Băncile au majorat avansul la creditele cu ipotecă

2

Legea privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”. În prezent mai multe bănci au majorat avansul pentru creditele ipotecare.

Astfel, Bancpost a decis modificarea condiţiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atât pentru cele în lei, cât şi pentru euro, la 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru cele în euro.  Avansul practicat înainte de majorare era de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro. Pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, banca a diminuat valoarea maximă finanţată la 57% din valoarea garanţiei, de la 75%. Bancpost, controlată de grupul elen Eurobank, ocupa la finele anului 2014 locul 10 în topul băncilor româneşti, cu active de 11,53 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 3,1%.

Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit care a majorat avansul pentru creditele imobiliare standard la 35% în lei şi la 40% pentru finanţările în euro.

Potrivit unei analize BCR, numărul clienţilor eligibili pentru un credit imobiliar se va reduce cu 60% în următorii cinci ani, având în vedere că doar una din zece persoane poate dispune de un avans de 30%, la care s-ar ajunge dacă se adoptă legea dării în plată în forma actuală.

Piaţa de credite ipotecare şi imobiliare se va contracta cu aproximativ 60%, reprezentând circa 160.000 de clienţi care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit, ca urmare a  unei creşteri medii a avansului la creditele ipotecare şi imobiliare de la 15% în prezent la o medie viitoare de 30%.

Programul guvernamental Prima Casă va dispărea, deoarece fără garanţia statului instituţiile financiar bancare nu vor mai putea oferi facilităţile de avans scăzut şi dobândă redusă. Ca urmare, volumul finanţărilor imobiliare intermediate de instituţiile financiar bancare se va reduce pe o perioadă de cinci ani de la circa 50 miliarde lei la aproximativ 15 miliarde lei.

De asemenea, se vor reduce semnificativ dobânzile la depozite, în condiţiile unui surplus de lichiditate..

Analiştii BCR estimează ca legea dării în plată va afecta semnificativ piaţa imobiliară, permiţând unui număr restrâns de deţinători de lichidităţi avantajul de a profita de scăderea preţurilor imobiliare şi a face investiţii speculative, cu risc 0, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fără restricţii, imobilele către băncile creditoare, în cazul în care investiţiile nu aduc randamentul scontat.

Pe de altă parte, nivelul chiriilor va urca semnificativ, chiar în pofida lipsei de îmbunătăţiri a fondului locativ destinat închirierii, ca urmare a unei cereri mult mai ridicate decât oferta.

Sursa: www.mediafax.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Lolita spune

    Anal-Iza pot denumi studiul BCR !!! De unde stiu ei ca preturile nu vor scadea atit cit sa permita acei 35 la suta usor de economisit ?

    Problema bancilor este ca vor face provizioane mari la scaderea preturilor si vor avea profituri mici…nu prea-i vad bine pe bancheri….

  2. MARCEL spune

    DA ,dar exista metoda FRANCESCA din lung metrajul cu acelasi nume ,Adica te duci la Nasu la banca , te asezi pe genunchii lui Nasu ,spui o poezioara si Primesti 10000 E cu dobanda onesta ! Nasu nu e musai sa lucreze la Banca ,poate fi si IFN , C A R , etc ! oriunde sunt banii altora .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate