Au fost descoperite cauzele schizofreniei

0

Schizofrenia este o problemă de sănătate psihică care are un complex de simptome de la gândire sau vorbire neorganizată până la halucinații. Cauzele – se pare – sunt foarte complexe, o combinație de factori de natură fizică, psihologică, de mediu și factori genetici.

Un grup de cercetători de la Universitatea Duke, au decis să se concentreze asupra unui singur factor, și au descoperit că are legătură cu trei modificări cruciale la nivelul creierului.

Studiul, publicat în revista Nature Neuroscience, unește trei posibile cauze ale schizofreniei, între care până acum se considera că nu există nicio legătură, fapt care a generat speranța unor noi tratamente axate mai mult pe cauzele bolii, decât doar pe tratarea simptomelor.

Cercetătorii au urmărit cum o singură genă, Arp2/3, contribuie la apariția bolilor psihice. Ei aumozg-300x300 ales această genă deoarece se știe că este importantă în controlarea formării conexiunilor dintre neuroni, numite sinapse, și a fost legată și de apariția anumitor probleme de sănătate psihică.

Ei au modificat genetic șoareci, îndepărtându-le gena Arp2/3, și au observat la aceștia comportamente de tip schizofrenic. Ca și în cazul oamenilor, starea lor s-a înrăutățit în timp, dar când le-au fost administrate medicamente antipsihotice, simptomele s-au diminuat.

Când echipa a investigat dacă au existat modificări fizice sau chimice în creier care să aibă legătură cu comportamentul șoarecilor, după înlăturarea genei Arp2/3, au descoperit 3 anomalii la nivelul creierului care apar și la oamenii bolnavi de schizofrenie.

În primul rând, au observat că celulele din zona frontală a creierului, responsabilă cu organizarea și luarea deciziilor, au mai puține dendrite decât în mod normal. Dendritele ajută neuronii să se conecteze între ei. Pe măsură ce îmbătrâneau, șoarecii pierdeau tot mai multe dendrite.

În al doilea rând, la fel ca și persoanele cu schizofrenie, șoarecii care nu aveau gena Arp2/3, aveau neuroni hiperactivi în aceeași zonă frontală a creierului.

În al treilea rând, prea multă dopamină în creier are un rol important în schizofrenie. Un medicament important folosit în tratarea tulburărilor psihice, haloperidolul, blochează transmiterea dopaminei. Neuronii hiperactivi din zona frontală a creierului șoarecilor descărcau o cantitate mare de dopamină.

Haloperidol este unul dintre principalele tratamente pentru reducerea simptomelor schizofreniei, prin reducerea cantității de dopamină în creier. Această cercetare arată că, excesul de dopamină nu este cauza problemei ci este de fapt rezultat al unei serii de rateuri. Se speră că acest lucru ar putea duce la noi tratamente care să înlăture cauzele, înainte ca acestea să ducă la apariția simptomelor de debiliate psihică.

Sursa: www.iflscience.com.

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate