Băiețel de 9 ani ucis din „greșeală”

1
Sursa: rogerbert.com

Pentru că e week-end și rămânem consecvenți recomandărilor de carte, astăzi vorbim despre „Băiatul cu pijamale în dungi”, o capodoperă a lui John Boyne cu o ecranizare cel puțin reușită apărută în anul 2008.

“Băiatul cu pijamale în dungi” spune povestea lui Bruno, un băiețel german de numai 9 ani, obligat să renunţe la casa şi la toţi prietenii lui din Berlin cu care avea planuri de vacanţă bine conturate pentru a se muta în apropierea unui loc cumplit, ale cărui grozăvii el nu le înţelege. Locul respectiv este de fapt Auschwitz, întrucât tatăl său primeşte misiunea de a conduce lagărul de exterminare.

De la fereastra camerei sale, Bruno zăreşte doar un gard înalt dincolo de care se află nişte oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Niciun adult nu vrea să-i explice puştiului ce se întâmplă în ceea ce el consideră că e o fermă. Cea mai arzătoare dorință a lui Bruno devine aceea de a trece de gard pentru a-și putea explica ce e cu pijamalele acelea, o “uniformă” la care puştiul începe să viseze, mai ales că în aceeaşi ţinută se află o mulţime de copii.

Întâlnirea cu Shmuel, în timpul unei plimbări în jurul lagărului, îl umple de încântare pe Bruno, care vede în noul său prieten 3 calităţi uriaşe: e născut în aceeaşi zi cu el, poartă pijamaua în dungi şi se află dincolo de gard. Deşi despărţiţi de sârma ghimpată (de fapt, de o lume întreagă), cei doi băieţi construiesc din discuţiile şi întâlnirile lor aproape zilnice o legătură emoţionantă.

Bruno, care nu conștientizează noțiunea de evrei şi nici situaţia cumplită în care se află aceştia, intuiește că el şi neaşteptatul său prieten sunt diferiţi, dar nu înţelege de ce. Shmuel, într-o încercare absolut altruistă de a-l proteja pe cel care a adus un gram de normalitate în acest loc se fereşte să-i dea detalii despre ce se întâmplă în interiorul lagărului, și nici nu-i explică de ce el e atât de slab sau de ce uneori apare la întâlnirea lor plin de vânătăi sau… nu apare deloc.

În cele din urmă, curiozitatea și neastâmpărul lui Bruno înving. Hotărât să-şi ducă planul la capăt, puştiul se strecoară pe sub gard iar cu ajutorul lui Shmuel, face rost de propria pijama în dungi: de abia acum explorarea începe doar că se sfârșește cutremurător de repede pentru amândoi, într-o cameră de gazare.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Valy spune

    Nu imi place sfarsitul😢😢

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate