Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț: „Ajută-ne să trimitem un copil la școala!”

0

Fara educatie, copiii saraci de azi vor fi adultii saraci de maine! Jumatate din populatia Romaniei este afectata de saracie. 54% din persoanele din mediul rural nu au o ocupatie.

Gradul redus de ocupare din mediul rural creste de trei ori riscul de saracie din aceste zone fata de mediul urban. In mediul rural exista un grup in crestere de copii foarte vulnerabili care provin din familii sarace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocatia sau venitul social. Astfel, 225.000 de copii se duc zilnic flamanzi la culcare, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dieta minim acceptabila, ceea ce provoaca imbolnaviri grave sau malnutritie. Un copil flamand nu poate invata.

Lipsurile majore si responsabilitatile domestice nu le mai permit copiilor sa urmeze o educatie, astfel ca peste 37% dintre persoanele cu varste de peste 15 ani prezinta analfabetism functional: nu inteleg ceea ce citesc sau nu stiu sa scrie corect. In mediul rural, 20% dintre copii raman cu 8 clase, o treime dintre acestia fiind expusi riscului de saracie, avand sanse reduse de angajare.

Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului scolar în Romania a trecut in 2019 de 18% , fata de 11% media de abandonare timpurie a scolii in Uniunea Europeana. Fara educatie – sanse reduse de angajare!

In mediul rural, rata somajului in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani este de 22% iar gradul de ocupare al persoanelor cu varsta intre 18 si 60 de ani este de aproximativ 46%. Gradul de ocupare redus accentueaza starea de saracie.

In aceste conditii, in Romania inca exista saracie extrema! 40,4% din populatia Romaniei traieste cu riscul saraciei si al excluziunii sociale iar dintre copii – 51%. In mediul rural situatia este dramatica intrucat riscul de saracie pentru acesti copii este de trei ori mai mare decat pentru cei din mediul urban – 34,1% dintre cei 51% sufera de privatiuni materiale extreme.

Copiii saraci de astazi vor deveni adultii saraci de maine. Acest cerc vicios al saraciei poate fi intrerupt aducand copiii la scoala, deoarece numai prin educatie cresc sansele gasirii unui loc de munca care sa le ofere viitorilor adulti venitul necesar unui trai decent. Iar la nivel macroeconomic, prin diminuarea ratei de parasire timpurie a scolii, vor fi evitate problemele legate de forta de munca si somaj, de coeziune sociala si de competitivitate în general.

Avem 300 de copii care nu au nimic din cele necesare pentru a merge la scoala.

Fara educatie nu vom avea decat o generatie ignoranta si mult mai saraca. In contextul pandemiei de Covid 19, situatia anului scolar inca este incerta. Totusi sper ca vom reusi sa invingem acest virus si sa revenim la normalitate, sa fim liberi si responsabili pentru generatiile viitoare.

Ajuta-ne sa trimitem un copil la scoala.

Ajuta un copil, sa mearga la scoala, cu un ghiozdan nou, rechizite, trening si incaltaminte.

Fii bun si considera ca anul acesta mai ai un copil care merge la scoala.

  • 30 copii Barlad
  • 200 copii Neamt
  • 20 copii Iasi
  • 30 copii Roman
  • 10 copii Dochia

Cei care doresc sa ne sustina pot dona in contul asociatiei cu mentiunea: „UN COPIL LA SCOALA!”

  • Asociația Născută Înger
  • CUI: 36063530
  • RO58BTRLRONCRT0345309301
  • BANCA Transilvania Piatra Neamț

Carmen Suciu, Asociația Născută Înger Piatra-Neamț

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate