Bani cheltuiti neprofesionist pentru promovarea turistica a orasului Piatra Neamt

2

Dupa cum atrageam atentia in multe din articolele noastre, demersurile in promovarea turistica nemteana sunt departe de ce ar trebui sa insemne o informare turistica.
Nu prea intelegem cum a participat Piatra Neamt la targuri de turism, cum s-au facut superplanurile de promovare turistica si multe alte ghidusii pro-turism, dar specialistii in ale turismului au uitat sa faca o harta turistica si am ajuns la situatia in care suntem singurul oras din Romania, ba chiar cu pretentii de statiune turistica, care nu are o harta turistica.
Multe persoane au incercat sa ne contrazica si sa ne spuna ca suntem carcotasi si ca ar exista aceasta harta turistica pe la Primarie sau la nu stiu ce punct de informare turistica. Am fost si am cercetat acest aspect si, cautand harta turistica, am avut un soc. De fapt, avusesem in mana harta turistica de mult timp sau, ma rog, ceea ce credeau ei ca e harta turistica. Aceasta harta, denumita generic turistica, este o harta ilizibila pentru neinitiati si cuprinde toate obiectivele bugetare din Piatra Neamt, fiind un bun indrumar pentru cine ar vrea sa viziteze Casa Judeteana de Pensii sau Parchetul. Despre alte elemente turistice nu poate fi vorba. Pe aceasta harta nu veti gasi absolut niciun loc de cazare, niciun mall, niciun restaurant, iar farmaciile, service-urile, statiile de benzina sau cluburile nici nu intra in discutie.
Tot din discutii, am aflat ca ar exista o harta turistica la Biblioteca Judeteana si am gasit-o si pe aceasta, dar, surpriza, harta este folosibila doar de cei din Neamt care stiu deja unde sunt majoritatea obiectivelor si aceasta harta nu ar putea fi folosita decat pentru pelerinaje, deoarece cine a facut-o a scris pe ea harta turistica, dar a uitat ca turistii, in afara de schituri si manastiri, ar avea nevoie de o cazare, un club, o banca etc.. Aceasta harta “turistica” de la biblioteca imi confirma a suta oara ca cei care se ocupa de promovarea turistica o fac dupa “chipul si asemanarea lor”, in niciun caz dupa regulile de baza din acest domeniu.
Cum se gandeste cineva ca ar putea sa faca turism fara o harta turistica nu prea este pe nivelul nostru de intelegere. Cum sa stie turistul ce poate sa faca in Piatra Neamt, fara o harta in mana, iar nu gasim explicatii. De ce nu avem decat turism de tranzit? E foarte simplu: discutand cu multi turisti care au fost in Piatra Neamt am observat ca nu stiau nimic despre zona Colibele Haiducilor – Cercul Gospodinelor, nu stiau ca in Piatra Neamt exista cluburi sau localuri de lux, nu stiau mai nimic in afara de ce este situat pe strazile principale si in apropierea Telegondolei. Nu stiau ca pentru a ajunge la Manastirea Bistrita sau Pangarati au nevoie de 15 minute si va asigur ca nu stiau toate aceste lucruri, pentru ca, oricat de mult s-ar informa un turist de pe internet, cand ajunge intr-o statiune ar avea nevoie in primul rand de o harta pe care sa se uite impreuna cu familia pentru a sti ce obiective mai sunt de vazut.
Intr-adevar, crearea unei harti turistice nu este tocmai simpla. Noi am facut un calcul estimativ si ar fi necesari cam 5.000 euro pentru documentare si redactarea ei si apoi alte cheltuieli de tiparire si distributie. Noi nu dispunem de acest capital, deoarece daca am fi dispus de fonduri, ar fi fost gata de mult aceasta harta. Cu toate acestea, nu credem ca, la cati bani s-au cheltuit pentru promovarea turismului in Piatra Neamt, nu se putea realiza o harta turistica a orasului.
Acesta este ultimul articol in care ne plangem ca nu exista o harta turistica a orasului Piatra Neamt. Ne vom interesa la autoritatile locale si, in cazul in care aceasta harta nu este deja in lucru intr-o faza avansata, ne vom asuma noi responsabilitatea conceperii ei. Vom face un proiect si ne punem pe treaba. Daca autoritatile se vor implica si ne vor fi alaturi, e bine, daca nu, inseamna ca nu le pasa si trebuie sa ne pese noua.
Pentru a nu cadea in pacatul de a va expune doar parerea noastra am intrebat si Primaria Piatra Neamt de ce nu avem inca o harta turistica completa, daca exista in lucru o asemenea harta si daca in cazul in care o facem noi ne vor sprijini.
Raspunsul Primariei Piatra Neamt :
Harta municipiului Piatra Neamt este realizata de catre Schubert & Franzke, firma care colaboreaza cu foarte multe orase si judete din tara pentru realizarea mai multor produse cartografice. Intre Primaria municipiului Piatra Neamt si Schubert & Franzke exista un protocol de colaborare pentru realizarea acestei harti, protocol in care institutia noastra s-a angajat sa puna la dispozitia firmei toate informatiile de care au nevoie, iar Schubert & Franzke s-a angajat sa realizeze harta municipiului, sa o tipareasca si sa furnizeze institutiei noastre un numar de 10.000 de exemplare / editie cu titlu gratuit.
Conform aceluiasi protocol, harta municipiului contine toate obiectivele turistice publice, institutiile publice, o sectiune cu imagini si informatii despre cele mai importante obiective turistice publice si este realizata bilingv (romana si engleza). Fiind vorba despre o initiativa privata, Schubert & Franzke a contractat aparitia in aceasta harta a obiectivelor turistice sau locatiilor de interes turistic private despre care vorbiti (restaurante, cluburi, unitati de cazare, farmacii, service-uri, banci sau benzinarii). De altfel, toate cladirile apar reprezentate grafic pe harta, insa a ramas la latitudinea intreprizatorilor privati sa apara in aceasta harta si de aceea se regasesc doar cateva unitati de cazare si restaurante. Pe langa formatul tiparit, Schubert & Franzke a pus la dispozitia institutiei noastre si o aplicatie online, ce se regaseste  aici si pe situl institutiei noastre. Este vorba de harta orasului in format electronic, iar aplicatia care contine motor de cautare si meeting point mailer este disponibila in 4 limbi (romana, engleza, franceza, germana).
Nu afirmam faptul ca aceasta harta este perfecta si ca indeplineste toate elementele pe care le prezentati dumneavoastra pentru a o defini ca harta turistica, insa cu siguranta este la fel de lizibila ca orice alta harta si nu necesita cursuri de initiere speciale.
Colaborarea instituiei noastre cu Schubert & Franzke pentru realizarea acestei harti a fost o solutie provizorie, primaria avand depus la acea vreme proiectul “DEZVOLTAREA TURISMULUI DIN PIATRA NEAMŢ PRIN PROMOVAREA ACTIVITĂŢILOR DE MARKETING ŞI A PRODUSELOR CU SPECIFIC LOCAL”, proiect ce a primit aprobarea de principiu la jumatatea anului 2009 si pentru care s-a semnat contractul de finantare in luna octombrie 2010. Proiectul se afla acum in stadiul de implementare, faza de achizitie a serviciilor, faza ce se va incheia in aprox. 50 de zile. Implementarea proiectului va dura 24 de luni. In cadrul proiectului este prevazuta, pe langa realizarea tipariturilor specifice (pliante, brosuri, cataloage turistice etc.), realizarea si a 20 de harti turistice luminoase cu dimensiuni de min. 1000×700 mm ce vor fi amplasate in principalele puncte din oras vizitate de catre turisti.
De asemenea, institutia noastra este partener in proiectul „Piatra Neamt Perla Moldovei” impreuna cu Asociatia Turistica „Ceahlau”, asociatie profesionala a operatorilor din turism si activitatile asociate turismului (si nu numai, membri pot fi autoritati publice locale, mass-media, alte ONG-uri, firme de publicitate, experti, etc.) si care se doreste sa devina organizatia de management a turismului din judetul Neamt. Proiectul se refera la promovarea destinatiei turistice Piatra Neamt prin diverse canale, inclusiv harti on-line, portal, panouri stradale gen „aici te afli acum” si harta obiectivelor invecinate, harti pe suport hartie, pliante, etc. si va fi finantat in cea mai mare parte din fonduri nerambursabile.
Primaria municipiului Piatra Neamt a sprijinit si va sprijini in continuare initiativele private in domeniul turismului, un exemplu fiind realizarea Ghidului Turistic si Cultural “Bine ati venit la Piatra Neamt”. Proiectul a fost realizat de catre Fundatia Culturala GT Kirileanu si a fost finantat in cadrul selectiei de proiecte cu finantare nerambursabila din anul 2010. Acest ghid contine harti tematice ale municipiului (obiective turistice, servicii si utilitati) ce cuprind o foarte mare parte din elementele pe care le enumerati dumneavoastra. Poate ca nici acest ghid nu este unul complet, insa in afara de initiativa celor de la Schubert & Franzke, a fost pana acum singura initiativa privata de acest gen.
Demararea unui proiect de realizare a unei noi harti poate fi pana la un anumit punct o activitate redundanta; daca ne permiteti o propunere, poate ar fi mai bine sa colaboram pentru completarea si imbunatatirea graficii hartilor existente prin sugestii, idei, exemple de buna practica etc. Va sugeram ca, pana la realizarea materialelor amintite din cele doua proiecte, sa initiati elaborarea unei harti printabile cu obiectivele turistice desenate in 3d, de genul celor care se distribuie in orasele turistice din Europa.
COMPLETARE ARTICOL: Ideea cu obiectivele 3D este foarte buna si foarte eficienta, dar ne depaseste financiar, mai ales tinand cont de faptul ca noi nu avem absolut nicio obligatie fata de nimeni sa facem aceasta harta, ci o vom face voluntar pentru binele orasului Piatra Neamt.   Vom incerca sa atragem si fonduri, dar in situatia economica actuala sunt putine sanse ca cineva sa sprijine o echipa de voluntari in realizarea unei harti.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. marcel spune

    sunt un nemtean ce locuiesc in italia si vin sa imi petrec concediul in tara aproape de fiecare data, deoarece am parintii,prietenii si rudele care ma fac sa mai vin.Anul asta a fost un dezastru,mi-am planificat sa cheltui o anumita suma de bani dar nu am reusit pt.ca turismul nemtean e jalnic.Problemele sunt urmatoarele:servicii zero,lipsa de civilizatie,mizerie ,mentalitate etc……
    va rog sa scrieti cateva dintre neregurile intimpinate:telegondola,ajungi sus servicii de rahat in niste dughene gen iarmaroc,bere calda si de duzina destinata numai alcoolistilor,sa nu mai spunem de vinuri si mancare care lipseau cu desavirsire,intreb unde e wc spune in padure deci acolo e jale.Strandul jucam tenis, am intrebat de dus ,este dar cu apa rece,wc cu un singur robinet functionabil am intrat la femei sa ma spal pe maini,nu mai spun de sapun hirtie etc.si acolo servicii zero, ceva mai bine sta tequila,colibe niste ospatari care vin la masa si spune ce vreti? In general ospatarii sunt cei care coboara nivelul serviciilor,i-am spus unuia daca ar sti cum sa se comporte ar mai castiga un salariu dar daca e prost pierde si el si restaurantul.Eu cred ca un turist se adapteaza la ceea ce gaseste,dar a fi tratat bine respectat si cocolit cred ca sunt cele mai placute amintiri ale unui turist.In schimb am fost cateva zile la sovata a fost super,se vede gradul de civilizatie si mentalitate al ungurilor chiar daca odata ai uram,dar m-am inselat

  2. Vasi spune

    Am intrat pe „aici” unde s-ar afla harta turistica…si, cel putin in zona mea…sunt strazi care trec prin blocurile oamenilor, sa zic asa; inclusiv locul meu de munca…o straduta ar trece la 2 m de locatie… nu as avea incredere in asa o harta!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate