ALERTĂ: Suspiciune de CORONAVIRUS la granița județului Neamț

0
FOTO: news.sky.com

În județul Bacău este un bărbat suspect de coronaviroză, venit din China. Autoritățile sunt în alertă.

Potrivit desteptarea.ro, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău s-a prezentat o persoană care acuza simptome specifice gripei. Este vorba despre un tânăr de 24 de ani care a trezit suspiciuni deoarece a declarat că în urmă cu opt zile tocmai venise din China, unde își urmează studiile.

Medicii băcăuani au prelevat probe și le-au trimis la Institutul Matei Balș.

„Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău, pentru sursa citată.

Revenim cu informații.

***

Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS). Sunt al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răcelii comune la om. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic. (Wikipedia)

Coronavirusul, apărut în China, a ucis zeci de persoane și a îmbolnăvit alte câteva mii. Numărul infectărilor continuă să crească îngrijorător. Virusul s-a extins și în alte state. Wuhan, punctul 0 al epidemiei, a fost închis.

***

Recomandarile OMS (medicover.ro):

Principiile de baza pentru reducerea riscului general de transmitere a infectiilor respiratorii acute sunt:

  • Evitarea contactului strans cu persoanele care sufera de infectii respiratorii acute;
  • Spalarea frecventa a mâinilor, in special dupa contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
  • Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele salbatice;
  • Gatirea temeinica a carnii si a oualor;
  • Persoanele cu simptome de infectie respiratorie acuta ar trebui sa respecte eticheta tusei (mentineti distanta), acoperiti tusea si stranuturile cu tesaturi de unica folosinta sau imbracaminte si spalati-va pe maini);
  • In cadrul institutiilor de asistenta medicala, trebuie imbunatatite practicile standard de prevenire si control al infectiilor in spitale, in special in sectiile de urgenta. OMS nu recomanda nicio masura specifica calatorilor. In cazul simptomelor care sugereaza o boala respiratorie acuta, fie in timpul calatoriei sau dupa calatorie, calatorii sunt incurajati sa solicite asistenta medicala si sa împartaseasca istoricul calatoriei lor cu furnizorul de asistenta medicala.
    OMS nu recomanda aplicarea unei restrictii de calatorie sau comert asupra Coreei, pe baza informatiilor disponibile in prezent pentru acest eveniment.


Strategiile de prevenire sau limitare a transmiterii infectiilor in institutiile de ingrijire a sanatatii includ urmatoarele:

  1. Recunoasterea timpurie și controlul sursei. Triaje clinice, inclusiv recunoasterea precoce si plasarea imediata a pacientilor intr-o zona separata de alti pacienti (controlul surselor) este o masura esentiala pentru identificarea rapida, izolarea si ingrijirea adecvata a pacientilor cu infectie cu vCV suspect. Semnele comune de infectie includ simptome respiratorii, febra, tuse, dificultati de respiratie. In cazuri mai severe, infectia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienta renala si chiar moarte.
  2. Aplicarea Precautiilor standard pentru toti pacientii
    Se asigura urmatoarele masuri de igiena respiratorie:
    – Oferiti o masca medicala pentru infectia cu vCV suspect pentru cei care o pot tolera
    – Acoperiti nasul si gura in timpul tusei sau stranutul cu batiste de unica folosinta sau cotul flexat
    – Efectuati igiena mainilor dupa contactul cu secretii respiratorii.
    Utilizarea echipamentelor de protectie personala (PPE)
    Trebuie respectate in mod constant si corect procedurile de curatare si dezinfectare. Curatarea minutioasa a suprafețelor cu apa și detergent si aplicarea de dezinfectanti de utilizare frecventa (cum ar fi hipocloritul de sodiu), care este o procedura eficienta si suficienta.


Momentan nu exista vaccin disponibil. Trusele de testare in laborator vor fi achizitionate si disponibile la Institutul Matei Bals, centrul desemnat pentru controlul bolilor transmisibile.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate