Prezentarea altor trei ansambluri participante la regalul folcloric din județul Neamț

0

Vineri, 4 august, în ziua debutului ediției a XX-a a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”, începând cu ora 17:00,  în sala „Ion Creangă” a Consiliului Județean Neamț, va avea loc prezentarea delegațiilor participante. De asemenea, de la ora 18:00 se va desfășura parada portului popular, pe următorul traseu: Teatrul Tineretului – Casa de Cultură- Muzeul de Istorie-Hotel Ceahlău-Teatrul Tineretului. La ora 19:00, pe platoul de la Curtea Domnească, va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”.
Notă: Trofeul Festivalului este realizat de către artistul plastic Mircea Răsvan Ciacâru.

Astăzi, încă trei ansambluri participante la ediția a XX-a a Festivalului:

Ansamblul Maghiar de Dansuri Populare, comuna Tureni (județul Cluj)

Ansamblul maghiar de dansuri populare a fost înființat în anul 2010 de către Kolozsvari Ilona, viceprimarul comunei Tureni, județul Cluj. Tinerii au fost coordonați de către Csete Marton timp de șase ani, iar momentan ei sunt conduși de către Miklos Sandor. Pe parcursul anilor, tinerii au învățat mai multe dansuri din zona Transilvaniei: dansuri din câmpie, dansuri din Calata și dansuri din Târnăveni.
În acești șapte ani, membrii ansamblului au participat la foarte multe spectacole, festivaluri și evenimente organizate în cadrul zilelor satelor. Între acestea se numără:  Zilele din Cojocna, Zilele din Câmpia, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Festivalul “Double Rise”, Zilele din Aiton.
Acest ansamblu are ca scop să arate importanța și frumusețea dansului popular.

Societatea cultural-artistică „Volodja”, Muntenegru

Societatea cultural-artistică „Volodja” din Muntenegru a fost creată în 1945. De atunci și până astăzi, funcționează ca un ansamblu multietnic de dansuri și cântece populare.

Ansamblul cuprinde două sute cincizeci de membri de toate vârstele – copii, tineri, adulți. Repertoriul este compus din peste patruzeci de coregrafii specifice tradiției etnologice și istorice a Muntenegrului. Dansatorii ansamblului interpretează aceste jocuri îmbrăcați în costume tradiționale realizate manual.
Grupul folcloric muntenegrean a participat la festivaluri C.I.O.F.F. organizate în Slovacia, Polonia, Germania, Turcia, Croația, Rusia.

Ansamblul de cîntece și dansuri “ȘTEFAN LĂUTARUL”, comuna Unirea, (județul Brăila)

Ansamblul „Ștefan Lăutarul” din comuna Unirea, județul Brăila, situată în Câmpia Bărăganului de Nord, s-a înființat în martie 2014. Este un ansamblu tânăr, motivat de dorința de a păstra, continua și promova tradițiile și obiceiurile din zona etnofolclorică de câmpie a Bărăganului Brăilei.

Ansamblul a adunat tot ceea ce a crezut că merită promovat și dus mai departe pentru ca generațiile viitoare să se bucure de tradițiile și obiceiurile stămoșilor, tradiții ce păreau uitate în negura vremurilor. Numele ansamblului, „Ștefan Lăutarul”, nu a fost ales întâmplător; el este numele unui vestit lăutar care, cu vioara lui, îi strângea pe toți la hora satului.

Ansamblul este coordonat de Lenuța Puia, coregraf, sub îndrumarea metodică a prof. Vasile Valentin Lipan de la WALTINET FOLKLORE ACADEMY.

De la înființare și până în prezent, ansamblul a participat la numeroase evenimente: emisiunile „Seară bună, dragi români!” (EtnoTV, decembrie 2014), „La hanu′ lu′ Nea Mărin” (Inedit TV, martie 2015), Festivalul Internațional al Păstoritului, Sarighiol de Deal, Tulcea, Festivalul concurs „Floare de salcâm”, Însurăței, județul Brăila, Zilele orașului Târgu Bujor, județul Galați (toate, în mai 2015), Festivalul național „Cântă de răsună lunca”, Tecuci, județul Galați (august 2015), „Festivalul Brânzei de Gulianca”, județul Brăila (mai 2016), Ziua comunei Unirea, județul Brăila (septembrie 2016), Ziua Națională a României, Esplanada Dunării, Brăila (decembrie 2016), Ziua Comunei Bordei Verde, județul Brăila (martie 2017).

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate