Aurelia Cristea: Incluziunea persoanelor cu dizabilități reprezintă un barometru pentru respectarea drepturilor omului în societate

0

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a declarat, miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, că fiecare cetățean contează, iar problemele de incluziune ale acestora reprezintă un barometru pentru respectarea drepturilor omului în societate.
“Chiar dacă s-au făcut pași importanți în vederea integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, prin derularea unor programe finanțate din Fondul Social European, acestea trebuie susținute, încurajate și continuate. O proporţie însemnată a persoanelor cu dizabilități au potenţial de muncă și trebuie să beneficieze de măsuri active care să le sprijine să identifice un loc de muncă remunerat şi adaptat nevoilor specifice. Marcând Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități încercăm să sensibilizăm și totodată să conștientizăm opinia publică cu privire la importanța integrării persoanelor cu dizabilități în societate. Redarea demnității acestora poate fi făcută doar prin solidaritate și responsabilitate”, a declarat ministrul Aurelia Cristea.
Ministrul a adăugat că participarea deplină economică și socială a persoanelor cu dizabilități este esențială pentru succesul Strategiei Europa 2020 în promovarea unei creșteri inteligente, durabile și favorabile incluziunii.
Conform statisticilor, în România există peste 697.700 persoane cu dizabilităţi neinstituţionalizate, 51.364 asistenţi personali şi 96.107 însoţitori personali.
Ministrul a adăugat că accesibilizarea spaţiului public pentru persoanele cu dizabilități este o problemă care nu mai poate fi ignorată cu atât mai mult cu cât există cadrul legal, atrăgând totodată atenția că instituţiile statului trebuie să acţioneze în sensul implementării și respectării acestuia.
“Pentru persoanele cu dizabilități, accesibilizarea spaţiului public, transport public, clădiri publice, reprezintă o problemă majoră de acces fizic la drepturi şi servicii publice. Legislaţia românească şi europeană, impun administraţiei locale norme de accesibilizare care, în cele mai multe cazuri nu sunt respectate din motive bugetare. Considerăm oportună inițierea unui Program Național de accesibilizare care să pună la dispoziţia administraţiei locale fonduri pentru realizarea de proiecte de accesibilizare a tuturor clădirilor de interes public”, a adăugat ministrul delegat pentru Dialog Social.
Reamintim că ministrul Aurelia Cristea a solicitat în vara acestui an tuturor prefecţilor din România să supună dezbaterii, în cadrul Comisiilor de Dialog Social, necesitarea creării unor planuri integrate de accesibilizare a oraşelor. De asemenea, ministrul a dispus amenajarea unei săli de conferinţe cu grup sanitar accesibilizat în sediul Direcției Dialog Social, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi în cadrul consultărilor organizate de către instituţie, obiective care au fost deja realizate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate