Amenzi si avertismente pentru comerciantii de produse alimentare ecologice

0

În perioada 28.01 – 01.02.2013, potrivit programului tematic al ANPC, s-a efectuat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea si etichetarea produselor alimentare ecologice. Au fost verificati 11 operatori economici –magazine de produse naturiste şi farmacii.
Nu au fost identificate abateri referitor la :
– existenţa documentelor de provenienţă
– starea ambalajelor nu s-au constatat abateri.
– încadrarea în cantitatea/volumul net declarat
– încadrarea în parametrii de calitate prevăzuţi şi/sau declaraţi de producatori
– încadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producători
În ceea ce priveste modul de informare a consumatorilor au fost constatate abateri la 6 operatori economici referitoare la faptul ca pentru produsele ecologice nu exista o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricolă, deşi acest lucru este obligatoriu.
Referitor la respectarea prevederilor art.25 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 şi ale Regulamentului (CE) nr. 271/2010 de modificare a Reg. (CE) nr. 889/2008 în ceea ce priveşte sigla Uniunii Europene pentru producţia ecologica, s-a constatat ca nu se respecta intotdeauna obligatia de a mentiona adresa organismului de certificare sau lipseşte chiar sigla ecologica UE
Au fost identificate produse care nu respectã obligaţia legalã de a traduce în limba romanã informaţiile inscripţionate pe etichetã.
Referitor la afişarea preţurilor produselor ecologice s-au constatat abateri la 10 operatori economici din cei 11 verificaţi. Nu erau afişate preţurile pe unitatea de măsură (lei/kg sau lei/l) la produsele ecologice preambalate, aşa cum prevede HG 947/2000 .
La toate unităţile de comercializare verificate, datorită sortimentelor şi cantităţilor reduse de produse ecologice, nu era amenajat un raion/raft special pentru produse alimentare ecologice, acestea fiind depozitate si expuse la comercializare împreună cu produsele alimentare neecologice din aceeasi gama sortimentală. Produsele alimentare ecologice nu pot fi identificate cu uşurinţa de către consumatori.
Ca urmare a abaterilor constatate s-a dispus masura de oprire temporară de la comercializare a 44 kg produse ecologice in valoare de 1187 lei si s-au aplicat un număr de 11 avertismente contravenţionale.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate