Alimentele procesate și efectul lor asupra sănătății

0

Trăim într-o lume agitată, iar alimentele procesate sunt folosite tot mai des, mai ales pentru a face economie de timp.
La începutul a1acestui an, cercetători din Israel și Germania au ajuns la concluzia că alimentele procesate slăbesc rezistența intestinului la bacterii, toxine și alte elemente nutritive ostile. Mai mult de atât, alimentele procesate pot crește probabilitatea de a dezvolta boli autoimune.
Echipa de cercetare a examinat efectele produse de alimentele procesate prelucrate în intestine și cum pot duce acestea la dezvoltarea bolilor autoimune. Astfel, au fost identificate mai bine de 100 de boli, inclusiv diabetul de tip 1, boala celiacă, lupusul, scleroza multiplă, hepatita autoimună și boala Crohn.

„În ultimele decenii s-a înregistrat o scădere a incidenței bolilor infecțioase, dar în același timp a existat o creștere a incidenței bolilor alergice, a cancerului și a bolilor autoimune”, a declarat Prof. Aaron Lerner, unul dintre inițiatorii acestui studiu.

În studiul lor, cercetătorii s-au axat și pe creșterea amețitoare a utilizării aditivilor alimentari industriali care vizează îmbunătățirea calității gustului, mirosului, texturii și termenului de valabilitate. În urma studiului, specialiștii au dovedit că există o conexiune semnificativă între utilizarea sporită a produselor alimentare procesate și o creștere a incidenței bolilor autoimune.

Multe boli autoimune provin din deteriorarea funcționării „joncțiunilor strâmte”, care protejează mucoasa intestinală. Când funcționează normal, „joncțiunile strâmte” pot servi ca o barieră împotriva bacteriilor, toxinelor și alergenilor, protejând sistemul imunitar de ele. Deteriorarea „joncțiunilor strâmte” (sau „intestin permeabil”) conduce la dezvoltarea bolilor autoimune.

Cercetătorii au descoperit cel puțin șapte aditivi alimentari care pot duce la apariția intestinului permeabil: glucoză (zahăr), sodiu (sare), solvenți de grăsime (emulgatori), acizi organici, gluten și particule nanometrice.

În acest sens, specialiștii recomandă ca pacienții cu boli autoimune, precum și cei care au în mediul familial astfel de boli, să ia în considerare evitarea alimentelor procesate.

Sursă:news-medical.net

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate