Apa potabilă s-a scumpit la Neamț cu aproximativ 25 bani pe metru cub

1

Cititorii noștri știu că urma să se scumpească metrul cub de apă pentru că am anunțat acest lucru, în timp ce alte ziare și unii oameni politici le spuneau nemțenilor cum se va ieftini apa, că niște primării pleacă la alte firme de apă și va fi mai ieftin și așa mai departe. Noi v-am spus că se va scumpi oricum, iar faptul că am avut iar dreptate în timp ce alții vă mințeau o să constatați, din păcate, din facturi.

Actuala scumpire cu câteva zeci de bani la apă și câteva zeci de bani la canal este doar începutul. Până ce proprietarii conductelor, care în majoritatea lor sunt primăriile din Neamț, nu își vor înlocui conductele expirate ca durată de viață și cât timp 70% din apa pompată se va pierde pe drum, nu este nicio șansă să se stabilizeze prețul apei care va ajunge la Neamț să fie cea mai scumpă din România.

Ne place sau nu, acesta este adevărul. La Piatra-Neamț și Roman este o minune că nu se dă încă apă raționalizată doar câteva ore pe zi. Primăriile celor două orașe nu vor să schimbe nici măcar conductele principale care au durata de viață expirată și sunt ciur. Primarii nu alocă buget decât pentru lucruri care sunt deasupra pământului, se văd și cred că pot aduce voturi. În țevi nu investesc nimic, iar ApaServ nu are voie prin lege să schimbe cu totul țevile pentru ca are doar calitate de administrator al acestora, nu de proprietar. Deci, apa se va scumpi în continuare și vor fi din ce în ce mai multe întreruperi ale furnizării până veți vota primari responsabili.

Compania Județeană Apa Serv S.A. a anunțat noile tarife, valabile începând cu 1 mai 2021.

Nivelul noilor prețuri/tarife este după cum urmează :Preț apă potabilă 5,07 lei fără TVATarif canalizare-epurare 4,35 lei fără TVA
Noile prețuri/tarife au fost avizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (Aviz favorabil nr.8098850 din 17.02.2020) și aprobate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Neamț, care acționeză în numele și pentru autoritățile publice locale (primăriile localităților, Consiliul Județean Neamț) din aria deservită de Compania Județeană Apa Serv S.A. prin Hotărârea nr.1 din 09.04.2021.
Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă din influența costurilor de producție, urmare a punerii în funcțiune a unor instalații și utilaje pentru îmbunătățirea serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, a creșterii progresive a prețului energiei electrice, combustibilior, celorlalte materii prime și materiale utilizate în procesele de captare, transport, pompare și distribuție apă potabilă, respectiv în procesele de preluare, transport și epurare ape uzate. Aceste influențe în costuri s-au manifestat în condițiile în care numărul mediu de salariați a scazut, dar complexitatea activității și aria de operare au crescut semnificativ .
Noile prețuri/tarife se vor aplica în întreaga arie de operare deservită .

1 Comentariu
  1. Gradinaru Neculai spune

    Pentru întreg județul Neamț, aceste prețuri sunt enorm de mari ! Rușine să le fie tuturor celor care au contribuit la creșterea acestor prețuri ! Trebuie intervenit urgent la reorganizare instituțiilor din județ care ne sigură aceste servicii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate