Aspiranții la funcția de președinte de CJ Neamț despre serviciile de apă/canal

Întrebare: Care considerați că sunt problemele cu care se confruntă nemțenii în materie de servicii de apă/canal și cum vedeți rezolvarea acestora ?

Sorin Cazan, PRU

sorin cazanLa nivelul întregului județ costurile sunt foarte ridicate la serviciul de alimentare cu apă și canalizare. De parcă ar fi un serviciu de lux și nu, un serviciu de siguranță a sănătății locuitorilor. De apă potabilă și canalizare trebuie să beneficieze absolut orice cetățean. Acest serviciu nu este un moft! A avea un serviciu de calitate, de alimentare cu apă și canalizare arată gradul de civilizație a comunității noastre!
Principalele probleme vizavi de serviciul de apă/canal în județul Neamț sunt costurile nejustificat de ridicate, întreaga infrastructură este învechită și costuri mari pentru proprietari în vederea racordării la rețea.
1.Costuri ridicate. Atât în zona Bicazului (unde apa vine în cădere) cât și în Municipiul Roman, costurile la serviciul de furnizare apă ar trebui să fie minim la jumătate decât este în momentul de față.
2.Costuri mari pentru racordare. În momentul de față cetățeanul se poate racorda doar de la mijlocul străzii, el trebuie să vină cu o conductă din mijlocul drumului (pe domeniul public) până în proprietatea privată. Deci indirect locuitorii suportă lucrarea pe domeniul public cu banii lor. Iar dacă apar probleme la lucrarea respectivă, cel care poate să intervină este doar constructorul, costurile fiind suportate tot de proprietari.
3. Rețelele de canalizare sunt învechite. Ca atare sunt mari pierderi de apă, iar costurile sunt suportate doar de către cetățeni. Aceste costuri trebuie suportate de către societatea Apaserv. De exemplu: Cu ce este vinovat cetățeanul, când apar defecțiuni? De ce trebuie să plătească el reparațiile?
În calitate de consilier județean vin cu următoarele proiecte vizavi de funcționarea corectă a serviciului de alimentare cu apă și canalizare:
1. Schimbarea urgentă a rețelelor învechite de apă și canal! Îmediat ce vor fi schimbate, nemțenii vor simți, întrucât costurile vor scădea semnificativ pentru că nu vor mai fi pierderi de apă. De asemenea calitatea apei va crește.
2. Serviciul de canalizare va fi contorizat cu maxim 75% în raport cu consumul de apă. Nu se va mai plăti apa și canalizarea în mod egal. Întrucât nu toți metri cubi de apă consumați ajung în canal! Plătim prea mult serviciul de canalizare.
3. Racordarea în fața casei locuitorilor. Lucrările vor fi făcute până la limita proprietății (până în fața casei), de către constructor. Cheltuielile de racordare să existe doar din interiorul proprietății până la poartă, unde se va racorda cetățeanul. Astfel se vor diminua costurile de racordare și se va evita spargerea drumului pentru fiecare locuitor în parte.
4. Voi crea un pachet social la nivel județean, pentru serviciul de apă și canalizare, în care să includă 5 metri cubi de apă gratuit pentru persoanele cu un venit mai mic de 500 lei. Aici voi include și familiile care au în îngrijire persoane cu handicap, indiferent de veniturile familiei respective.

Mugur Cozmanciuc, PNL

cozmanciuc__2__1_-735x450Majoritatea comunelor mari din județul Neamț nu au acces la rețeaua de distribuție a apei și nici rețea de canalizare, fapt care generează grave probleme de mediu. Candidații liberali la primării și la consiliile locale au semnalat deja această problemă și mulți dintre ei și-au propus, ca în colaborare cu Consiliul Județean,  prin atragerea de fonduri europene, să rezolve aceste probleme.  Până în prezent au existat proiecte în diverse stadii de implementare, în care s-au investit peste 150 milioane de euro, bani europeni. Este important să continuăm aceste investiții, dar în același timp să urgentăm finalizarea (unde este cazul) sau demararea lucrărilor. În programul Neamț 2020, al echipei liberale, am inclus și extinderea rețelelor de utilități, precum și identificarea de noi surse de apă potabilă. Pentru o dezvoltare integrată a județului trebuie să ținem cont în primul și primul rând de condițiile în care trăiesc cetățeni. Iar aici ne referim la racordarea la rețeaua de apă și canalizare a localităților din județul Neamț până în 2020, pentru că nu este posibil ca în anul 2016, deși există un Master Plan la nivelul județului Neamț pentru “Extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare” să avem în continuare comune întregi fără utilități.  În calitate de președinte al Consiliului Județean voi promova o administrație locală în interesul cetățeanului. Iar asta înseamnă, printre altele, accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea locală a comunităților, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare. Totodată, echipa PNL de la Consiliul Județean se angajează să reducă substanțial prețul la apă prin eficientizarea costurilor de producție. Nu este normal, ca având sursele de apă foarte aproape, ca cetățenii să plătească cel mai mare preț la apă din zona Moldovei.

Adrian Niță, M10IMG_0292

Prețul crescut al apei este principala problemă pe care nemțenii o au atunci când ne referim la serviciile de apă/canal, iar în unele situații existența acestor servicii lipsește cu desăvârșire.
Soluțiile sunt următoarele:
1. Înlocuirea rețelelor învechite ce nu pot fi refăcute prin fonduri europene cu fonduri locale ori guvernamentale, cât și a celor ce pot intra în etapa a II-a POS2, diminuând astfel pierderile datorate acestor rețele și care acum ajung la 50-55%. În situația în care pierderile în rețea ar scădea la 10-15%, prețul apei  poate fi și cu 30% mai mic pe mc.
2. O mai bună colectare, ApaServ reușind să încaseze doar 60% din sumele facturate către consumatori la momentul actual.
3. Implicarea Consiliului Județean în subvenționarea costului apei așa cum se întâmplă în majoritatea județelor țării.
4. O mai bună implicare și contribuție a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – ADI AQUA Neamț.
5. Extinderea rețelelor de apa/canal prin accesarea de fonduri europene.
6. Valorificarea energetică a nămolului produs de stațiile de epurare.
7. Îmbunătățirea managementului la nivelul companiei.

Ion Asaftei, ALDE

asafteiApa este o avuție imensă. E de datoria fiecărei entități administrative să-i acorde atenția cuvenită pentru că rezervele de apă la nivel mondial se împuținează și va reprezenta o mare problemă pentru omenire în viitorul nu prea îndepărtat.
În ceea ce  privește județul Neamț am identificat următoarele insuficiențe în infrastructura existentă:
-Sisteme învechite de transport al apei, din azbociment, și care nu mai rezistă la presiuni înalte;
– Instalații vechi și depășite și utilaje cu eficiență scăzută, utilizarea de tehnologii învechite;
– Calitatea apei, supusă unui risc sporit de poluare, îndeosebi în cazul puțurilor din zona rurală;
-Avarii la conducte pe perioada refacerii drumurilor și nu numai ( vezi cazul mun. Piatra-Neamț);
-Analizele de apă dau valori sub standardele  potabilității;
-Sunt multe localități în care există sistem de alimentare cu apă, dar nu există canalizare;
Toate aceste probleme se pot rezolva prin investiții  substanțiale în sectorul de apă/canal, și anume:
-Investiții în sisteme adecvate de alimentare cu apă/canalizare, înlocuirea urgentă a celor vechi;
-Reabilitarea și protecția surselor subterane;
-Concentrarea masiva de resurse pentru controlul calității apei, astfel încat aceasta să ajungă cât mai curată în casa fiecărui cetățean;
-Îmbunătățirea tratării apelor uzate;
-Măsuri eficiente pentru a elimina riscurile de contaminare provenind de la consumatorii non-casnici;
-Construirea unor stații de epurare  noi la standarde europene;
-Implementarea de măsuri de reducere a consumului de apa prin educare și printr-un preț corespunzător al apei;
Implementarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare trebuie realizată în așa fel încât să nu afecteze serios infrastructura existentă, să asigure durabilitatea investițiilor precum și o dezvoltare echilibrată.
Ionel Arsene, PSD
ionel arseneProblema apei este una de actualitate mai ales prin prețul ridicat pe care îl platesc oamenii in comparație cu nivelul veniturilor din Neamț.
Problema canalizării este una, de asemenea, de actualitate. Vedem cu toții cum, la aceasta oră, cea mai mare captare de suprafața din Neamț, lacul Bâtca, este infestată cu o bacterie care se presupune că ar proveni tocmai de la deversările făcute de cei care nu sunt racordați încă la o retea de canalizare care să beneficieze și de o stație de epurare.
Rezolvarea problemei apei nu este o promisiune electorala, ci o realitate pe care o simt deja toți nemțenii. Să nu uităm că guvernul PSD este cel care a redus TVA la apă, aceasta reducere fiind prima diminuare de costuri la apa potabilă din ultimii 26 de ani. Deci se poate.
Rezolvarea problemei canalizărilor este, de asemenea, una în plină desfașurare, instalațiile de canalizare fiind deja făcute în foarte multe zone ale județului. Acum ne aflăm în faza în care oamenii încep să se racordeze la rețeaua de canalizare.
Pot concluziona că cele 2 probleme ridicate de dumneavoastră se regăsesc printre prioritățile mele ca viitor președinte de Consiliu Judetean și vă asigur că veți vedea și rezultate.
Ștefan Burlacu, PMP

Ștefan Burlacu

În primul rând, sistemul de alimentare cu apă este îmbătrânit și subdimensionat la cerintele actuale, la nivel de Piatra-Neamț. La nivel de comune, nu sunt proiecte implimentate în tot județul.

Rezolvarea stă în mâna autorităților, această problemă putea să nu fie subiect de discuție astăzi dacă în cei 26 de ani dupa revolutie autoritățile se implicau.
Proiecte și voință politică. Asta vrem noi.

URMEAZĂ:

Următoarea întrebare este pentru candidații la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamt și va fi transmisă pe adresele acestora de e-mail în cursul dimineții de vineri, 13 mai.
Întrebare: Care sunt problemele sesizate de dumneavoastra la nivelul sistemului de învățământ din Piatra-Neamț și cum vedeți rezolvarea acestora?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate