„Ambasadorii” Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, activități inedite în Anglia

0

În cadrul proiectului Școli Ambasador ale Parlamentului European, o echipă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț formată din 2 ambasadori seniori (prof. Nadia Cîrcu și prof. Camelia Smaranda) și 6 ambasadori juniori (Antonia Burduja,  Andreea Cristel,  Andi Ioan Enache, Alexandru Ghițescu, Miruna Manoliu, Ecaterina Munteanu) au participat la cateva acțiuni în  Sittingbourne și Londra, UK.

Programul «Școală-ambasador a Parlamentului European» (EPAS) își propune să ofere tinerilor posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele despre politicile europene, de a-și cunoaște drepturile pe care le au în calitate de cetățeni europeni și de a înțelege cum pot participa activ la viața democratică a Uniunii Europene.

Prima acțiune se referă la promovarea directivei PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI EUROPEI privind reducerea impactului anumitor ambalajelor și produselor din plastic asupra mediului înconjurător.

Elevii din cele 4 țări au conștientizat faptul că Europa are responsabilitatea de a combate deșeurile marine provenite din consumul alimentar și s-a angajat, de asemenea, să acționeze la nivel global, în special în cadrul G7 și G20, dar și prin punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.  În idea că UE va fi lider în eforturile depuse la nivel mondial, dând credibilitate și forță acțiunilor sale internaționale din acest domeniu, ambasadorii junior au participat, alături de colegii lor europeni din UK, Grecia și Germania, în cadrul proiectului Bioplastics – The future of food packaging? la studiul utilizării deșeurilor vegetale în producerea de materiale plastice biodegradabile, ce ar putea fi folosite în locul ambalajelor de plastic.

Elevii au fost organizați în grupe multinaționale și au adresat întrebări publicului de toate vârstele din Londra, pentru ca, în final, să realizeze un film care a fost distribuit la o televiziune locală. Întrebările au fost:

  • Ce părere aveți despre poluarea cu plastic?
  • În cât timp devine biodegradabilă o sticlă din plastic?
  • Ce știți despre crearea materialelor bioplastice?
  • Sunteți dispuși să încercați înlocuirea plasticului din ambalajele alimentare cu cele similare din bioplastic?

Toate ambalajele alimentare din bioplastic create de elevii din cele 4 țări au fost prezentate în fața unei comisii de profesori și studenți de la Colegiul Darwin al Universității  din Kent. Evenimentul a fost supervizat de către omul de știință al Universității, Dr. Robert Barker și de dr. Daniel Steadman de la Fauna & Flora International, care au jucat un rol major în convingerea guvernelor pentru introducerea legislației care interzice utilizarea micro–plasticelor  în crearea produsele de uz casnic.

„ Elevii au discutat cu tinerii din echipa de cercetare care le-au explicat demersurile lor pentru utilizarea nanocristalelor de celuloză extrasă din deșeuri naturale în producerea ambalajelor biodegradabile și despre metodele de schimbare a sistemului de utilizare a plasticului pentru a reduce amenințările asupra biodiversității. Posibilele soluții pentru protecția mediului variază de la dezvoltarea materialelor plastice care se pot degrada în ocean, găsirea de microbi cu enzime exotice capabile să degradeze un tip de plastic (de exemplu, prin bio-minerit) ca parte a tratării deșeurilor, programarea microbilor pentru degradarea materialelor plastice folosind tehnici synbio sau dezvoltarea enzimelor relevante pentru degradare prin ingineria proteinelor.”, a menționat prof. Nadia Cîrcu.

Specialiștii de la Universitatea din Kent lucrează împreună cu școlile din Europa pentru a arăta elevilor oportunități de a găsi alternative durabile și viabile din punct de vedere economic față de ambalajele din plastic. Au apreciat munca de cercetare și soluțiile inovatoare ale elevilor noștri  și au adresat invitația de a participa la viitoare programe de cercetare.

A doua acțiune la care au participat ambasadorii juniori a fost alături de colegii lor europeni, pentru realizarea unor interviuri pe străzile Londrei cu cetățenii care manifestau impotriva Brexitului. Cei mai mulți tineri sau adulți au spus că referendul pentru Brexit nu a fost realizat corespunzator, iar repetarea sa nu ar fi de folos, atâta timp cât niciunul din statele UE nu au aderat la uniune în urma unor referendumuri ci doar urmare a hotărârii adunărilor legislative. Protestatarii au trecut prin fața biroului primului ministru de pe Downing Street iar apoi au ajuns în fața Parlamentului având cu ei pancarte pe care scria „Fericiți în UE”, „Toată UE are nevoie de dragoste”, „Iubim UE”, „Cerem votul poporului”, „Alegerea noastră, viitorul nostru”.

„La școala care a fost gazda noastră – Fulston Manor School, Sittingbourne, UK, ambasadorii au continuat discuțiile cu profesorii din cele 4 țări, cu părinții copiilor și chiar cu tinerii majori din oraș, astfel încât  filmul final să poată exprima cât mai exact opinia britanicilor în problema Brexit-ului. ”, a transmis prof. Nadia Cîrcu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate