Avertismentul unui polițist pentru șoferii de camion: „[…]nu am găsit un camionagiu care să mă convingă că mârșăvia sa poate fi sancționată și cu avertisment”

2

Polițistul Daniel Zontea a postat pe contul de Facebook un mesaj – sau mai bine spus o avertizare – adresat conducătorilor de camion:

AVERTISMENT PENTRU ȘOFERII DE CAMION❗

De fiecare dată când controlez câte un TIR și îl găsesc pe șofer cu un alt card, cu magnetul pus la impulsorul cutiei de viteze sau cu maimuță instalată în cabina camionului, de tot atâtea ori se lasă cu amendă pe procesul verbal, și asta dintr-un raționament foarte simplu. Până acum nu am găsit un camionagiu care să mă convingă că mârsăvia sa poate fi sancționată și cu avertisment. Și chiar dacă valoarea sancțiunii aplicate ar putea părea una aspră, încă nu am văzut ca aceasta să egaleze cu valoarea consecințelor acestor îndrăzneli absurde, care au unicul scop de a mai câștiga câteva ore de condus în plus. Te-ai întrebat vreodată, dragă șoferule de camion, înainte de a urni din loc cele 40 de tone, dacă le poți opri la timp, știind că frânele mastodontului sunt afectate de acel magnet care zăpăceste nu doar aparatul tahograf, ci întreg calculatorul mașinii? Ți-ai pus intrebarea dacă timpul pe care îl câștigi conducând pe două carduri, îți e suficient pentru a deveni cu adevărat fericit, știind că ai zeci de ore nedormite? Nu știu dacă ai făcut asta, în schimb știu sigur că ai întrebat pe stație din localitate în localitate dacă ai controale în față, pentru că ai vrut mereu să te asiguri că ai calea liberă să-ți aplici propriile legi, pe care le-ai clădit după propria‐ți conștiință, căci doar tu ești cel care contezi, nu-i așa? Uiți însă că și cei cu care te intersectezi în trafic aleargă după o bucată de pâine, la fel ca tine, doar că ei poate vor să o obțină într-un mod cinstit. Și ei, la fel ca tine, vor să ajungă acasă. Și-o fac tot pe aceste drumuri, pe care circuli și tu. La toți aceștia te gândești atunci când te uiți în bordul camionului, știind că nu îți mai este indicată corect viteza cu care circuli, pentru că la plecarea din parcare ai ales să-i scoți siguranța doar, doar să mai câștigi timp pentru încă o cursă? Chiar nu știu la ce te gândești când faci toate astea, deși aș vrea să te înțeleg. În orice caz, eu, la fel ca până acum, avertisment nu iți voi aplica niciodată.”Drumuri bune, colegu’!

În contextul numeroaselor accidente produse pe fondul oboselii excesive la volan, considerăm că mesajul de mai sus ar trebui să deschidă ochii celor care preferă să nu-și lezeze patronii apelând la asemenea practici „ca să fie bine”. Nu, nu e bine, și nu există scuze. O firmă care se respectă și care își respectă angajații nu va cere niciodată șoferilor să comită asemenea ilegalități. În egală măsură, un conducător auto profesionist care pune preț pe corectitudine și pe viața participanților la trafic nu va accepta asemenea compromisuri. Conduceți cu grijă, cineva drag vă așteaptă acasă!

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
 1. Ac spune

  A…si apropo din amenzile incasate ce se realizeaza??Vreun plan vizionar care sa educe in vreun fel sau sa reduca efectele acestir greseli??

 2. Ac spune

  Fiecare cu dreptatea si realitatea lui.
  Dar v-ati intrebat cati patroni isi protejeaza cu adevarat soferii asigurandu-le traiul fara sa ii pistoneze sa ajunge in x loc in timp imposibil calculat corect cu conditiile de trafic si limitarile de viteza???
  De ce nu verificati si aceste aspecte…comanda facuta la ora x si pretentii sa se ajunga la destinatie…nerespextand nimic…altfel pierzi cursa…
  E lipsa de viziune si predictibilitate si la furnizori si la destinatari…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate