Azi se împlinesc 551 ani de când a murit „femeia care a dat neamului românesc pe cel mai mare fiu al său”.

2

În județul Neamț, unde ne prefacem că ne interesează turismul și autoritățile sunt absorbite de istoria locurilor când e să apară în poze, ziua de azi a trecut neobservată deși azi se împlinesc 551 de ani de la moartea mamei lui Ștefan cel Mare, femeia care a dat neamului românesc pe cel mai mare fiu al săudupă cum spunea Spiru Haret.
Inutil am auzit de această femeie prin poezii învățate mecanic la școală, degeaba ne pozăm la Curtea Domnească și suntem aproape ipocriți când vorbim de Cetatea Neamțului dacă trecem cu vederea o astfel de zi.
De fapt nu ar trebui să ne mire asemenea lucruri pentru că oricum peste 90% dintre politicienii nemțeni sau dintre oamenii care conduc administrația județului sau chiar dintre cei care sunt plătiți să se ocupe de turism, habar nu au cum o chema pe mama lui Ștefan cel Mare. De unde să știe ei sărmanii și în ce perioadă a trăit…

MAMA LUI STEFAN CEL AMRE

„Apoi ea la poartă atunci a ieșit / Și-n tăcerea nopții, astfel i-a vorbit: / -Ce spui tu, străine? Ștefan e departe / Brațul său prin taberi mii de morți împarte. / Eu sunt a sa mumă, el e fiul meu. / De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu!”

Orice român, din orice generație, a citit sau a auzit cel puțin o dată poezia Muma lui Ștefan cel Mare, scrisă de Dimitrie Bolintineanu. În zona Moldovei, implicit județul Neamț, a trăit și a domnit voievodul Ștefan cel Mare. Se cuvine să știm și să cinstim numele părinților săi.

Numele mamei celebrului voievod Ștefan cel Mare era Maria Oltea.

Conform istoricilor, doamna Maria Oltea provenea dintr-o familie modestă. Documentele despre originile ei au ars într-un incendiu din 1472. Se speculează că provine din satul Olteni, atestat în sudul Moldovei, sau din Oltea (Oltenia). Este posibil ca moldoveanul de viță nobilă Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare, să fi fost refugiat o perioada în Țara Românească, înainte de urcarea pe tron. Aici a întâlnit-o pe frumoasa Maria Oltea.

Căsătoria lor nu a fost oficializată sau cel puțin nu a fost recunoscută. Maria Oltea mai fusese căsătorită anterior și a avut alți cinci copii, înainte de Ștefan.

A rămas văduvă de tânără. După ce Bogdan al II-lea, soțul ei, a fost omorât pe neașteptate la Reuseni (15 octombrie 1451). Maria Oltea a salvat viața lui Ștefan și a celorlați copii și s-a refugiat în Transilvania. Probabil, fără ajutorul și sfaturile mamei sale, Ștefan cel Mare s-ar fi pierdut în istorie. N-ar fi revenit după șase ani în Moldova, să ocupe tronul cuvenit.

Maria Oltea fost înmormântată la Mănăstirea Probota, ridicată de Ștefan cel Mare lângă Reuseni, locul unde părintele său a fost decapitat. Pe piatra tombală stă scris:

Acesta este mormântul roabei lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Io Ştefan Voievod, care a murit la anul 6973 [1465], noiembrie 4”. Din cauza originilor modeste sau a căsătoriei anterioare, pe piatra de mormânt nu a fost onorată cu titlu voievodal.

Ion Neculce, în O samă de cuvinte și Dimitrie Cantemir, în Istoria Imperiului Otoman au creionat pentru prima dată aportul ei la îmbărbătarea lui Ștefan după greaua înfrângere de la Valea Albă- Războieni (1476). Gheorghe Asachi în poezia Ștefan cel Mare înaintea cetății Neamțu și litografia Muma lui Ștefan cel Mare descrie cum Maria Oltea împiedică intrarea fiului său în Cetatea Neamț la 1484. Același eveniment este descris și de Dimitrie Bolintineanu în celebra poezie Muma lui Ștefan cel Mare, pusă pe note de către Alexandru Flechtenmacher.

Anul trecut nu… anul acesta nu … să vedem la anul poate își aduce aminte careva de această zi. Vrem sa vindem acest județ și poveștile lui turiștilor dar nici noi nu ni le amintim …

2 Comentarii
  1. anonim spune

    Mare dreptate are cel ce comenteaza cu numele Vukovik….sa fim seriosi,cine isi mai aduce aminte de Muma lui Stefan cel Mare?????.multi din pacate,nu stiu cine a fost Stefan cel Mare,ca sa stie ceva despre mama lui! In cazul tinerilor nici vorba,,,,,ei stiu,, povesti,, despre Bianca Dragusanu,Daniela Crudu,Andreea Tonciu,Prigoana si Bahmuteanu,Adrian Mutu etc.,etc.,, istoria romanilor este prea grea ptr.ei.

  2. Vukovik spune

    DA DL ADMIN Aveti Dreptate Numai ca Raposata Maria OLTEA , D zeu Sa o Odihneasca ! e ISTORIE , A cui e Vina ca saraca Maria ,,Mary ,, NU a Posedat I Phone sa aibe Acces la NET, Cont pe Retele de Socializare ,sa dea Share ori Like uri , Ca sa Fi Ramas in Amintirea Vremurilor de Acum ! Ba in Plus ,Ce Functie a avut Dna Oltea in afara de Mama lui FAnica si CAsnica , Pai a condus EA vreun Minister ? a Ajuns la Nivelul D nelor : Udrea ,Bica , Alina Magureanu , Gorghiu , etc A FOSt subiect de Breaking NEWS , A Onorat Cu Prezenta vreun Realizator , Prezentator Tv ,din Ziua de Azi , Ca sa si Aminteasca de Dansa si sa o Mai Invite prin DIRECT ? Sa fim Realisti ,sunt Artisti , actori , interpreti de muzica , care au ramasi dati uitarii , ptr ca in Ziua de Azi daca Nu Apari la Tv , pe Sticla subt Diverse Motive ,NU te ONoreaza Posturile TV , NU Existi ,Nu te incadrezi La V I P ,.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate