S-au scumpit beculețele la Războieni?

0

Anul trecut, Consiliul Local Războieni a dat o hotărâre și a alocat bani să cumpere lămpi de iluminat stradal.

Deci 527.814 împărțit la 500 bucăți înseamnă 1.055 de lampă.

Anul acesta consilierii de la Războieni au mai alocat niște bani tot pentru același tip de achiziție.

Deci 255.000 împărți la 129 bucăți înseamnă 1.976 de lampă.

Băi, băiatule, cum s-au dublat prețurile pentru beculețele acestea de la Războieni de nu îți vine să crezi. Se pare că e foame mare după atâta pandemie.

Primarul comunei Războieni a precizat că prima achiziție s-a făcut din fonduri proprii și prevede inclusiv mutarea lămpilor vechi iar al doilea este din bani europeni iar prețul nu este fundamentat și propus de primărie ci de firma consultantă care a făcut proiectul și sunt prețuri mai mari deoarece e vorba de lămpi mai de calitate cu termen de garanție extins. În plus, preșul de 1.976 nu este prețul final. Fiind un proiect din bani europeni achiziția se va face în urma unei licitații prețul putând să scadă.

Iosub Robert

DREPT LA REPLICĂ, 11.08.2020

RĂZBOIENI – ILUMINAT PUBLIC

Iluminatul public într-o localitate este o componentă esențială a creșterii confortului și siguranței în localitatea respectivă.

Extinderea iluminatului stradal, pe suprafețe cât mai mari, generează însă costuri pe măsură, sumele alocate plății facturii de energie electrică ajungând uneori să depășească posibilitățile unei administrații publice locale.

Ca solutie, pentru diminuarea acestor costuri, este folosirea pe scară cât mai largă a corpurilor de iluminat moderne, respectiv cele dotate cu tehnologie LED.

Prima modernizare a iluminatului public din comuna Războieni a constat în achiziționarea de corpuri de iluminat tip LED, criteriul principal fiind costul acestora. Aici se încadrează produsele de proveniență CHINA, prețul acestora variind în jurul a câtorva sute de lei, cu o perioadă de garanție de 2 ani.  Așa au apărut  prin majoritatea comunelor, corpurile de iluminat de tip LED, performanțele tehnice ale acestora fiind destul de discutabile, de la fluxul luminos, la durata de viață și până la economia de energie electrică. Ca orice “chinezărie”, aceste corpuri și-au arătat destul de repede limitele, analiza cost/beneficiu arătând rentabilitatea relativ scăzută a acestora. Concret, deși garanția de 2 ani pare rezonabilă, după această perioadă numărul corpurilor care se defectează este mare, consumul de energie electrică pentru un LED este destul de ridicat, intensitatea luminoasă, mai ales cu trecerea timpului, lăsând mult de dorit, ele ajungând să lumineze doar cât să vezi stâlpul pe care sunt montate.

Cu trecerea timpului s-au limpezit si clarificat cerințele care trebuie îndeplinite de un corp de iluminat tip LED, performanțele acestuia și mai ales eficiența energetică și perioada de funcționare trecând pe primul loc.

Astfel, la nivel local a apărut proiectul “Reabilitarea și modernizarea  parțială a sistemului de iluminat public în Comuna Războieni, jud. Neamț”. Proiectul este unul destul de complex, el cuprinzând pe lângă achiziționarea de corpuri de iluminat tip LED de calitate si montarea acestora, oferirea unei  garanții de 60 luni (5 ani), asigurarea mentenanței pe toată această perioada și facilități la plată.

Au fost achiziționate 500 de corpuri de iluminat tip LED,  cu calități superioare, oferite de SC ELECTROMAGNETICA SA, București, consolele si colierele necesare montării acestora, în oferta finală fiind inclusă si manopera de demontare a celor vechi si relocarea acestora, montarea celor noi precum si costurile de mentenanță pe următorii 5 ani, tot contractul fiind de 443.541 lei, fără TVA.

Pentru o comparație corectă a acestor costuri, se poate vedea prețul unui corp aproape similar, fără consolă, coliere, montaj,  mentenanță si facilități la plată.

https://www.luminam.ro/philips-led-lampa-stradala-coreline-malaga-led-39w-230v-ip65/

În acest an a fost lansată o CERERE de finantare nerambursabilă, noul proiectul fiind “Eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei pentru iluminat public în comuna Războieni, jud. Neamț”.

Proiectul actual este mai complex decât cel anterior, pe lângă chetuielile cu corpurile de iluminat și cheltuielile de proiectare, care cuprind inclusiv ridicarea topografica a amplasării fiecărui stâlp care urmează a fi prevăzut cu corp de iluminat tip LED, existând si cheltuielile legate de achiziționarea și instalarea în premieră a unui sistem de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiție (cost 88.200 lei fără T.V.A.).

Mai concret, costurile cu achizitionarea celor 120 de corpuri de iluminat tip LED vor trebui să se încadreze în suma maximă de 108.741 lei, fără TVA, adica maxim 906 lei/buc. fără TVA. Acest cost poate scădea semnificativ în urma lansării cererii de oferte pe SICAP.

Tot ca o comparație se poate observa un preț al unui corp de iluminat tip LED cu o calitate superioară.

https://www.luminam.ro/apled-led-lampa-stradala-flexibo-premium-led-58w-90-265v-ip65/?fbclid=IwAR3L8aAR2Ts1Phr6WDGpLbFZfYdEi6dLE9eVaN0DSGalXyrRTr9RdqI3DSA

Comuna Războieni beneficiază la această dată de un iluminat stradal conform anului 2020, este pentru prima oară când aproape toate ulițele sunt iluminate corespunzător, marea majoritate a corpurilor de iluminat fiind moderne cu tehnologie tip LED de calitate, costurile acestora fiind în concordanță cu piața actuală.

Proiectul aflat în desfășurare consemnează un pas înainte spre modernizarea iluminatului stradal din Comuna Războieni, fiind implementată tehnologia care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiție prin  instalarea unui sistem de dimare/telegestiune. Mai simplu,  iluminatul se realizează într-un mod flexibil astfel încât lumina să fie mai intensă doar atunci când este necesară si în restul timpului să fie redusă la strictul necesar, ajungându-se astfel la realizarea unui iluminat public dinamic, inteligent si complet flexibil.

Primar,

Țarălungă Sebastian-Bogdan

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate