce credeți că au pățit cei care și-au bătut joc de Cetatea Neamț? Ce credeți că au pățit cei care au intrat cu bocancii în patrimoniul istoric al județului? Dar cea mai justificată întrebare este: Unde erau în tot acest timp cei care spun acum că le pasă de adevărul și valorile istorice?

Iosub Robert

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. Daniel spune

    De ce nu il intrebati pe comisarul Vitalie Josanu,el raspunde in neamt deaceste treburi.Il gasiti la IPJ

  2. Nae spune

    Accesul cu bicicleta ar trebui interzis iar spatiul verde delimitat si protejat .

  3. Stefan spune

    Sa nu uitam de bataia de joc de la Teatrul Tineretului!

  4. Daniel spune

    Da,la noi aparatorii istoriei cauta monede prin ursuletii copiilor si sunt laudati prin presa

  5. xx spune

    Am vazut si eu ,pe timpul santierului cind sa darimat zidul de piatra dinspre biserica ,erau cam un camion de oase umane ingramadite de alti constructori linga zid.Sa mai sapat intre zid si biserica,pe partea cealalta a strazii spre Petru Rares de unde au iesit alte oase si cred ca tot platoul este plin de morminte,sa sapat numai unde era proiactul pentru pasaj.Cea mai mare parte din oase s-au reinhumat intr-o groapa mare sub acea cruce din piatra de linga luminarar prin contributia „unei persoane private” si sa apreciat atunci ca ar fi fost aprox 500 de cadavre La „pivnita 2” nici 25% din constructie nu este originala restul adaugiri.Sarbatorim ziua cetatii Petrodava dar in centrul orasului la 2-3 km de locul unde ar fi fost cetatea,De prin anii 80 cind primar de piatra a fost Vasile Balan din Bitca Doamnei cind s-au inceput ceva sapaturi sus pe deal astupate apoi nu a mai cautat nimeni nimic doar ocazii de a sarbatori,cine merge acolo poate vedea citeva bucati de piatra care ,daca nu stii nu-ti poate inspira ideea de cetate acolo.prin Ardeal unde se sarbatoreste fiecare cetate chiar au cetati dezgropate si refacute

    1. Maria Stan spune

      Asa este! Am fost la Batca sa vedem urme de cetate in afara de un rest de piatra nu era nimic .De ce? Nu stim ,nu vrem sa facem cum fac alti sa ia bani europeni ,si sa faca sa se vada adevarata Petrodava! Nu ,nu se pot lua bani europeni (ca nu se pot fura chiar asa fara sa dai socoteala .)Da ce sa mai vorbim degeaba „”Nu avem primari capabili,consilieri nici atat.Bine ca avem telegondola!!!

  6. Dan spune

    Dacă, prin absurd, Stefan cel Mare s-ar trezi , si ar veni la Piatra sa se închine la biserica pe care a zidit-o, va asigur ca nu ar mai recunoaste-o. Si nici turnul!

  7. hitler spune

    Cam directe intrebarile domnule Iosub, nu stiu daca va aspunde cineva la ele. Propun sa le mai puneti inca o data, dar la reprezentantii acestor institutii, de la Bucuresti bineinteles

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate