Antoanela Iordache și Maria Burghelea-Handaric expun la Muzeul Național al Țăranului Român

0

 ii-expozitie

Comunitatea Semne Cusute, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează vernisajul expoziţiei  IA AIDOMA. 

Manifestarea va avea loc  în ziua de 3 decembrie 2016, la ora 12:00, în Sala Tancred Bănățeanu, unde 40 de cămăși românești, ce se află păstrate peste granițe, în marile muzee ale lumii, au fost aduse „acasă” și în timpul prezent prin replici numite „aidoma”.

În cadrul expoziției se vor regăsi și două cămăși din județul Neamț, aduse în atenția publicului iubitor de tradiții de Antoanela Iordache și Maria Burghelea-Handaric

„Este singurul fel în care aceste cămăși pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind că originalele nu sunt expuse în expozițiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele acestor muzee. Cele 33 de autoare care le-au readus la viață sunt membre ale comunității SEMNE CUSUTE în ACȚIUNE, grup constituit pe Facebook în martie 2014, la inițiativa arh. Ioana Corduneanu, și care numără acum peste 15.500 de membri: prima și cea mai mare Șezătoare Virtuală,” precizează organizatorii.

În prima fază, cămășile au fost identificate în colecțiile: Metropolitan Museum, NEW YORK; Muzeul de Textile, CANADA; Muzeul Etnografic GENEVA; Muzeul de Textile LYON; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, SANKT PETERSBURG – dar și în colecții private.

O mare provocare a fost reconstituirea modelelor după fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. Apoi, pentru realizarea cămășilor, provocarea a fost rezolvarea ecuației ce ține compoziția în echilibru: adaptarea modelului în funcție de pânză și de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea și încadrarea modelelor astfel încât să rezulte proporțiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii și a materialelor folosite și în trecut: arnici, mătase, lâniță, fir de aur și argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur. Cămășile s-au lucrat cu puncte de cusătură vechi, folosite la noi înainte de apariția cruciulițelor și a stilului „artizanat”.

Expoziția își dorește să deschidă un orizont nou în ceea ce privește Arta Țărănească, demonstrând că, în 2016, broderia este un „hobby” cât se poate de românesc, de firesc și de urban. În cadrul expoziției va fi explicat procesul frumos și laborios prin care trece pânza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate ieșite din uz acum 100 de ani, ce au fost recuperate și readuse în actualitate, în cadrul grupului de cusut.

Publicul se va putea minuna de asemănarea cămășilor, comparându-le cu pozele originalelor, până în data 17 decembrie 2016.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate