Alarma în caz de atac aerian, pe înțelesul tuturor (AUDIO/VIDEO)

0

Ne-am obișnuit cu multiple exerciții anunțate în prealabil, în care au fost folosite alarmele publice, încât unii dintre noi am început să le trecem cu vederea și nu ne-am străduit să și înțelegem ce înseamnă fiecare sunet al alarmelor. În realitate, aceste sisteme funcționează pe baza unui cod prin intermediul căruia lungimea și frecvența unui sunet au o semnificație aparte.

O explicație foarte bună și ușor de reținut a acestui cod a fost oferită de colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț, în ceea ce privește riscul de atac aerian.

„Aceste sunete se doresc a fi grupate în două minute: toate semnalele, că sunt dezastre, alarmă aeriană, prealarmă aeriană, încetarea alarmei.

Cea la care răsuflăm ușurați este încetarea alarmei: este un sunet prelung, de două minute.

Avem prealarmă aeriană unde sunt 3 sunete de 32 de secunde. Spațiul de 2 minute este ocupat de aceste sunete de 32 de secunde cu pauză de 12 secunde.

Alarma aeriană sper eu să fie intuitivă. Sunt 15 sunete de 4 secunde, e cumva un ritm alert, cu pauză de 4. Însuși auzul acestei succesiuni ar induce o stare de alertă.”, ne-a declarat șeful ISU Neamț.

De asemenea, întrucât există riscul ca oamenii să se panicheze și să se creeze busculade, este important de știut și ce anume trebuie făcut în caz de astfel de alarme provocate de un pericol iminent. Adăpostirea, un kit minimal de supraviețuire cu hrană, apă, medicamente, menținerea calmului și urmărirea mesajelor autorităților prin intermediul unui radio cu baterii, în caz că nu funcționează alte sisteme de telecomunicații, pot face diferența între viață și moarte.

„Aceste semnale sunt introduse de către ISU ca urmare a informațiilor de la Statul Major al Forțelor Aeriene. În momentul în care apare o violare a spațiului aerian într-o anumită zonă a țării se comunică cu IGSU și în mai puțin de 2 minute ajunge informația la noi și putem să acționăm sistemul.

În caz de atac aerian, oamenii trebuie să se protejeze. De exemplu, dacă se află în zona Sălii Polivalente sau la Mall 1 Mai, există subsoluri care oferă protecție. Recomand să ne gândim la ce vedem la televizor cu bombardamentele din Ucraina. În momentul în care sunt bombardamente pe blocuri observăm cum sunt rupte fațadele sau părțile superioare ale clădirilor.

Se recomandă cetățeanului să caute un subsol și, dacă nu există subsol, să încerce să meargă spre miezul clădirii pentru a avea mai mulți pereți între el și exterior. Ideea e ca oamenii să rămână calmi, să raționeze și fac din nou trimitere către posturile de radio, unde trebuie să se intre cu mesaje foarte clare.”, a declarat colonelul Mihai Ciprian Mitrea.

Prealarmă aeriană

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

Alarmă aeriană

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Încetarea alarmei

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durată de 2 minute.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate