Bătaie de joc pe foarte mulți bani! Stații de autobuz la preț de apartament montate pe sol, în pantă

1

Fără să le pese cu adevărat de cei care merg cu transportul în comun, după ce că noile stații de zeci de mii de euro bucata sunt foarte mici și nu te protejează de intemperii sau soare, unele au fost montate într-o mare bătaie de joc fără să se niveleze solul de sub ele, astfel încât ridicarea de pe banca de așteptare din stație să fie mult mai grea și aproape imposibilă în condiții de siguranță dacă pe jos este polei sau zăpadă.

De aici încolo articolul nu mai este de interes pentru cititorul normal, pentru că se adresează celor de la primărie care de obicei caută disperați argumente sau vin cu întrebări nefericite de genul ”De unde știți voi că e mai greu să se ridice un om de pe bancă?” sau ”De unde ați scos concuziile astea? Aveți voi vreo pregătire să vă dați cu părerea?”
Deci, domnilor de la primărie. În primul rând, datul cu părerea e un drept prevăzut în Constituție, chiar dacă vouă nu vă prea place decât când vă dați voi cu părerea. În al doilea rând, să spunem cum se calculează acest efort fără să avem vreo speranță că veți înțelege.

Prima dată să calculăm efortul în condiții normale de aderență a solului. Așadar vorbim pentru început de efortul necesar pentru a te ridica de pe o bancă pe un sol înclinat cu 5 grade.

Notăm efortul pe plan drept (E1) – Acesta este efortul standard necesar pentru a se ridica de pe o bancă. Vom presupune că acest efort este egal cu 1 unitate de efort (fără unități specifice, pentru simplificare că deja e prea mult pentru unii din primărie și așa simplificat).
Notăm efortul pe sol înclinat (E2) – Când solul este înclinat, există o componentă suplimentară a gravitației care acționează perpendicular pe solul înclinat. Aceasta va face ca persoana să simtă o greutate mai mare pe piciorul drept (care este mai sus pe solul înclinat) comparativ cu piciorul stâng.

Fără a intra în detalii matematice complexe ca să nu se prăjească vreun funcționar din primărie citind articolul, putem spune că această componentă suplimentară a gravitației este proporțională cu sin(θ), unde θ este unghiul de înclinare (în cazul nostru, 5 grade). Deci, efortul suplimentar datorat înclinării este: ΔE=E1×sin(5∘).
În aceste condiții, efortul total pe sol înclinat se va calcula cu E2=E1+ΔE și diferența procentuală cu E1E2−E1/E1​×100%.
Să calculăm:

  1. ΔE=1×sin(5∘).
  2. E2=1+ΔE.
  3. Diferența procentuală=1E2−1/1​×100%.

Deci avem:

  1. ΔE=1×sin(5∘)
    • ΔE≈1×0.087
    • ΔE≈0.087
  2. E2=1+0.087
    • E2≈1.087
  3. Diferența  procentuală=11.087−1​/1×100%
    • Diferența procentuală≈ 8.7%

Deci, efortul necesar pentru a se ridica de pe o bancă pe un sol înclinat cu 5 grade este cu aproximativ 8.7% mai mare decât efortul necesar pe un plan drept. Ce înseamnă 8,7% efort suplimentar pentru un bătrân sau o persoană bolnavă nu mai stăm să explicăm acum celor de la primărie că oricum nu par interesați de astfel de aspecte.

Acum să calculăm efortul și în condiții în care solul inclinat are o aderență scăzută cu 50% din cauza gheții sau a zăpezii, situații în care se va mări efortul necesar pentru a se ridica de pe bancă.

Pentru a adăuga în calculul nostru simplificat această aderență redusă, vom nota efortul suplimentar datorat aderenței scăzute (E3) și vom presupune că efortul suplimentar datorat aderenței scăzute este proporțional cu reducerea aderenței. Deci, dacă aderența este redusă cu 50%, efortul suplimentar va fi de 50% din efortul standard (E1).

  • E3=0.5×E1
  • E3=0.5

În aceste condiții efortul total pe sol înclinat cu aderență scăzută va fi:

  • E4=E2+E3
  • E4=1.087+0.5
  • E4=1.587

Iar diferența procentuală cu aderență scăzută:

  • Diferența procentuala = E1E4−E1/​E1×100%
  • Diferența procentuala =11.587−1​/1×100%
  • Diferența procentuala ≈58.7%

Deci, când luăm în considerare și aderența scăzută datorată gheții sau zăpezii, efortul necesar pentru a se ridica de pe o bancă pe un sol înclinat cu 5 grade este cu aproximativ 58.7% mai mare decât efortul necesar pe un plan drept.

Acestea sunt niște calcule ”băbești”, cum ar spune un inginer care a făcut școală pe bune, dar din păcate la primăria din Piatra-Neamț totul pare foarte superficial și nu ne așteptăm să înțeleagă mare lucru din acest calcul și să recepționeze stațiile de autobuz așa cum sunt. E mult peste puterea lor de înțelegere faptul că transportul în comun este folosit intensiv chiar de persoane în vârstă pentru care fiecare procent de efort în plus face diferența de a se putea ridica în siguranță de pe o bancă sau a cădea pe jos cu consecnițe medicale mult mai grave decât în cazul unei persoane tinere și sănătoase.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mosu spune

    Pentru cei din primarie calculele sunt savante, ca ei nu stiu cum se numesc, cu buletinu-n mana!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate