Bătaie de joc. „Afaceri” la DGASPC Neamț cu hrana copiilor instituționalizați

0

Un control al Curții de Conturi efectuat pe perioada anului 2021 la DGASPC Neamț confirmă suspiciunile noastre și nu doar ale noastre. Încă din luna iunie am avertizat că sunt mari probleme la această instituție care rulează bugete incredibil de mari pe motiv de „asistență socială și protecția copilului”.

Auditorii de la Curtea de Conturi au identificat în urma controlului „cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat peste consumul specific, reprezentând contravaloarea alimentelor date în consum în cursul anului 2021.”

Prin sondaj, echipa de audit a constatat înregistrarea unor cantități supraevaluate aferente consumului de alimente în cursul anului 2021 comparativ cu numărul de beneficiari de servicii sociale instituţionalizați în cadrul Complexului de Servicii Elena Doamna – casa Felicia. Valoarea abaterii constatate: 17.324,16 lei. O abatere care are ca paravan cea mai vulnerabilă categorie socială din Neamț: copiii instituționalizați.

Analizând documentele justificative de înregistrare consumurilor de alimente, respectiv „Fişa zilnică de alimente” se constată ca în anumite zile sunt eliberate în consum cantități peste meniul zilnic stabilit şi cantităţi peste limita maximă prevăzută în Ordinul 1563 din 12.09.2008 ”pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor şi școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii şi adolescenţi”.

Faţă de cele prezentate, auditorii publici externi au analizat documentele prezentate de entitate şi au constatat că fişele zilnice de alimente nu sunt întocmite conform legislaţiei în domeniu respectiv Ordin nr. 2.634/ 2015 privind documentele financiar-contabile astfel:

– deși documentul specificat mai sus servește la stabilirea meniurilor zilnice, la calculul alocaţiei de hrană şi urmărirea încadrării în nivelul acesteia, acesta nu este completat cu informaţiile obligatorii cerute de legislaţie, astfel nu se poate urmări dacă cantitățile eliberate din magazie și date în consum sunt cele reale conform consumului specific corelat cu rețetele folosite.

– nu există centralizatorul întocmit pe meniuri pe cantităţi de alimente necesare pentru prepararea hranei;

– fişele zilnice de alimente nu sunt aprobate de ordonatorul de credite sau de alte persoane cu responsabilități în domeniu şi nici nu sunt vizate de compartimentul financiar contabil;

– nu este calculată valoarea consumurilor efective;

nu este completată rubrica cu recapitulația cheltuielilor pentru hrană, numărul de porții preparate și rămase, la sfârşitul zilei, alimentele restituite.

De asemenea, nu sunt corelate consumurile de alimente și ingrediente cu necesarul de calorii și cu necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei copiilor și adolescenților. Astfel sunt date în consum alimente cu conținut caloric cu mult mai mare peste necesarul zilnic de calorii.

Lipsa cantităţii de alimente şi ingrediente aferente rețetelor stabilite în meniuri, cât şi completarea incorectă a fişelor zilnice de alimente creează incertitudine asupra legalității cheltuielilor cu alimentele date în consum suportate din fonduri publice.”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Curtea de Conturi consideră că principala cauză a acestor prejudicii este dată de funcționarea defectuoasă a formelor de control intern și exercitarea unei activități necorespunzătoare de către managementul entității. Practic vorbim de suspiciuni rezonabile că există consumuri supranormate/nereale și, implicit, cheltuieli nejustificate. Nu se poate demonstra că sumele înregistrate pe cheltuielile DGASPC Neamț sunt reale.

Este clar că acest prejudiciu trebuie recuperat, rămâne văzut de la cine. Oricum, faptul că instituția care ar trebui să protejeze copiii în Neamț face asemenea lucruri tocmai cu hrana acestora ar trebui să ridice mari semne de întrebare cu privire la ceea ce se întâmplă de fapt în domeniul asistenței sociale din județ și cine se îmbogățește din asta.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate