Altfel de dezbatere între candidații la Primăria Piatra-Neamț

Deoarece mai toate dezbaterile televizate sau cu public au tot felul de vicii, ziarpiatraneamt.ro lansează un nou tip de dezbatere în care întrebările sunt trimise candidaților iar aceștia trebuie să răspundă în termen de 24 de ore, toți dezbatere-piatra-neamtla aceleași întrebări. Acest tip de confruntare de idei este unul foarte edificator din punct de vedere electoral deoarece fiecare candidat poate să răspundă ajutat de expertiza oamenilor din propria echipă, adică a celor care vor fi în preajma sa și în cazul în care candidatul va deveni primar.
Primul set de 7 întrebări trimise candidaților au fost în special situații ipotetice la care fiecare și-a exprimat opinia.
Pentru ca dumneavoastră, cititorii ziarpiatraneamt.ro, să vă faceți o idee cât mai coerenta și neinfluențată de nimic, nu vom comenta în niciun fel răspunsurile candidaților și mai mult de atât, la astfel de confruntări de idei nu se vor accepta nici comentarii pentru a nu vă putea altera nimeni propria opinie despre modul în care abordează candidații problemele.

1. Problemă: O avarie la magistrala de apă impune scăderea presiunii pentru a se putea face reparațiile.
Variante: – Oprirea alimentarii cu apă a cartierului Dărmănești – Oprirea alimentarii cu apă a zonei Centru.
Întrebare: În cazul în care veți fi consultat în calitate de primar pe o asemenea problemă, ce variantă ați alege sau ce ați propune?

Chitic Dragoș Primarul orașului Piatra Neamț nu este abilitat să ia astfel de decizii, atât timp cât compania Apa Serv nu este în subordinea sa. Responsabilitatea revine reprezentanților Consiliului Județean Neamț și cei ai Apa Serv. Dacă aș fi consultat într-o astfel de problemă, aș încerca să aflu de la specialiști care este soluția tehnică care să ducă la remedierea cât mai rapidă a avariei și aș ține seama și de populația fiecărui cartier, astfel încât lipsa apei să afecteze un număr cât mai mic de oameni. În astfel de situații nu este loc de sentimentalisme, de subiectivisme, deciziile trebuie luate pragmatic.

Drăgușanu Cătălin La prima vedere aş fi foarte tentat să asigur alimentarea cu apă a cartierului Dărmăneşti, fiind un cartier mare. Însă trebuie să ţinem cont că distribuţia apei în municipiul Piatra-Neamţ se face prin reţele separate pe trei zone de presiune:
– zona I – care cuprinde zonele Precista, Centrul, Mărăţei, Gara Veche, Doamna şi Văleni;
– zona a II – a care cuprinde zonele Valea Viei, Sărata şi Ţărăncuţa, precum şi o parte din zona Dărmăneşti;
– zona a III – a care cuprinde zonele Dărmăneşti Est şi Ciritei.
Deci oprirea apei pe zona Centru presupune că şi cartierele Precista, Mărăţei, Gara Veche, Doamna și Văleni să rămână fără apă, deci numărul de locuitori afectaţi ar fi foarte mare.
Cartierul Dărmăneşti are doua rezervoare care, în caz de avarie pot asigura pentru încă 10 -12 ore apa necesară. O problemă care trebuie rezolvată pe Dărmăneşti este greutatea cu care se reia alimentarea cu apă, după o avarie, fiind necesară mai întâi umplerea rezervoarelor şi apoi reluarea furnizării, fapt care poate dura între 24 şi 48 ore. Aici trebuie găsită o soluţie.

Dulamă Laurențiu O avarie de orice tip care afectează populația poate fi inerentă. În calitate de primar, obligatoriu trebuie să fiu informat și implicat. Soluția mea va fi în favoarea cetățeanului, respectiv minimalizarea efectelor conform soluțiilor tehnice.

Harbuz Liviu Un primar trebuie să cunoască toate problemele cu care se confruntă orașul lui. Eu am discutat deja cu experții tehnici care se ocupă de rețeaua de alimentare cu apă și pot să vă spun că această situație ipotetică va deveni realitate ca rezultat al administrației defectuoase din ultimii ani.
Din punct de vedere politico-administrativ, atribuția primarului este să identifice riscul, să supravegheze managementul riscului și să îl comunice. Voi respecta soluția propusă de experții tehnici dar, în același timp, voi pune în aplicare un plan eficient de reducere a efectelor întreruperii alimentării cu apă asupra cetățenilor. Din punct de vedere subiectiv, voi ține cont de densitatea populației, structura de vârstă și facilitățile de diminuare a disconfortului. Deci, din acest punct de vedere, aș analiza mai degrabă oportunitatea opririi alimentării cu apă în zona Centru și nu în Dărmănești însă, din punct de vedere tehnic, magistrala alimentată de la Vaduri trece mai întâi prin Precista, cartierul Dărmănești fiind ultimul în care apa ajunge în bazinele de colectare. Prin urmare, o eventuală oprire a apei în zona de Centru, ar însemna automat oprirea apei și în Dărmănești.

Ignat Andrei Ca specialist în probleme hidrotehnice, vă spun că o asemenea situație este imposibilă în realitate. Dar, de dragul jocului vă răspund: aș opta pentru oprirea alimentării cu apă a zonei administrative, în primul rând a sediului Apaserv.

Monda Ana Având în vedere că Apa Serv este o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean și nu a Primăriei Piatra Neamț, nu primarul poate propune oprirea alimentării cu apă într-o parte sau în alta. Voi solicita specialiștilor din cele două instituții să găsească o variantă prin care să evite acest disconfort. Important este să ne unim forțele pentru a găsi soluțiile cele mai benefice privind obținerea finanțării necesare înlocuirii magistralei de apă.
Nu voi face niciodată diferențe între zona centrală și cartierele municipiului Piatra Neamț, voi fi primar al tuturor cetățenilor, indiferent unde locuiesc și indiferent dacă cetățenii m-au votat sau nu.

Roca Florin Oprirea cu apa este ultima soluție. Doar dacă sunt pierderi de apă pe rețea și trebuie oprită apa. Aș alege varianta în care sunt afectați cât mai puțini cetățeni, indiferent de zonă. Ar trebui anunțată intervenția în prealabil cu ziua și orele între care nu se furnizează apa la robinet, iar dacă intervenția durează mai mult de 24 de ore, atunci trebuie luată măsura alimentării cu apă a populației afectate, cu recipiente mobile, de tip cisterne.

Simionică Aurelia Se impun soluții urgente, după o analiză temeinica la ceea ce înseamnă înlocuirea în totalitate a elementelor componente ce țin de rețeaua de apă potabilă în Piatra-Neamț. În situația prezentată de dumneavoastră aș opta pentru sistarea furnizării apei în centru dacă avaria apare sâmbătă – duminică, sau în Dărmănești dacă avaria apare într-o zi lucrătoare. Zona de centru cuprinde unități de învățământ, instituții publice, unități alimentare, etc.

2. Problemă: Un cult religios cere avizul primăriei pentru construirea unei moschei în Piatra-Neamț. Întrebare: Care va fi poziția dumneavoastră, în calitate de primar, față de această cerere?

Chitic Dragoș Pe fondul situației internaționale existente și ținând seama de lipsa unei tradiții a cultului musulman în Piatra Neamț, aș opta pentru consultarea populației orașului cu privire la acest aspect, în cadrul unui referendum. Aș da comunității posibilitatea să se exprime și să decidă dacă dorește o moschee în oraș.

Drăgușanu Cătălin Populaţia oraşului Piatra-Neamţ este peste 98 % creştină. Conform recensământului din 2011, în Piatra-Neamţ nu s-au înregistrat culte religioase de religie musulmană, deci o solicitare de construire a unei moschei nu are justificare.

Dulamă Laurențiu Suntem un oraș cu o populație predominant creștin ortodoxă. Dacă un cult religios solicită o autorizație voi respecta legea, în calitate de primar. Personal nu sunt de acord cu această construcție.

Harbuz Liviu Libertatea religioasă și regimul general al cultelor sunt reglementate prin legea nr. 489/2006. Cunoscând deschiderea pietrenilor pentru multiculturalitatea ecumenică, având ca exemplu faptul că în Piatra-Neamț se află cea mai veche sinagogă funcțională și singura sinagogă de lemn din Europa, am să propun spre dezbatere această oportunitate, prin intermediul Cardului Cetățeanului. În cazul în care cetățenii vor fi de acord și în funcție de planul urbanistic general și zonal, precum și de numărul musulmanilor declarați, specialiștii se vor pronunța asupra dimensiunii acestei construcții.

Ignat Andrei Îi voi chema pe pietreni la referendum local, să decidă ei. Ca primar independent, am avantajul că sunt omul lor la primărie, nu al șefilor de partid politic de la București care mi-ar trimite o soluție în plic.

Monda Ana Într-o zonă recunoscută în toată lumea pentru încărcătura spirituală și energetică profund ortodoxă, eu personal aș spune că cel mai corect este să fie lansat un referendum, pentru ca cel care își spune ultimul cuvânt să fie Cetățeanul.

Roca Florin În calitate de Primar, nu voi fi de acord niciodată cu avizarea construirii unei Moschei, fiind în contradicție cu tradiția noastră creștină, cu convingerile mele personale și doctrina PRU. Dacă nu era Ștefan cel Mare și Sfânt, o parte dintre noi în genunchi citeau Coranul. Pe bună dreptate a fost numit de către Papa, Printul Creștinătății, iar datorita zidului creat împotriva Otomanilor de către Principatele Romane, țările Occidentale au avut liniștea necesară dezvoltării lor spirituale, gen Renascentism, Iluminism, etc. Pentru a nu fi acuzat de discriminare, voi organiza Referendum local iar majoritatea populației va decide și nici atunci eu nu voi semna avizarea ci îmi voi da demisia.

Simionică Aurelia În condițiile în care se solicită un certificat de urbanism pentru o astfel de construcție cu respectarea tuturor prevederilor legale, avizul poate fi acordat. Dacă autorizația de construcție însa  va prezenta un proiect necorelat cu numărul posibililor beneficiari sau care ar crea disconfort de orice natură cetățenilor, se poate supune dezbaterii publice solicitarea.

3. Problemă: Primăria Piatra-Neamț a primit o donație de mobilier stradal (20 de bănci). Întrebare: Unde credeți că ar trebui montate aceste bănci?

Chitic Dragoș Acolo unde sunt solicitări de la cetățeni. Acum, cele mai multe solicitări de bănci sunt în cartierul Speranța.

Drăgușanu Cătălin Oraşul Piatra-Neamţ are un deficit de spaţii verzi amenajate corespunzător. Legislaţia prevede 26 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, din zona urbană, iar în Piatra-Neamţ avem o o suprafaţă medie de 22 mp/locuitor. Spaţiile verzi trebuie să dispună de suficiente bănci, dar trebuie asigurate astfel de facilităţi stradale şi în jurul blocurilor.

Dulamă Laurențiu Beneficiarii acestei donații sunt cetățenii orașului iar locațiile se vor stabilii în funcție de urgențele și necesitățile acestora.

Harbuz Liviu Având în vedere că sunt cartiere precum Mărăței sau Dărmănești în care spațiile de recreere nu corespund cu necesitățile cetățenilor din zonele respective – situație care se va schimba în momentul în care voi fi primar – consider că distribuirea băncilor trebuie să se facă prioritar, luând în calcul facilitățile existente și bineînțeles, interesul cetățenilor. Un exemplu ar fi parcul central, unde numărul de bănci este insuficient, așa cum reiese din  sondajele de opinie făcute de echipa mea de campanie privind problemele municipiului.

Ignat Andrei În cartiere, în zonele de periferie. Centrul e deja plin de mobilier urban.

Monda Ana Băncile vor fi montate acolo unde sunt solicitate de cetățeni și este cu adevărat nevoie de ele. În urma unei analize atente, împreună cu cei de la serviciul de urbanism, hotărâm unde vor fi amplasate băncile.

Roca Florin În zonele periferice, care au fost ignorate de conducerile anterioare, prin proiecte (ex. 1Mai, Speranța, Mărăței, Gara Veche, Văleni, Ciritei, Sarata).

Simionică Aurelia Ca regulă, unde indică donatorul sau în zonele care necesită astfel de mobilier.

4. Problemă: O asociație internațională de apărare a drepturilor homosexualilor solicită aprobarea organizării unui Festival Gay la Piatra-Neamț. Suma estimată că se va cheltui în Piatra-Neamț, pentru organizare și de către participanți este de peste 1 milion de euro.
Întrebare: În calitate de primar, ați fi de acord cu organizarea unui astfel de eveniment în Piatra-Neamț?

Chitic Dragoș Într-o situație la fel de sensibilă ca și cea cu moscheea, aș alege aceeași soluție, a referendumului. Populația orașului este în măsură să decidă ce pune în balanță: normele creștine, toleranța, aspectele economice. Opinia mea ca primar într-o astfel de situație nu contează foarte tare, este dreptul comunității să spună dacă s-ar simți sau nu deranjată de un astfel de eveniment.

Drăgușanu Cătălin O discuţie în jurul acestui subiect ar putea părea uşor desuetă într-un context politic, în condiţiile în care priorităţile în societatea noastră sunt altele, cum ar fi lipsa locurilor de muncă, întreruperea frecventă a apei, preţul utilităţilor sau lupta cu corupţia. Problemele de gen şi de sexualitate sunt uneori tratate ca probleme de rang doi sau trei. Legislaţia românească acordă drepturi inclusiv minorităţilor sexuale. În Bucureşti şi chiar în alte oraşe din ţară se organizează anual astfel de festivale. Personal sunt împotriva căsătoriilor gay sau a adopţiilor de copii de către cupluri gay, dar asta nu înseamnă că voi fi radical în privinţa acestei minorităţi. Atât timp cât se respectă ordinea publică şi toate celelalte reguli locale aş aproba un astfel de festival.

Dulamă Laurențiu Primarul nu poate decide singur organizarea unui asemenea eveniment, indiferent de sumele alocate.

Harbuz Liviu Chiar dacă un milion de euro reprezintă o sumă importantă pentru bugetul oricărui oraș, consider că o astfel de manifestare este total inoportună. Sunt lucruri mai importante pe care banii nu le pot cumpăra și mă refer aici la identitatea culturală a cetățenilor din Piatra Neamț și la valorile religioase. Mai mult, Județul Neamț se află pe locul doi pe țară la numărul de semnături strânse la inițiativa organizației “Coaliția pentru familie”, susținută de Biserica Ortodoxă Română, cu privire la interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex. Ca de fiecare dată, Cardul Cetățeanului este instrumentul prin care pietrenii vor lua decizia.

Ignat Andrei Categoric, nu.

Monda Ana Într-o lume încărcată de contradicții și de frământări, toleranța trebuie să ne fie unul dintre cuvintele de ordine. Delimitând Consiliul Local și Primăria de mesajul reuniunii aș da avizul favorabil desfășurării manifestării doar cu consultarea în prealabil a cetățenilor și asigurarea că ei vor fi de acord, ținând cont de faptul că ar fi un moment economic favorabil pentru oraș.

Roca Florin Categoric nu voi fi de acord cu organizarea unui Festival Gay la Piatra-Neamț. Pe această problemă sensibilă, în contradicție cu tradițiile creștine românești, ale mele personale și ale PRU, pentru a nu fi acuzat de discriminare, voi organiza Referendum local, iar majoritatea va decide.

Simionică Aurelia Da, dacă organizatorii se obliga să respecte programul și locația negociate cu primăria, precum și regulile de decență și comportament civilizat față de locuitorii orașului. Bineînțeles, cu luarea tuturor măsurilor de protecție și securitate în desfășurarea evenimentului.

5. Problemă: 65% dintre consilierii locali semnează o petiție prin care cere demisia primarului în funcție.
Întrebare: Cum ați reacționa la o asemenea petiție dacă ați fi primar în funcție?

Chitic Dragoș Într-o astfel de situație, există nuanțe. Dacă în spatele consilierilor locali stă o decizie politică sau jocuri de culise meschine, nu, nu mi-aș da demisia. Dacă în spatele demersului consilierilor s-ar afla liste de semnături cu mii de cetățeni nemulțumiți de aspectul orașului sau de vreo decizie a mea, atunci, da, m-aș retrage din funcția de primar.

Drăgușanu Cătălin Demersul celor 65% din consilieri nu este încadrat în legislaţie ca fiind executoriu. Pe lângă situaţiile expuse clar în legea 215/2001 în care un primar îşi poate pierde funcţia, mai este la îndemâna cetăţenilor varianta organizării unui referendum local de demitere a primarului. În cazul în care primarul a nesocotit interesele generale ale colectivității locale sau a nu a exercitat atribuțiile ce îi revin, locuitorii oraşului, deci şi consilierii locali, pot cere prefectului organizarea unui referendum de demitere a primarului.

Dulamă Laurențiu Primarul este ales de cetățenii cu drept de vot din Piatra Neamț și doar aceștia pot schimba constituțional primarul prin referendum.

Harbuz Liviu Dacă ar exista o astfel de intenție solid argumentată, aș analiza oportunitatea acestei decizii. Totuși, având în vedere că membrii CL sunt aleși politic și răspund la comenzi politice, în lipsa oricăror argumente prevăzute de lege, nu voi lua în considerare cererea lor. Însă, singura entitate care poate cere demisia mea din calitatea de primar este cetățeanul. El are acest drept și această putere, iar acum are și instrumentul necesar: cardul cetățeanului.

Ignat Andrei Calm, cu liniște și echilibru. Pentru că știu că pietrenii vor fi alături de mine.

Monda Ana Dacă membrii consiliului local au motive întemeiate să îmi ceară aceasta, îmi înaintez demisia. Dar, trebuie ascultat și ”glasul poporului”, pentru că primarul este ales prin vot uninominal de către cetățeni.p

Roca Florin Dacă este legală și întrunește condițiile necesare, nu voi aștepta să fiu în acesta situație, ci îmi voi da demisia. Asta înseamnă că Primarul a încălcat legea, altfel nu se justifică Petiția și oricum instituțiile abilitate își vor face prezența.

Simionică Aurelia S-ar întruni condițiile organizării unui referendum local, iar rezultatul acestuia se impune a fi aplicat.

6. Veți demisiona dacă veți fi acuzat oficial, în fața unei instanțe de judecată, de fapte de corupție?

Chitic Dragoș Aș demisiona în prima secundă în care s-ar dovedi vinovăția mea. Acuzarea cuiva nu presupune și vinovăție, doar instanța, în urma unui proces și a unor probe administrate, poate stabili cine este vinovat și cine nu. Un procesoman de profesie, spre exemplu, poate acuza pe oricine de orice. Sunt în țară primari care au zeci de procese, în baza acuzațiilor fără acoperire făcute de tot felul de indivizi. Dacă în urma procesului s-ar dovedi că am greșit, nu aș ezita nicio clipă și mi-aș da demisia.

Drăgușanu Cătălin Voi demisiona dacă voi fi găsit vinovat de fapte de corupţie!  În majoritatea statelor civilizate, prezumţia de nevinovăţie este o cutumă legală. Constituţia României spune că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este nevinovată. Acelaşi lucru îl găsim şi în Carta Internaţională a Drepturilor Omului.

Dulamă Laurențiu Prezumția de nevinovăție este valabilă pentru orice cetățean al României, indiferent de funcție. Răspunsul meu este cel mai probabil DA.

Harbuz Liviu În România se aplică prezumția de nevinovăție. Până la o hotărâre definitivă și irevocabilă a unei instanțe, orice cetățean din România beneficiază de această prezumție. În cazul în care va exista o astfel de hotărâre a unei instanțe, voi demisiona.

Ignat Andrei Categoric, da. Eu nu mă joc de-a cinstea și integritatea, ceea ce spun pun în practică.

Monda Ana Indiscutabil, da!

Roca Florin Categoric voi demisiona dacă voi fi acuzat oficial cu probe pentru fapte de corupție.

Simionică Aurelia Dacă instanța constată vinovăția, da.

7. Ați accepta, dacă vi s-ar cere, ca înainte de alegeri să fiți testat poligraf și să răspundeți la întrebarea:  „Dacă veți ajunge primar, aveți de gând să furați din banii publici?”?

Chitic Dragoș Nu am nicio emoție să merg la testul poligraf să răspund la această întrebare și la orice altă întrebare legată de fapte de corupție, de cheltuirea banilor publici, de organizarea licitațiilor în Primăria Piatra-Neamț. Accept provocarea!

Drăgușanu Cătălin Răspunsul meu la întrebarea „Dacă veți ajunge primar, aveți de gând să furați din banii publici?” este clar Nu!
Sunt de acord şi cu testul poligraf!

Dulamă Laurențiu Categoric accept testul poligraf înainte de alegeri.

Harbuz Liviu Testul poligraf poate fi păcălit și nici nu reprezintă probă în justiție. Evident, toată lumea ar spune că este de acord cu acest test. Ce pot eu să spun, cu sau fără test, este faptul că nu voi proceda ca predecesorii mei, aleși sau interimari, adică NU VOI FURA DIN BANII PUBLICI. De fapt, nu voi fura din avutul nimănui. Niciodată!

Ignat Andrei Bineînțeles.

Monda Ana Sigur că aș fi de acord.

Roca Florin Sunt de acord cu testul poligraf, eu doresc să promovez transparența în actul de conducere iar achizițiile se vor desfășura pe Bursa de mărfuri.

Simionică Aurelia Da. Întrebarea corectă ar fi trebuit să aibă legătură și cu utilizarea „oportună și necesară” a banilor publici.

Așteptam la redacție, din partea cititorilor, sugestii de întrebări pentru candidați, pentru următoarea confruntare de ideii de acest gen.
[email protected]
SMS – 0765234891
Mesaj pe pagina de facebook a ziarului

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate