Armata „obligatorie” – O serie de zvonuri lansate inutil

0
Foto: Arhiva ZiarPiatraNeamț

Un subiect foarte des dezbătut în trecut și recent adus în discuția publică de către diferiți actori politici este și cea legată de reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în anul 2007, iar armata română s-a confruntat apoi cu o criză de personal din ce în ce mai mare. Anul trecut, Ministerul Apărării a început să recruteze rezervişti voluntari, dar tinerii nu s-au înghesuit să ocupe locurile puse la dipoziţie, deşi acestea sunt remunerate. Ministerul s-a văzut nevoit să recurgă la o campanie suplimentară de recrutare, care se desfăşoară zilele acestea, până pe 21 ianuarie (detalii aici – click)

În acest context complicat, sunt tot mai multe voci, în special printre experţii militari, care pledează pentru revenirea la armata obligatorie.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat în decembrie anul trecut că este analizată o idee potrivit căreia în România să fie legiferat stagiul militar pe bază de voluntariat, dar să existe şi posibilitatea plătirii celor care optează pentru o astfel de formă de instruire. Ministrul punctează „din start” faptul că nu se pune în discuție instituirea unui stagiu militar obligatoriu, dar avem nevoie de acest program de voluntariat, pentru a ne intări capacitatea de apărare.

Ar putea să fie o formă de instruire, dar nu în sensul de stagiu militar obligatoriu, o formă de instruire pe care tot mai multe ţări au introdus-o în acest moment, o formă de voluntariat. (…) Există tineri care vor să facă instruire militară, care vor să participe la acest tip de educaţie şi, atunci, prin voluntariat s-ar putea găsi această soluţie. Evident că şi voluntarii, în ţări unde există voluntariat în armată, sunt plătiţi. Adică, au o formă prin care sunt şi plătiţi, nu e voluntariat sută la sută. Dar câştigă şi societatea, pot să câştige şi ei şi nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluţie mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea”, a spus Vasile Dîncu.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate