Baietii destepti din transportul nemtean

4

In judetul Neamt, batalia pe licentele de transport se da intre doua grupuri de transportatori: unii care se chinuie sa supravietuiasca si altii care se chinuie sa-i falimenteze pe ceilalti.
Nu de putine ori transportatori din Neamt ni s-au plans ca sunt ingenunchiati de unii concurenti care, desi isi desfasoara o parte din activitate in ilegalitate, nu sunt deranjati de absolut niciun organ de control al CJN, de politie sau de alte autoritati abilitate, mai mult de atat, segmentul de transport ilegal din Neamt infloreste amplificand zilnic factorul de  risc pentru calatorii care fara sa stie se suie in mijloace de transport care par a fi in regula, dar in realitate nu sunt asa.
Baietii destepti din transportul nemtean nu se limiteaza la a face doar trasee pe care nu s-a dat licenta de la CJN, ci se suprapun si pe trasee pe care alti transportatori au licenta, sau si mai simplu, nu respecta orele de plecare decalandu-le, astfel incat sa treaca cu 10 minute inaintea operatorului  licentiat .
Cel mai celebru traseu inventat de CJN in ciuda oricarei logici de bun simt este traseul Targu Neamt – Roznov care, din informatile noastre nu se face decat partial, adica Targ-Piatra deajuns cat sa faulteze pe cei care au licenta pe acest traseu, dar de asta vom discuta separat pentru ca subiectul este destul de amplu.
Din ce am cercetat noi, am descoperit ca cea mai fortata metoda de a ocoli licentierea normala este acordarea unor licente speciale pentru un fel de curse speciale care ar fi fost teoretic comandate de scoli sau societati comerciale, dar si in aceste cazuri, necontrolati, baietii destepti din transportul nemtean fac curse regulate cu calatori si taie bilete in baza ca nimeni nu-i va deranja vreodata. Chiar ma intreb cum fiscalizeaza ei biletele taiate pe o ruta nelicentiata.
Pentru a ne edifica, am luat de pe site-ul CJN documetul cu Statiile publice de calatori si Programul de transport si suplimentar am facut rost de la CJN de o lista cu firmele licentiate pe anumite trasee ca sa ne verificam a doua oara, poate nu stim noi sa citim evidentele oficiale. In urma confruntarii datelor oficiale cu situatia din teren putem spune ca in realitate haosul domneste si baietii destepti fac legea.
Analizand starile de fapt din teritoriu, am concluzionat ca anarhia totala in transportul nemtean este la ea acasa in special in zona Targu Neamt, motiv pentru care stiind ca avem de-a face cu baietii destepti, am documentat foarte bine mai multe trasee ca sa nu ne balacarim inutil cu ei in prea multe articole, ci sa iasa cu KO din prima.
Ce cauta firma Flozampet la Oglinzi si de ce nimeni nu vede ?
In zona Oglinzi unde este licentiata pe transport firma SC. MondoTour SRL , ce sa vezi, la 6:00, 6:45, 7:30, 11.30 etc o alta firma se trage cu autobuzele prin comuna desi nu are licenta pe acest traseu. Ce cauta SC Flozampet in Oglinzi asta este o intrebare la care ar trebui sa raspunda CJN-ul care tolereaza situatia si de ce nu, si politia care permite unui transportator nelicentiat sa care zeci de copii si batrani in fiecare zi .
oglinzi1

oglinzi2Pentru ca sigur baietii destepti s-au gandit ei la ceva sa justifice o astfel de smecherie, eventual cu ceva licente speciale sau inchirieri de masini, ne-am gandit si noi sa mai vedem un traseu ca sa le mai taiem din tupeu.

Ce cauta Flozampet la Lunca Moldovei de langa Targu Neamt unde absolut nimeni nu are licenta ?
De la Consiliul Judetean Neamt aflam ca de exemplu la

Bilet Lunca Moldovei
Bilet Lunca Moldovei

Lunca Moldovei de langa Targu Neamt nimeni nu are licenta. Stiind ca in teren situatia este alta si pentru a elimina posibilitatea ca baietii destepti sa zica ca era vreo cursa speciala, am mers si am luat ca orice om de pe strada din Lunca Moldovei ,un sistem de transport pe care scria clar ca merge de la Lunca Moldovei la Targu Neamt, am primit bilet si am mers la Targu Neamt. Pe drum chiar ne intrebam ce se intampla daca se rastoarna microbuzul, sau intra in vreo caruta nesemnalizata, dar desigur astea sunt intrebari pe care ni le punem doar noi, caci nimeni nu vrea sa vada ca pe acest traseu aceeasi firma Flozampet circula fara licenta.
Dar sa nu uitam ca avem de-a face cu baietii destepti si poate nu le ajunge povestea si biletul, asa ca sa le oferim doar cateva secvente, ca sa nu plictisim, din filmarile de la Lunca Moldovei .

La gandul ca poate nu e de ajuns si baietii destepti or sa se screme sa scoata vreo explicatie si pentru acest traseu, am zis ca ar fi bine sa mai incercam un traseu ca sa dovedim fara urma de indoiala ca situatiile nu sunt singulare, ci cam generale.

Conform actelor oficiale la Preutesti ( Timisesti ) nu este nicio licenta. Atunci ce cauta Flozampet acolo ?

Pentru documentarea fara portite de contestare,

Bilet Preutesti
Bilet Preutesti

ne-am suit de aceasta data din autogara Flozampet in microbuzul spre Preutesti, am luat bilet si am mers cu inima in gat pe traseul Targu Neamt – Preutesti unde ce sa vezi, deasemenea tot Flozampet merge folosind o licenta care e valabila doar pana in Timisesti . Oricum nici CJN si nici  de politia din zona nu vad ca un transportator face fara licenta  curse la 7:30, 11:30, 14:30, 20:00, sau poate baietii destepti au protectie divina si pe acest traseu.

Daca tot am batut drumul pana la Preutesti, e si normal ca si aici ne-am jucat de-a camera ascunsa si ne gandim poate CJN sau vreo institutie, daca a ramas vreo una necorupta de baietii destepti, ar vrea sa vada cateva secvente, tot asa scurte ca sa nu plictisim.

In plimbarile noastre ne-am gandit ca nu ar fi rau sa vedem si un traseu pe care cei de la CJN ni l-au dat ca fiind al Flozampet si despre care noi stiam ca era la alt transportator si aici ne referim la Targu Neamt – Tarzia, si ar mai fi cateva trasee pe care am pierdut timpul, dar ne gandim sa nu plictisim prea tare cititorii si nici sa nu aratam baietilor destepti tot ce avem, considerand ca am demonstrat mai sus ce aveam de demonstrat.
Cum e treaba asta cu biletele de calatorie, nu stiu si nici nu inteleg .
Un aspect care mi-a atras atentia privind trei bilete de pe trei trasee diferite pe care s-a mers in doua zile diferite. Eu nu vad nicio diferenta in zona in care e trecuta data pe bilete, ca sa nu mai spun ca nu gasesc nicicum unde o fi ruta, dar astea sunt amanunte de care nu se pot impiedica cei care au protectie divina. Nu ?

Bilet Tarzia
Bilet Tarzia
Bilet Preutesti
Bilet Preutesti
Bilet Lunca Moldovei
Bilet Lunca Moldovei

Ceea ce vedeti mai sus este doar o mica parte din anarhia ce domneste in transportul nemtean de persoane, iar Flozampet este doar o firma care se bazeaza ea pe ceva daca isi permite sa faca totul la vedere, dar cu siguranta nu pe Codul Penal care la Art. 281 spune ca :
Efectuarea transportului rutier public fără licenţă de transport, fără licenţă de execuţie pentru vehicul sau fără licenţă de execuţie pentru traseu, după caz, ori cu licenţe cu valabilitatea expirată se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau amendă.
Persoana care dispune efectuarea transportului rutier public în condiţiile prevăzute la alin. 1 sau consimte la efectuarea acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani ori amendă.

De aici in colo, transportatorii care vor sa supravietuiasca sa faca bine si sa se lupte si ei cu baietii destepti din transport, mai ales ca intelegem ca in scurt timp se vor face iarasi nu stiu ce licitatii pe nu stiu ce trasee.
Mai zicem noi ca daca e treaba de Cod penal, nu ar fi rau politia sa incerce sa vada de ce la posturile comunale nimeni nu vede cand un nene transporta oameni in conditii ilegale .
Nu ne pricepem noi nici la treaba asta cu transporturile la fel de bine ca cei de la CJN, dar consideram ca ar trebui sa se scoata la licitatie toate traseele, nu numai unele, ca in continuare baietii destepti sa ramana stapani pe trasee pe care sa le poata face doar ei  in mod ilegal sub ochii ingaduitori ai autoritatilor.
Si in final ma intreb: Daca eu sau oricare dintre dumneavoastra mergem maine in targ si cumparam un microbuz, punem o placuta in geam, il umplem cu batrani si copii si ne apucam de facut transport de persoane fara licenta, cam cate zile am putea sa o facem fara sa fim depistati de politie sau amendati de toate organele de control de pe aceasta planeta  ? Hai pa!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
 1. Jorvik spune

  Mondotour-ul a fost falimantat cu acordul directorului sau care e mana in mana cu Flozampet. Se stie…
  In aceeasi situatie cu preutestii se afla si traseul Tg. Neamt – Urecheni – Fundatura Urecheni. Eh, s-a facut o prelungire nelicentiata, ca doar nu era sa lase oamenii din fundatura sa vina pe jos pana la centru. Concluzia e ca, un simplu sofer la vechea autobaza de transport Tg. Neamt a pus in cap intrega autobaza. I-a luat ce-i drept douazecisi ceva de ani. Totul numai la limita legii, sau sub ea.

 2. florin spune

  Dintotdeauna firma Flozampet a avut protectie…asa s-a si dezvoltat peste noapte….traseul targu neamt-piatra neamt-roznov a fost doar pt a scoase concurenta de pe traseul targu neamt-piatra neamt, in special Mondotourul la acea vreme cand I s-a acordat licenta (a se vedea orele 9.55, 10.25 de plecare la piatra pe cand cealalta firma pleca la ora 10,la 11.30),Flozampet a procedat la fel cu toate firmele care au trasee prin judet, la ei toate sunt curse speciale, conventii, etc
  Iar la bilete cine ii controleaza? cate sunt fiscalizate din cate se dau?
  Dar oare a facut sau va face cineva un control la bilete de veterani decontate de aceasta firma si de pensionari???

 3. x spune

  Spuneti la un moment dat de fiscalizarea biletelor taiate pe trasee fara licenta,dar ce spuneti de trasee pe care nu exista notiunea de eliberare bilet pentru banii incasati si aceasta de foarte multi ani desi am mai sesizat.Este vorba de traseul :scolile normale-manastirea Bistrita unde niciodata nimanui nu se da bilet si nici la sofer nu am vazut vreodata bilete la vedere

 4. Liv spune

  Cainii latra…. caravana… trece. Nu s-a vrut niciodata sa se faca regula in acest transport. Interesele sunt prea mari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate