Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
miercuri 19 iunie 2019
 • :
 • :

Bărbat atacat de doi câini Amstaff, cu proprietar. S-a decis eutanasierea câinilor

IPJ Neamț informează:

Un bărbat de 62 de ani, din Bârgăuani, a fost atacat de doi câini din rasa Metis Amstaff. Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, iar cei doi câini periculoşi au fost eutanasiaţi.

La data de 8 octombrie 2018, poliţiştii Secţiei de Poliţie Ştefan Cel Mare au fost sesizaţi despre faptul că o persoană a fost muşcată de doi câini, în localitatea Bârgăuani.

Din primele cercetări, a rezultat faptul că un bărbat de 62 de ani, din localitate,  se deplasa pe DJ 155I, din Bârgăuani, când a fost atacat de doi câini care au ieşit dintr-un ţarc amplasat în curtea unui bărbat de 57 de ani, din Bârgăuani.

Persoanei atacate i-au fost provocate leziuni în urma cărora a fost necesar transportul la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Cei doi câini, un mascul şi o femelă, ambii din rasa Metis Amstaff, fuseseră achiziţionaţi de către un tânăr de 30 de ani, din Bârgăuani, şi transportaţi la domiciliul tatălui său de 57 de ani, unde au fost lăsaţi în grija acestuia.

Având în vedere potenţialul agresiv al celor două exemplare canine şi în vederea prevenirii unor alte atacuri asupra altor persoane, proprietarii au solicitat eutanasierea acestora de către personal autorizat.

În cauză, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de neluare de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc şi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art.12, alin.2 OUG 55/2002 R.

În vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii şi pentru respectarea legilor în vigoare referitoare la deținerea câinilor încadraţi ca fiind periculoşi sau agresivi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ vă aduce în atenţie următoarele :

Conform O.U.G. nr. 55/2002R privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în doua categorii, după cum urmează:

-categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metișii lor;

-categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metișii lor.

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi  trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a)sa aibă vârsta minima de 18 ani;

b)sa aibă capacitate deplina de exercițiu;

c)sa nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi, au obligația sa înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, şi să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini periculoși sau agresivi au obligația sa depună la sediul politiei în a cărei raza este situat imobilul in care este deținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberata de Asociația Chinologica Romana, afiliata la Federația Chinologica Internațională, din care sa rezulte încadrarea câinelui in categoriile sus-mentionate, precum si o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

a)numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

b)efectuarea vaccinării antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;

c)efectuarea sterilizării câinilor periculoși sau agresivi;

d)existenta unei asigurări de răspundere civila pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși sau agresivi.
7 comentarii la “Bărbat atacat de doi câini Amstaff, cu proprietar. S-a decis eutanasierea câinilor

 1. Smeu A.

  Ceea ce e revoltator este ca scrie clar ca au fost eutanasiati la cererea proprietarului! Asta ca sa nu mai discutam despre calitatea materialului, unde se insista ca rasa este Metis Amstaff. Pt cultura ta generala, stimate jurnalist, metis inseamna combinatie de rase (termenul semnaleaza ca nu ai de-a face cu un caine cu predigree). Daca nu cunosti un termen, ar fi trebuit sa stii deja ca cel mai bine e sa il cauti intr-un dictionar. Asta ca sa nu perpetuezi ineptii ca formator de opinie ce te vrei a fi!

  Raspunde
 2. Petrut

  Oameni buni, de ce sa fie omorâți câinii? Proprietarul trebuie să raspunda, dar de regula câinii nu suportă oamenii ponositi imbracati mazac iar la tara sunt multi oameni ponositi urât mirositori, câinele a atacat când a trecut văcarul sau porcarul, e normal să fie asa noroc de câini că ei mai civilizeaza pe oameni, apoi nu stim ce a fost acolo, taranul o fi pus mana pe ciomag crezand ca sperie cainii, dar oameni buni cand aveti caini in fata nu luati nimic in mana cainele considera ca i-l vei ataca si te ataca el cainii sunt foarte vigilenti. Cand sunteti atacati de caini nu fugiti opriti-va cu mainile goale nu-l priviti in ochi, privindu-l fix in ochi e un fel de amenintare in lumea lor a cainilor, apoi va deplasati usor.
  Eu cred ca in momentul cand au actionat cainii taranul a luat un par sau ceva ce a gasit si alertat cainii eu cred ca taranul i-a infuriat pe cainii, omul neavand educatie despre viata canina a crezut ca e ca la oameni dai lui ION cu parul in cap si el fuge.
  Parerea mea este ca nu trebuie omorati cainii au drepul la viata e o cruzime sa-i omoare, oamenii trebuie sa invete cate ceva despre viata canina e chiar intresanta.
  MERITA SA TRAIASCA CEI 2 CAINI.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *