Alegeri PE 2019: Victorii și eșecuri cu un singur câștigător înfrânt

0

Urne de vot, Ambasada României Madrid, 26 mai 2019/ Sursă: Facebook/ Dan Leuca

Reacțiile înfirbântate, emoționale de după închiderea urnelor și numărarea voturilor, cele determinate direct de scorurile înregistrate, s-au stins înainte de a se ambala. La mutarea atenție a contribuit categoric condamnarea lui Liviu Dragnea, consumată de români cu o satisfacție care arată cât de detestat este în realitate fostul președinte PSD. Deși tot românul se pricepe la fotbal și politică, iar câte voci și condeie publice avem, cam tot atâtea comentarii și concluzii se pun în circulație, începe să intervină un blocaj. Agenda post-electorală europeană și inevitabilele reașezări și recalibrări politice sunt deturnate, conform așteptărilor, de luptele interne. Dacă s-a ajuns să se ceară demisia unui onorabil primar de municipiu, ales în alte condiții, pe motiv că n-ar mai avea reprezentativitate ca urmare a rezultatului jenant obținut pentru partidul său, e semn de tâmpenie, nu de defazare față de realitate. Nu mai vorbesc de ambițioșii guralivi care decupează reprezentativitatea bine conturată a incredibilului vot de duminică și o transferă agresiv spre interese care se joacă la alte categorii de alegeri. E prosteală pe față, e lipsă de respect. Nu se mulțumesc cu ce-au obținut, umblând în campanie cum au umblat, ascunzând cu succes „la vedere”, pe liste, viitori europarlamentari nedemni să reprezinte România – scot repede la iveală agenda ascunsă. Nu surprinde defel, era de așteptat, după o campanie în care – reținând exclusiv deschizătorii de listă – doar Traian Băsescu și Norica Nicolai s-au concentrat pe temele europene reale. Pe fostul președinte nu-l mai crede nimeni, nici când are dreptate, dar i-a folosit. Norica Nicolai a fost de departe singura credibilă, însă degeaba.

Analizele profunde, dacă și când se vor pune în pagină, sunt cu atât mai dificile de această dată cu cât am consemnat compromiterea unei întregi clase de consultanți și sociologi mistificatori ai României. Excepția remarcabilă este Alin Teodorescu, directorul general al IMAS – a prevăzut în clar, fără fente și abureli, dezastrul PSD și victoria PNL. Cu acordul distinsului sociolog, am selectat câteva pasaje tăioase din interviul acordat, luni, Andreei Pora pentru Europa Liberă:


Alin Teodorescu (foto: Inpolitics.ro)

■ Declinul accentuat al PSD în sondaje a început în septembrie 2018, imediat după reacția violentă a guvernului contra manifestanților din diaspora din 10 august 2018. 

■ Puterea judecătorească este intens sprijinită de publicul românesc, profund nemulțumit de gradul ridicat de corupție din puterea executivă și cea legislativă. 

■ În campanie, Klaus Johannis a organizat sesiunea europeană de la Sibiu, care a fost o onoare pentru multi români, iar PSD a organizat mitingurile de la Iași și Galați, care au fost o oroare.

■ PSD condus de Liviu Dragnea s-a ocupat de problemele sale personale, nu de problemele majorității românilor. Iar factura a venit implacabil.

■ Partidul Social Democrat a intrat în criză din prima zi a mandatului lui Victor Ponta și în disoluție din prima zi a mandatului lui Liviu Dragnea – ales în unanimitate la Congres… Dacă nu reușesc să-și regăsească valorile și ideile de stânga, la urmatoarele rânduri de alegeri se vor situa sub 10%.

De altfel, normal că s-a uitat, Alin Teodorescu a fost o voce singulară în 2014, când a prevăzut – și argumentat științific! – nu numai ce avea să i se întâmple lui Ponta la prezidențiale. (Analiza „Detoxifiere politică”, publicată în primăvara acelui an pe plan local, în săptămânalul Mesagerul de Neamț, rămâne o lectură utilă…)

În privința umilinței îndurate de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, proiectează o perspectivă legată de trâmbițata moțiune de cenzură împotriva guvernului, pe fondul actualei majorități parlamentare. Dacă, în timpul vacanței de vară, nu se întreprind acțiuni de detașare a deputaților și senatorilor PSD de propriul grup parlamentar, spune că „mai degrabă se vor reorienta deputații și senatorii ALDE, a cărui dispariție este previzibilă”. Salvarea e una singură, cunoscută demult, să iasă urgent de la guvernare.

Nu în ultimul rând, Teodorescu explică ascensiunea neverosimilă pentru mulți a Alianței 2020. Trece peste dubioasele interese externe susținute, ignoră văicărelile legate de manipulare și otrava de pe Facebook. Concluzia e seacă: „USR/PLUS este o asociere de partide noi, proeuropene, cu respect față de independența justiției și față de mass-media. O mare parte din electoratul românesc se regăsește în aceste valori”.

La coadă-cozilor, după datină, ca având idee de ceea ce s-ar vinde în final la tejghea, dar neavând garanția a ce cumpără, stau românii. Buni sau răi, proști sau deștepți, instruiți sau nu, tineri impetuoși sau rablagiți la minte indiferent de vârstă, din țară sau de peste hotare, indiferent cu ce se ocupă, au vorbit printr-un vot puternic, semnificativ, tranșant.

Contribuția diasporei, direct și prin influență, dă sclipiri unei Românii vii. Arată o resursă de energie și reponsabilitate criminal batjocorită, cu repetiție, de meleșcani și neamul cel viu asociat din guverne succesive. Remarcabilă, prea puțin evaluată și onorată cum se cuvine în respectul exercițiului de vot, este participarea studenților din marile campusuri universitare de stat, din centrele universitare consacrate. Tineri, curați și frumoși au îndurat ore și ore de așteptare umilitoare ca să voteze. Au reușit, se vede.

Pe români, câștigătorii incontestabili ai alegerilor, fiecare cum a votat, îi așteaptă înfrângerea. Partidele principale se laudă sau se resemnează în nume propriu, jignind alegătorii. Înfrângerea vine din confiscarea votului european în folosul clicilor de partid, oricare ar fi ele, uitând de Europa. Una au votat românii, la altceva e folosit votul lor.  

Viorel COSMA

Sursa: StiriNationale.EU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate