„Aurel Băeșu-album documentar”, lansare cu mult fast la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

Vineri, 30 octombrie, Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a fost gazda evenimentului dedicat lansării „Aurel Băeșu-album documentar”, proiect realizat de Emil Nicolae și Lucian Corneliu Agăleanu. Acest album documentar a fost realizat și prin sprijinul oferit de Consiliul Judeţean Neamţ şi Asociația Lions Club Piatra-Neamț.
Evenimentul s-a înscris într-o notă deosebită reușind să reuneacă artiști, prieteni ai autorilor, dar și oameni care au venit în semn de apreciere pentru opera pictorului Aurel Băeșu.
Despre albumul documentar  a făcut vorbire Violeta Dinu, responsabila Muzeului de Artă din Piatra-Neamț
În colecția Muzeului de Artă se află un număr de peste 60 de lucrări, dintre care 23 sunt portrete. Modelele acestor portrete le regăsim în perioada 1923-1928, când Aurel Băeșu locuia la Piatra-Neamț. Sunt lucrări de pictură și grafică, de asemenea deținem și un fond de documentare compus din clișee realizate de Adolph Chevalier după picturile lui Aurel Băeșu, caietul de schițe din Primul Război Mondial al pictorului și schițe pregătitoare pentru alte tablouri. Pentru că Aurel Băeșu a fost foarte iubit pentru opera sa, era firesc să se umple golul nevoii de cunoaștere mai profunde a personalității și prin realizarea acestui album documentar, care întregește ceea ce s-a publicat în legătură cu opera sa. Albumul valorifică și acele documente care vorbesc despre relațiile umane ale pictorului, despre frământările lui, mai puțin știute de cei care îi privesc tablourile. Astfel, publicul obișnuit, dar și colegii de breaslă, pictori, artiștii de astăzi, care se apropie cu atâta interes asupra pânzelor lui Aurel Băeșu o să fie satisfăcuți că o să afle lucruri inedite, pentru că, domnul Emil Nicolae un profesionist fiind și domnul Agăleanu, pasionat de arta adevărată au știut să facă o echipă care să ducă la bun sfârșit acest proiect extrem de generos”.

„Este o carte polimorfă și poliformă, în care Aurel Băeșu a vorbit posterității pe mai multe voci”, a precizat scriitorul Emil Nicolae.
În schimb, domnul Lucian Agăleanu, vizibil emoționat, a mulțumit celor care i-au fost alături în desfășurarea acestui proiect.

Albumul documentar dedicat lui Aurel Băeșu, alături de albumele semnate de Maria Dumitrescu (1968), Valentin Ciucă (1987) şi Gh. Macarie (2014) contribuie la fixarea locului cuvenit pictorului în istoria artei româneşti.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate