Ai grijă de sănătatea ta mintală pe perioada sarcinii: sfaturi de ajutor

0

Perioada sarcinii este una specială pentru toate femeile. Pentru anumite femei aceasta poate fi una plină de voie bună şi optimism, în timp ce pentru altele ea poate veni însoţită de simptome deranjante sau probleme de sănătate. Dacă foarte multe doamne pun accent pe sănătatea fizică în această perioadă, trebuie să ştii că acesta nu este singurul aspect de care trebuie să ai grijă.

Sănătatea mintală este la fel de importanta precum cea fizică, iar în perioada sarcinii aceasta trebuie prioritizata. Schimbările de stil de viaţă, schimbările hormonale dar şi pregătirea pentru o nouă etapă a vieţii pot influenţa starea psihică.

Din fericire, există lucruri mici pe care le poţi face pentru a avea grijă de psihicul tău pe perioada sarcinii şi a trece cu bine printr-o schimbare atât de specială:

Învaţă să spui “Nu”

De foarte multe ori te poţi trezi în faţa unor evenimente ce îţi provoacă stres din simplul motiv că nu găseşti metoda potrivită de a refuza. Pentru sănătatea ta mintală este esenţial să înveţi să refuzi lucrurile care nu îţi aduc bucurie sau beneficii, dimpotrivă, îţi creează stres şi anxietate.

Ca să începi să spui “Nu” trebuie să accepţi faptul că a te pune pe primul loc pe tine poate deranja anumite persoane. Asta nu înseamnă că ele nu vor reuşi să accepte refuzul tău. Este important să refuzi politicos şi să exprimi cât mai frumos motivele pentru care o faci. Încearcă să îţi păstrezi empatia, însă rămâi fermă pe poziţii şi nu te lasa înduplecată de insistențe dacă tu îţi doreşti să refuzi.

Apelează la ajutorul unui specialist

Sănătatea mintală nu se tratează pe internet şi nici cu ajutorul speakerilor motivaţional sau al unor coach de lifestyle. Problemele de sănătate mintală se tratează cu ajutorul specialiştilor precum psihiatrii, psihoterapeuţii sau psihologii. Dacă te simţi coplestita de simptome ale anxietăţii sau depresiei ori simţi că stresul începe să îţi impacteze viaţa de zi cu zi, nu te sfii să ceri ajutor.

Cu ajutorul unui medic psihiatru sau al unui psihoterapeut poţi găsi soluţii pentru problemele care te stresează, poţi ameliora simptomele neplăcute şi îţi poţi regăsi echilibrul.

Perioada sarcinii nu trebuie să fie umbrită de griji, iar cu ajutorul unui specialist vei reuşi să te bucuri de schimbare şi să te eliberezi de stres.

Dedica timp pregătirilor pentru naştere

Naşterea poate să fie un moment la care te gândeşti cu anxietate. Ei bine, planificarea acestui moment alături de un doctor în care ai încredere te poate ajuta să scapi de temeri. Aminteşte-ţi că tu iei toate deciziile ce ţin de sănătatea ta şi alegerile medicale pe care le doreşti. Este o idee bună să asculţi sfaturile persoanelor de încredere, însă nu ai obligaţia de a le urma.

De asemenea, alcătuieşte o listă cu lucruri de care ai nevoie şi nu te stresa cu cumpărăturile pe ultima sută de metri. Achiziţionează necesarele, iar mai apoi dedică timp obiectelor pe care vrei să le alegi cu atenţie. Spre exemplu, să alegi produsele pe care le vei folosi alături de bebe te poate relaxa.

Poţi începe prin a alege un ham pentru bebe pe care să îl incluzi în trusoul pentru primele luni. Hamul pentru bebe este un accesoriu care te poate ajuta în primul an de viaţă al celui mic. Poţi alege hamuri pentru bebe atât online, cât şi în diverse magazine, în funcţie de cum preferi să faci cumpărăturile.

Pe lângă hamul pentru bebe, poţi achiziţiona şi alte obiecte importante pentru după naştere precum centura postnatală, haine pentru alăptat, scutece şi produse de igienă. Încearcă să te bucuri de sesiunea de cumpărături şi să o priveşti că pe o activitate relaxantă, nu ca pe o corvoadă. Dacă totuşi nu doreşti să faci prea multe drumuri la magazine, alege varianta cumpărăturilor online.

Sănătatea ta psihică este mereu pe primul loc

Sănătatea ta psihică trebuie să fie mereu o prioritate, în special în perioada delicată a sarcinii. Inspiră-te din sfaturile de mai sus pentru a avea grijă de tine şi a te bucura de această perioadă minunată.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate